četrtek, 21. april 2016

Mama pošilja pozdrave

Mama mi je poslala neke dokumente in v pismo dodala tole sporočilo, na hitro spisano na pošti:


Ne razumete? Nič za to, pomembna je rima ... In namen! Hvala, mama!!!

Slovenščina je hiter jezik

Res nisem vedela, da je slovenščina tako hiter jezik. Mogoče imamo Slovenci zato težave (sami s sabo in tujci) - ker prehitro govorimo oziroma prepočasi mislimo.



V Nedeljskem dnevniku objavljen intervju s Tirolcem Reinhardom Padingerjem, ki raziskuje slovenščino (2. 3. 2016) na drugačen način

sreda, 20. april 2016

Daša v popolni oskrbi

Včeraj je bila na obisku psička Daša. Lastnik mi jo je predal pred fitnesom, kot po navadi. Daša potem v varnem kotu, ali zleknjena sredi fitnesa, opazuje, kako se mučim. Moji sotrpini jo že poznajo, zato jo z veseljem pobožajo ali vsaj pozdravijo. Da bi sodelovala z mano pri telovadbi, zaenkrat ne kaže zanimanja - dokler ne bo moj trener začel po fitnesu metati koščkov klobase, da bi jih lovila ...


Seveda bi Daša najraje ostala z lastnikom (umazani čevlji so seveda njegovi!), ampak tudi tetka Helena ni slaba. Čeprav zadnje čase ne kuham več slastnih malic ... mora biti kar konzerva dobra. 


Po mojem treningu je na vrsti Dašino razgibavanje. Dve vrsti hiš od naših poslovnih prostorov je širok zelen pas in tam se najraje igrava. En del zelenice kosi tudi predsednik vlade. Daši mečem koščke piščančje salame, za katerimi dirka kot mladenka (sicer je stara 9 let!). Najraje ima, če se skupaj podiva med grmički in drevesi - verjemite, takšni šprinti so zelo naporni.


Po mojem in njenem treningu je na vrsti malica, potem pa kosmatinka gre spat, jaz pa delat. No, razen, če mi tega ne prepreči Daša, ki se uleže poleg svoje postelje, tam kjer bi morale biti moje noge. 

Po kosilu greva na krajši sprehod (je že prevroče za daljše izlete), po službi je na vrsti igra v atriju, kjer Daši skrijem koščke salame in jih mora iskati. Zadnjič sem jo zalotila, da je polulala mojo najljubšo okrasno travo. Ti kosmata ritka, sem bila jezna. 

Ko jo pride iskat lastnik, priredi takšno predstavo navdušenja in toženja hkrati, da bi jo z veseljem sprejeli v vsakem gledališču. Naključni opazovalec bi sklepal, da jo bo lastnik rešil iz najslabše pasje oskrbe, v kateri je bila 8 mesecev in ne 8 ur. Mene niti ne pogleda več in z lastnikom ponosno odide domov. Hja, psi vedo, da se je treba prilizovati najmočnejšemu alfa samcu.

torek, 19. april 2016

Resničnostni šovi - mi smo boljši!

Ne gledam resničnostnih šovov in se čudim ljudem, ki jih gledajo. V knjigi Konec Igre (Adele Parks) sem našla razlago, zakaj so resničnostni šovi in pogovorne oddaje tako zelo priljubljeni - čeprav jim gledanost, vsaj v tujini - že močno pada.

"Vem, da bo uspeh oddaje odvisen od tega, ali mi bo uspelo, da bo povprečnemu gledalcu neprijetno. Na milijone je oddaj tipa muha na zidu ali pogovornih šovov, kjer so gostje sodobni volkodlaki. Gledalec jih gleda udobno pogreznjen v svoje rožnate blazine. Pravijo, da so neprecenljivi in da ljudem omogočajo popoln pobeg iz realnosti. Klepetalne oddaje opravljajo javno službo: ljudje jih gledajo in se zahvaljujejo bogu, da je njihovo življenje boljše."

In gledalci padejo v ekstazo, ko si o drugih mislijo, kako so neumni, nesposobni, leni, preračunljivi, agresivni, sebični ... saj s tem poveličujejo sami sebe. Niti na misel jim ne pride, da že z gledanjem resničnostnih šovov podpirajo te lastnosti. Da so sostorilci.

Hja, gledanje ne bo izboljšalo njihove samopodobe in samozavesti, štejejo samo dejanja.


nedelja, 17. april 2016

Cvetlični konec tedna

V soboto sem se spontano odločila za ogled tulipanov v Arboretumu Volčji potok. Sicer lepo, sončno vreme s pošteno dozo vetra je očitno marsikoga odvrnilo od obiska, zato je bil arboretum prijetno prazen - relativno gledano, saj nas je bilo vseeno nekaj sto.

Najprej sem zavila v trgovino in kupila dva lonca, potem pa odšla na sprehod med tulipani. Ni se mi dalo veliko hoditi; ko sem pofotografirala najbolj zanimive tulipane in na klopci pojedla svojo malico, sem še enkrat odšla v vrtnarijo in nakupila nekaj sadik. Počasi v glavi nastaja podoba letošnjih sezonskih zasaditev.

Nedeljo sem preživela zelo lagodno, malo sem gospodinjila, malo brala, malo delala na vrtu.

Če ne bi bilo vetra, bi bil vikend že kičasto lep. A veste, da imajo tisti, ki slabo prenašajo veter, šibko vranico? Razlaga je zelo preprosta: veter spada v element kovina, vranica v element zemlja, zato veter (kovina) izčrpava vranico (zemljo).

In ne pozabimo, da je vranica eden najpomembnejših organov v tradicionalni kitajski medicini. Je kot general, ki skrbi, da so drugi organi dobro preskrbljeni.

Fotografije niso najboljše, saj so narejene s kompaktnim fotoaparatom v močnem soncu, vendar kar dobro pokažejo bogate grede s tulipani.