četrtek, 19. januar 2017

Očala in jetrna kriza srednjih let

Nič ni za moškega bolj stresno kot spoznanje, da potrebuje očala "na blizu". Moški srednjih let na vse načine poskušajo prelisičiti naravo in zanikajo vse očitne simptome, da jim telo začenja pešati. Kar dolgo se upiranju nošenju očal, dokler poleg drobnih črke na izdelkih ne postanejo neberljive tudi črke v časopisu in dokumentih. Osebno pa menim, da je največji motiv za pregled pri okulistu to, da ne vidijo črk na telefonu. Vem, zlobna sem.

Ampak, samo zato se malo norčujem, ker sama nosim očala že od srednje šole. Zame so očala del mene že več kot 25 let. Sedaj se poleg daljnovidnosti pojavlja še starostna kratkovidnost, zato ima dvoje očal: ene za vožnjo in gledanje na daljavo, druge za delo na računalniku, ki imajo rahlo minus dioptrijo.

Če še ne veste: zdravje oči je zelo odvisno od zdravja jeter.  To povezavo zelo dobro poznajo tisti, ki se postijo. Vid se jim med postom lahko poslabša, nekaj dni po postu pa vidijo bolje kot pred postenjem, saj se jetra med postom razstrupijo.

V tradicionalni kitajski medicini spadajo oči in jetra v en element - les.

Presežek lesa (ko imamo preveč te energije v telesu) povzroči:

- motnje vida: ostra, zbadljiva bolečina v očesu,
- ekstremne glavobole povezane z motnjami vida,
- konjunktivitis,
- glavkom.

Pomanjkanje lesa pa je povezano s srbečimi očmi.


Zato so navodila za ohranjanje vida zelo podobna kot za ohranjanje zdravih jeter. Seveda ni nič čudnega, da s povečevanjem EMŠO tudi slabše vidimo, saj so tudi naša jetra v vedno slabšem stanju.

Preberite si ta dva članka iz naše spletne trgovine Avita in se lotite čiščenja jeter, da vam bodo oči čim dlje dobro služile:

1. Dobra hrana za zdrava jetra

Jetra so na srečo eden od tistih organov, ki so se sposobni sami obnavljati. Pri tem jim lahko pomagamo z določenimi zelišči in živili, ki jih razbremenijo in okrepijo. Zelo pomembna je tudi s hranilnimi snovmi bogata prehrana in zdrav način življenja. Kaj vse lahko naredimo za to, da bodo naša jetra zdrava in z njimi tudi mi, preberite v tem prispevku.

2. Zamaščena jetra - najpogostejša bolezen jeter

V razvitih državah ima že tretjina ljudi zamaščena jetra, pa za to večina sploh ne ve. Zamaščena jetra postajajo najbolj pogosta bolezen jeter. Vodijo v cirozo, raka jeter in odpoved jeter. Ker jetra redko bolijo, se bolezen razvije neopazno. Razlogi za zamaščena jetra niso nič novega: alkohol, nezdrava prehrana, preveč ogljikovih hidratov (sladkorjev) in premalo vadbe.

ponedeljek, 16. januar 2017

Pri Belgijcu v avstrijsko-italijanskem mestu

Sem oseba, ki ji je hrana zelo pomembna. Najbolj me navdušijo jedi, ki so narejene iz manj sestavin, imajo pa dodatke, zaradi katerih je jed nadstandardna. Na novoletnem dopustu sem po naključju odkrila belgijsko restavracijo v Lienzu.

Ko sem se odločila za obisk mesta Lienz, sem na spletu iskala vegetarijanske restavracije v tem mestu. Našla sem dva rezultata: vietnamsko restavracijo v nakupovalnem centru in belgijsko restavracijo Bel'Kwisin. Obe restavraciji nudita tudi meso in ribo, imata pa tudi veganske oz. vegetarijanske jedi.

Kaj počne belgijska restavracija v avstrijskem mestecu z italijanskim šarmom? To moram raziskati! Njihova predstavitev na spletu me je popolnoma očarala. Izrekajo dobrodošlico vsem alergikom, vegetarijancem in ljubiteljem belgijskega piva. Že na daljavo sem se počutila dobrodošlo in tako je bilo tudi v živo.

Čisto vse je bilo odlično: sprejem, jedi, svetovanje, pivo in cene. Če boste kdaj v bližini, jih obiščite - ne bo vam žal!

Naslov:

Bel'Kwisin, Südtirolerplatz 2, Lienz
www.belkwisin.at

Italijani so znani po tem, da imajo dober kulinaričen nos. Dva italijanska para, ki sta prišla v restavracijo, sta takoj prepoznala, da bodo dobro jedli. Eden od gospodov je natakarico v nemščini povprašal, ali mogoče govori italijansko. Ne, ne govori (ker je Belgijka). Govori pa francosko. O "bien," je odgovoril Italijan ves navdušeno, ker sta našla skupni jezik se mu ne bo treba mučiti z nemščino.

Fotografirala pa sem samo juhe in pivo, saj je bila glavna jed preveč dobra in nisem želela prekinjati kulinaričnega užitka.