petek, 30. september 2016

Cene in kalorije pri presni veganski torti

Zelo sem se razveselila, ko so v slaščičarnah in kavarnah začeli prodajati presne, veganske tortice. Imam alergijo na mleko in jajce, izogibam se glutenu in sladkorju, zato so se mi zdele veganske tortice idealna rešitev.

Ampak, s temi torticami je nekaj narobe - so zelo drage, pa tudi ne preveč dobre. Cena za kos je od 4,5 do 5,5 EUR, porcije so majhne. Glede okusa pa je takole: tortice so povprečne, nekatere podpovprečne, v bistvu nič posebnega, tudi na znanih lokacijah kot je Zvezda.

Ta teden sem imela motiv, da se sama preizkusim v "peki" presne torte. Nekoga, ki ima podobne prehranske navade, sem želela razveseliti za rojstni dan. Malo sem pobrskala po spletu in hitro našla nekaj preprostih nasvetov. Slavljenec ima rad sadne torte, zato odločitev ni bila težka: hruškova torta, saj je sezona jagod in malin že mimo.

Na portalu www.presno.si imajo res bogato zbirko receptov za presne tortice. Ta recept se mi je zdel najbolj zanimiv, pa še sezona hrušk je.

SESTAVINE:

OSNOVA

150 g mandljev
150 g datljev
2 čž cimeta v prahu

NADEV

3 hruške
200 g indijskih oreščkov
150 g datljev
4 jž kokosovega olja
2 čž cimeta v prahu
čž kardamoma

Kako pripraviti torto, si preberite tukaj. Meni se je nadev zdel premalo poseben, zato sem v maso dala 9 koščkov kandiranega ingverja (ne surovega!). Na vrhu sem okrasila s temno čokolado, ki je imela (čisto sluačajno) okus po pomarančah. Še eno "naključje", ki se je izkazalo za zmagovalno kombinacijo. Hruške, cimet, ingver in pomaranča se odlično ujemajo.

Napake, ki sem jih naredila: 

- V osnovo sem dala preveč vode, kjer so se namakali datlji, zato je bila malo premehka. Bilo me je strah, da se datlji ne bodo zmleli v kremasto maso.
- Ker nisem imela pekača, sem tortico naredila v stekleni posodi. Vse je bilo v redu, samo težko jo je bilo spraviti iz sklede.
- Nekateri koščki kandiranega ingverja se niso dobro zmešali. V bistvu mi je bilo prav všeč, ko sem ugriznila v večji košček, zato bom naslednjič ingver kar nasekljala in ne zmlela.

Na sliki je moj kuharski rezultat. Okus je bil božanski, čisto vsi so jo pohvalili, od slavljenca do takšnih, ki še nikoli niso jedli veganske, presne torte.


Moja prva presna, veganska torta

Še kalkulacijo sem naredila:

Za torto premera 20 cm, ki jo lahko narežete na najmanj 12 zelo nasitnih kosov, sem porabila 10,46 EUR. Nisem upoštevala svojega časa in stroškov elektrike, ko se je torta strjevala v hladilniku. Recimo, da sem porabila 12 EUR. Torej stane 1 kos 1,00 EUR.

Če upoštevamo, da lahko večje slaščičarne dobijo surovine po dosti bolj ugodni ceni in da morajo upoštevati še ceno delovne sile, amortizacijo, znanje ... bi bila lahko končna cena torte 1,50 EUR za kos. Jaz moram za njo v Zvezdi plačati 5,50 EUR, pa še všeč mi ni. Brez komentarja.

Kako kalorična pa je takšna torta? Kolegica Maja mi je pripravila izračun:

Kljub temu, da vsebuje torta veliko oreškov in datljev, ima "samo" 3.721 kcal. Jaz sem pričakovala več. Kos torte ima tako 310 kcal. Ni kaj, zelo kalorična sladica, zato je kljub enostavni pripravi ne bom mogla pogosto "speči".

8 komentarjev:

 1. Če pa želite tek 310 kcal pokuriti, morate v ne preveč počasnem tempu preteči skoraj 10 km. Hja, križ je s totimi kalorijami,hehehe.
  Lep vikend!

  OdgovoriIzbriši
 2. No, Vanja, pa ste nam pokvarili apetit. Deset kilometrov!!! Ojojojoj ... Mislim, da bom popravila izračun, iz 12 kosov na 24 kosov. Potem se bo število kalorij zmanjšalo na 155, kar znese 5 km hitrega teka. Bom tudi pri drugih receptih izračunala kalorično vrednost in mogoče se najde kakšna tortica, ki bo imela samo 100 kcal ... hehehe.

  OdgovoriIzbriši
 3. Meni so presne tortice običajno dobre, odvisno od sestavin. Mi je všeč, da je dovolj en manjši kos in sem sita, se jih res ne da prenajesti. Štetje kalorij je ena sama statistika, zato je jaz ne uporabljam. Za zdravje je najbolje jest ko si lačen in tudi takrat malo in kvalitetno.

  OdgovoriIzbriši
 4. Zanimiv recept. Ob priliki preizkusim.
  Pri nas so presne sladice ponavadi tako suhega izgleda, da me niti ne vabijo. Včasih doma pripravim kakšno. Le en problem imam. Kreme so vedno tako privlačne, da imam čez eno uro močan problem v želodcu :)

  OdgovoriIzbriši
 5. Helena, odlična je. Kljub drobni priredbi. Namesto mandljev sem uporabila kar štajerske (še lanske:)) orehe, pa malce ingverja v prahu sem dodala notri in povrhu naribala kar svojo temno čokolado, ki jo imam slučajno :) vedno doma. Ponovim vajo v vaši različici.
  Hvala za namig.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Mislim, da se hruške in orehi dobro ujemajo. Vas je tudi tokrat bolel želodec?

   Izbriši
 6. Sem bila ultra disciplinirana in prihranila dodatke .... za kasneje in zjutraj :)
  Lep vikend.

  OdgovoriIzbriši
 7. Odlično. Zdravo in bogato. Predlagam pa da si ljudje pripravijo tudi druga živila, ki so hranilno bogato. Jaz ponavadi uporabim kar tale prehranski kalkulator. Dobro je, da veš koliko je določena vrsta peciva res bogata z vitamini in minerali. Vemo pa vsi da je desetkrat bolj zdrava kot pa katera koli torta v trgovini.

  OdgovoriIzbriši