sreda, 11. avgust 2010

Feng shui: Tudi v Srbiji

V naslednjih dneh sem vas želela bombandirati s fotografijami iz Irske, pa ne bo nič. Danes in jutri bom v Beogradu, kjer me čakajo trije poslovni objekti. Ja, feng shui v Srbiji, tudi to obstaja.

Peklensko bo vroče, vendar upam, da bom lahko naredila vsaj nekaj uporabnih slik (poleg svojega dela, seveda).

torek, 10. avgust 2010

Ljubezen: (Ne)soglasja pri financah

Nič kaj dopustniška tema, vendar zelo pomembna za harmoničen partnerski odnos. Mogoče pa se ravno sedaj, med dopustom, lažje pogovorimo o finančni kompatibilnosti. Članek je bil objavljen v Mojefinance:

Vsak par se najprej več mesecev in včasih let medsebojno čustveno spoznava. Pogosto pa pari opustijo priložnost, da bi ugotovili, ali so njihovi nazori o denarju skladni. Strokovnjaki pravijo, da je to velika napaka.

Če en partner pridno varčuje za starost, drugi pa plačo zapravi do zadnjega centa, to seveda ni dobro za prihodnost ljubezenske zveze.

Gre za tako imenovano finančno kompatibilnost. Ljudje, ki brezbrižno ravnajo z denarjem, so navadno brezbrižni tudi v partnerskem razmerju, trdijo strokovnjaki. Seveda ni prav nič romantično svojega partnerja ali partnerice spraševati o najetih posojilih, nakupovalnih in varčevalnih navadah in podobnih suhoparnih stvareh. A če se boste obotavljali razpravljati o finančnih zadevah, si lahko nakopljete veliko težav, saj si prav gotovo ne želite, da bi se nič krivi zapletli v finančni brodolom neodgovornega partnerja.

Da ne bo prepozno

Najbolje je, da se s partnerjem čim prej začnete pogovarjati o denarnih vprašanjih. Ko se boste enkrat preselila skupaj ali se napotila pred poročni oltar, bo lahko že prepozno. Že kmalu na začetku zveze bodite pozorni na to, kako vaš partner ravna z denarjem. Slabo znamenje je, če s tem razmetava, da bi na vas naredil vtis. Celo veliko milijarderjev se ne vozi v dragih avtomobilih in ne zapravlja denarja tja v tri dni, zato ga ne bi smel niti vaš izvoljenec ali izvoljenka, in to ne glede na to, koliko zasluži.

Če vaš prijatelj vedno plačuje z gotovino, ga vprašajte, zakaj. Čisto mogoče je, da so mu kreditno kartico odvzeli, ker je presegel limit. Povsem mogoče pa je tudi, da si s kreditno kartico noče nakopati dolgov. Če vedno plačuje s kartico, nenadoma pa začne plačevati z gotovino, je to lahko opozorilno znamenje, da so njegovi dolgovi ušli izpod nadzora.

Pozorni morate biti tudi na znamenja finančne stabilnosti. Lastniki stanovanj ali hiš so navadno bolj finančno stabilni kot najemniki stanovanj, finančno stabilnejši pa je tudi nekdo, ki je na svojem delovnem mestu dlje, kot pa tisti, ki zamenja službo vsakih nekaj let. V krizi je seveda povsem mogoče, da je službo izgubil in je imel srečo, da je našel novo.

Če partnerja ne morete pregovoriti, da se začne pogovarjati o denarju tudi po kozarcu ali dveh , ne obupajte in še poskušajte.

Ko ste s partnerjem že nekaj časa v zvezi in sta začela načrtovati skupno prihodnost, je čas, da postavite resna vprašanja. Finančna nesoglasja so eden izmed najpogostejših vzrokov za ločitev. V preteklosti je bila poroka nekakšna gospodarska transakcija in ljubezen se je razvila pozneje, zdaj pa je nasprotno.

Potrebna, a kar zoprna vprašanja

Strokovnjaki predlagajo, naj par, če ne bo imel skupne denarnice, razčisti predvsem naslednja vprašanja: kdo bo kaj plačeval to je še posebej pomembno, če en partner zasluži več kot drugi. Vsi, tudi tisti s skupno denarnico, pa naj se pogovorijo tudi o naslednjih vprašanjih: bova kupila stanovanje, bova imela otroke in kako bova financirala njihovo šolanje? Če bo eden od partnerjev (navadno je to ženska) ostal doma in gospodinjil ter vzgajal otroke, je treba tudi razmisliti, kako ga nagraditi, da bo imel nekaj lastnih sredstev.

Teh vprašanj ni lahko postaviti, zato se je treba potruditi in jim odvzeti nekaj ostrine. Pogovor lahko na primer začnete tako, da najprej omenite nekaj finančnih napak, ki ste jih sami naredili v preteklosti. Tudi izbira primernega časa je pomembna. Pogovora ne načnite po prepiru ali napornem delovnem dnevu. Izberite čas, ko sta oba spočita in sproščena.

Razkrivanje finančne miselnosti pa se ne bi smelo končati z začetkom medenih tednov. Par bi moral redno nameniti nekaj časa razpravljanju o finančnih zadevah. Tako se finančne težave ne bodo pojavile tik pred pomembnimi dogodki, na primer pred nakupom stanovanja ali načrtovanjem potovanja. Natočite si kozarec vina in vsaj 15 minut posvetite pogovoru o finančnih potrebah, ciljih in pričakovanjih, svetujejo strokovnjaki.

Pomembne odločitve

Samo štiri stvari so, ki jih lahko naredite z denarjem. Lahko ga zaslužite, varčujete, vlagate ali porabite. Vsaki od naštetih kategorij posvetite nekaj časa in ugotovite, kje se vajine želje prepletajo in kje se razhajajo.

V okviru teh štirih kategorij se za razpravo ponuja več tem. Najpomembnejša je nakup stanovanja. Si želita udobno in domačno pribežališče, kamor se bosta vračala po napornem dnevu, ali statusni simbol? Nepotrebni jezi in nezadovoljstvu se bosta izognila, če se bosta dogovorila in se ne bosta zadolžila bolj, kot zmoreta.

Enako velja za avto. Je avto sredstvo, da se prepeljete od ene do druge točke ali je luksuz v vašem življenju? Tudi avta ne kupite, preden se o tem ne dogovorite. Psihološke raziskave kažejo, da je na začetku zveze drugačno gledanje na denar lahko všečno; na primer jaz sem varčna, tvoje radodarno zapravljanje pa se mi zdi vznemirljivo. Če pa o tako osnovnih stvareh, kot je nakup avta, ne razpravljate, lahko zveza kaj kmalu zaide v krizo. Pomembno je torej drug drugega obveščati ali vprašati za mnenje.

Pri naložbah lahko pari doživijo velika presenečenja. Medtem ko eden od partnerjev pridno varčuje za starost, drugi za to ne naredi ničesar. Zato se je treba o tem pravočasno dogovoriti. Vprašati se je treba, ali živimo za sedanjost ali načrtujemo za prihodnost. V načrtovanju skupne prihodnosti ima upokojitev še posebej pomembno mesto. Če en partner pridno varčuje za starost, drugi pa plačo zapravi do zadnjega centa, to seveda ni dobro za prihodnost zveze.
Pogovor o otrocih in njihovi vzgoji bi se moral razširiti tudi na denarne zadeve. Ali vaš partner misli, da se ljubezen izkazuje z denarjem in darili? Dogovoriti se morate torej, kako boste otrokom vcepljali pravilen odnos do denarja. Pomembno pa je tudi načrtovati financiranje njihovega šolanja.

Ugotoviti morate še, ali ste na isti valovni dolžini v zvezi s posojanjem denarja sorodnikom. Vsak ima sorodnika, ki občasno potrebuje finančno pomoč, a je treba pretehtati, ali si lahko sploh privoščite posojati denar in pod kakšnimi pogoji ga boste posodili.

Če partnerja ne morete pregovoriti, da se začne pogovarjati o denarju tudi po kozarcu ali dveh , ne obupajte in še poskušajte. Vedno uporabljate besedo midva namesto jaz. Partner bo morda sprva jezen, ker mu postavljate neprijetna vprašanja, a če ga boste znali pridobiti za sodelovanje, bo vajina zveza še trdnejša.

Avtorica: Ana Novak

Članek je bil objavljen v julijski številki Mojih financ.
Izšla je julijska dvojna številka revije Moje finance!

ponedeljek, 9. avgust 2010