sobota, 21. maj 2011

Rožice: Vsi so radi pozirali

Fotografski tečaj je sicer odpadel, jaz sem pa izkoristila priložnost in naredila nekaj fotografij v vrtnariji Reš. Modeli in rožice so mi potrpežljivo pozirali.



Zelo mi je všeč kombinacija trave in trdega kamna - čisti yin in yang, tako da nastane med obema deloma "napetost" oziroma dinamika. Ko boste obiskali vrtnarijo, glejte tudi pod noge!


Ruth trenira ribice, da ji bodo jedle iz roke. Zaenkrat jo samo grizejo ... 


Priljubljeni Ruthin grmiček ... 

... ta trava pa je seveda moja najljubša. 

 Dominik je ravno danes posadil sadiko tega drevesa. Na moji etiketi piše, da bo veliko samo 5 metrov, pri Ruth v vrtnariji je seveda že večja.

Na Rajetovem terenu sem fotografirala bonsaje 





Slika ni najbolje uspela, vendar so mi bile te rožice vedno všeč in letos sem jih kupila. Ruth mi je svetovala, da naj bodo na vetrovnem in sončnem mestu, drugače jih bodo napadle pršice.  


Neverjetno! Po 12-urnem delavniku sta bili vrtnarki še vedno dobre volje in pripravljeni pozirati. Hvala!!! 

Šefica pred dvema hišama ... 

Andrej se je najprej branil, potem pa nasmejano poziral pred objektivom. Še večkrat, prosim! 


Na poti proti avtomobilu je sonce ravno zahajalo in božalo liste.

petek, 20. maj 2011

Življenje: Strategije za manipulacijo prebivalstva s pomočjo množičnih medijev

Vir: http://www.pozitivke.si/

1) PREUSMERJANJE POZORNOSTI

Pozornosti javnosti preusmerjaj od pomembnih problemov k nepomembnim s pomočjo poplave nepomembnih informacij. Javnost je treba ohranjati zaposleno, zaposleno, zaposleno, da ljudje ne bi razmišljali; da se ne bi zanimali za osnovna vedenja, razumevanje sveta.

2) USTVARJANJE PROBLEMA

Ta metoda se imenuje tudi "problem-odziv-rešitev". Ustvariti je treba problem, da bi se del javnosti nanj odzval. Na primer: sprožiti in predvajati nasilje z namenom, da bi javnost lažje sprejela omejitev svobode, ekonomsko krizo ali da bi se upravičilo rušenje socialne države.

3) POSTOPNOST SPREMEMB

Da bi javnost sprejela nek nesprejemljiv ukrep, ga je treba uveljavljati postopoma, po kapljicah, mesece in leta dolgo. Spremembe, ki bi lahko povzročile upor, če bi bile vpeljane v kratkem času, bodo sprejete s pomočjo politike majhnih korakov. Svet se tako sčasoma spremeni, ne da bi to zbujalo zavest o spremembi.

4) ODLAGANJE

Še en način za pripravljanje javnosti na nepriljubljene spremembe je, da se jih napove dolgo vnaprej. Ljudje naj ne začutijo takoj teže sprememb, naj se zgolj začnejo privajati na idejo o njih. Poleg tega pa skupni up v boljšo prihodnost olajša njihovo sprejemanje.

5) UPORABA OTROŠKEGA JEZIKA

Ko se odrasle naslavlja tako, kot da bi se govorilo z otroki, lahko dosežemo dva koristna učinka: občinstvo potlači svojo kritično zavest in sporočilo dobi večjo moč vpliva na ljudi. Ta sugestivni mehanizem v veliki meri uporablja tudi oglaševanje.

6) ZBUJANJE ČUSTEV

Zloraba čustev je klasična tehnika, ki pomaga pri sprožanju kratkega stika v razumni presoji. Kritično zavest nadomestijo čustveni impulzi (jeza, strah, itd.). Uporaba čustvenega registra omogoča dostop do nezavednega, kamor je potem mogoče vpeljevati ideje, želje, skrbi, bojazni ali prisile, ali pa vzpodbujati določena dejanja.

7) NEVEDNOST

Revnejšim slojem je treba preprečiti dostop do razumevanja mehanizmov za manipulacijo nad njihovo lastno privolitvijo. Kakovost izobraževanja nižjih družbenih slojev naj bo čim bolj povprečna in slaba, da prepad med znanjem nižjih in višjih slojev ostane nepremostljiv.

8) POVELIČEVANJE NEUMNOSTI

Javnost je treba spodbujati, naj čim bolj sprejema povprečnost. Ljudi je potrebno prepričati, da je modno biti neumen, vulgaren in neveden. Istočasno je treba zbujati odpor do kulture in znanosti.

9) USTVARJANJE OBČUTKA KRIVDE

Posameznika je treba prepričati, da je zgolj in samo on kriv za lastno nesrečo zaradi pomanjkljivega znanja, svojih omejenih sposobnosti ali lastnega nezadostnega truda. Posameznik se bo tako podcenjeval, sebe bo imel za krivega in se odrekel boju proti pravim vzrokom njegovega stanja, namesto da bi se uprl ekonomskemu sistemu.

10) ZLORABA ZNANJA

Hiter razvoj znanosti je v zadnjih 50ih letih ustvaril rastoč prepad med znanjem javnosti in tistim, ki ga posedujejo ter uporabljajo vladajoče elite. >>Sistem<< je po zaslugi biologije, nevrobiologije in praktične psihologije deležen naprednega znanja o človeku na fizični in psihični ravni.

sreda, 18. maj 2011

Fotografija: Z rožicami in fotoaparati

V petek pozno popoldne in v soboto cel dan bom združila dva moja hobija: fotografiranje in rožice. V vrtnariji Reš se bomo pod vodstvom Matjaža Intiharja (od http://www.e-fotografija.si/) s fotoaparati premikali, sklanjali, ležali, viseli, ... med rožicami. Ni pomembna fotografska oprema, samo volja, da se naučite delati boljše fotografije. Pridete?

Še povezava do več informacij:

http://vrtnarija-ruth.blogspot.com/2011/05/fototecaj-za-rozeljubce.html




Murgle: Prazno gnezdo

Ruth me je spraševala, kaj se dogaja s kosi. Mladička sta zapustila gnezdo ravno za vikend, ko me ni bilo v Murglah. Vsaj eden je preživel, za enega pa sumim, da ga je na travi v atriju dobila vrana. Tam sem našla nekaj perja, vendar, na srečo, nobenega trupla.

Gnezdo je prazno in pospravljeno, in prav zanimo bo opazovati, ali se bo čez nekaj tednov znova napolnilo (fotografija je iz balkona v Šiški, ko smo leta 2009 imeli kosjega mladička)

V torek popoldne, ko sem presajala rože, sem izza ograje, izven atrija, slišala kričanje mame kosovke, pomagal pa ji je ata. Bil je strašen direndaj, zato sem šla pogledat in še pravočasno spodila vrano. Bila je samička (glede na velikost), ki je iskala malico za svoje mladiče. Ja, narava je kruta.

Kosji mladiček (ali mladička) se je skrival v grmu ob ograji. Mama kosovka me je po akciji pohvalila, kot vedno, potem pa odšla v grm pomirit mladička. Že od včeraj jih ni več v okolici, mislim, da so se preselili na varnejšo lokacijo.

Se je pa zgodilo včeraj nekaj zanimivega. Na ograjo je priletel kos in že sem mislila, da je "naš" samček. Zapel je cicido in so po ograji pomikal proti gnezdu. Tudi gledal je v tisti smeri. Naenkrat pa je priletel drug samček in ga začel preganjati. Vse mi je bilo jasno: vsiljivec je hotel "najeti" gnezdo (saj je prazno, a ne?), ata kos pa ga ne da.

Zelo verjetno je, da bom imeli še eno gnezdo proti koncu junija. Mreža se je izkazala za dobro rešitev, bila je zaščita pred vranami, mladičev pa tudi ni ovirala pri učenju letenja.

ponedeljek, 16. maj 2011

Zdravje: Kaj narediti, ko dobimo raka

Lothar Hirnese me je na predavanju v Ljubljani znova navdušil. V knjigo mi je tudi napisal posvetilo - še veliko je za narediti, dajmo skupaj. Upam, da z objavami na blogu že delujem v tem duhu.

Objavljam nekaj fotografij:



Lothar Hirneise pravi, da je to njegova najpomembnejša folija (več navodil boste našli v njegovi knjigi)

Lothar je povedal to, kar tudi mi vedno poudarjamo: alternativna pot zdravljenja raka je dosti bolj naporna, kot konvencionalne terapije (kemoterapija, obsevanje, operacija). Potrebno je veliko dela (na sebi), discipline, volje. Poleg zdrave prehrane svetuje laneno olje in bazične kopeli. Na operacijo pa pošlje samo tiste, ki zaradi tumorja ponoči ne morejo spati.

Njegov nasvet za vse, ki dobijo diagnozo rak: poiščite drugo in tretje mnenje, predvsem pa se moramo pomiriti. Rak raste več let, zato si moramo vzeti dovolj časa za razmislek, kako bomo ukrepali.

Zelo je bil vesel vprašanja iz publike, kako naj živimo, da ne bomo dobili raka. Ker še vedno ne vemo, kako rak nastane, je tudi preventiva težavna. Ljudje, ki dolgo živijo, imajo vsi nekaj skupnega: dogajanja v življenju, tudi tista najhujša, jemljejo zelo flegmatično, ter imajo zelo urejen življenjski urnik (vztajanje ob 6. uri, zajtrk ob 7. uri, kosilo ob 14. uri ...) - po Fritzu Riemannu: najdlje živijo šizoidno - obsesivni ljudje. Ja, drži. Problem je samo v tem, da so takšni ljudje dokaj nepriljubljeni in vsaj malo čudaški (po sodobnih normah).

Lepo je bilo zopet videti Lotharja, upam, da kmalu pride v ta konec Evrope (ps, vem, da bo zelo verjetno oktobra v Zagrebu).