četrtek, 27. april 2017

Kakšno bo leto 2017?

Včasih od bralcev svojega bloga dobim povratne informacije. Najpogostejši oznaki sta: pišem duhovito in zelo raznoliko. Sem zelo zadovoljna s takšnim statusom. Zadnjič pa sem naredila veliko napako in si ogledala 20 najboljših nemških life style blogerjev. Vsi so vsaj 15 let mlajši od mene, vsi obvladajo oblikovanje, fotografiranje in internetne pripomočke za samopromocijo.

Najprej sem za 10 sekund dobila manjvrednostne komplekse, nato pa so me besedila in fotografije začele dolgočasiti. Fotografije so bile preveč perfektne, premalo življenjske. Ej, jaz sem prestara za takšne vizualne natege. Življenje ni popolno, zato tudi ne želim (pri vsakem prispevku) gledati fotografij z idealno postavitvijo, ostrino, osvetlitvijo ... To naj imajo revije in knjige.

Vsebinsko pa so takšni blogi še bolj naporni. Ali blogerji nič ne povedo, ali pa dajejo pokroviteljske (in neuporabne) nasvete. V intervjujih so povedali, da za pisanje bloga vsak dan porabijo od 3 do 7 ur. Koliko??? Najkasneje tukaj me je vse minilo.

Da ne bom izpadla kot zgoraj omenjeni blogerji, sem pripravila nekaj priporočil iz Imperialnega feng shuija, kako najbolje preživeti leto 2017. In eno slabo sliko ...:)

Letošnje leto označuje heksagram številka 24, ki se imenuje Nov začetek/vračanje. Lanski heksagram je imel številko 23: predstavlja pet yin (prekinjenih) linj, zgornja je neprekinjena (yang). To je hiša, ki so se ji porušile spodnje etaže in samo streha je še intaktna. Samo malo še manjka, pa se bo hiša sesedla. Heksagram pravi, da prihoda novega (nove hiše) ni več mogoče preprečiti, samo vprašanje časa je.

"Hiša" se je v 2016 porušila, letos pa lahko ZAČNEMO z gradnjo nove. Ali, kot nas opozarja heksagram, lahko začnemo z načrtovanjem hiše. To ponazarja neprekinjena spodnja linija v heksagramu. Zgornjih 5 linij je prekinjenih, zato hiša še ni dovolj stabilna (in zato opozorilo k počasni gradnji).


V letu 2017 se končuje obdobje stagnacije, napovedujejo se novi začetki. Heksagram nam tudi svetuje: če se nekaj ne odvija po naših načrtih, gremo v mislih nazaj, k prvotni ideji. Kaj je bil prvoten cilj, kaj smo želeli doseči? Vračanje k začetku je zajeto v drugem imenu za heksagram.

Hišo bi bilo dobro zgraditi skupaj. Zato: če vas nekdo povabi k sodelovanju, sprejmite. Seveda izberite samo najboljše mojstre.

Tudi, če pride do nepričakovanih dogodkov (težav), se bo vse kmalu vrnilo v normalno stanje. Prihodnost bo polna sreče.

ponedeljek, 24. april 2017

Feng shui in sezonske rastline: katere barve so letos primerne?

Skozi okno pisarne gledam v murgelski vrt. Vidim trajnice, sedem sveže presajenih host v lončkih, nekaj hojher, eno zimsko kombinacijo in posodo z mačicami. Drugega nič. Ko sem malo pobrskala po spominu, sem ugotovila, da smo določena leta sadili sezonske rožice že okrog 20. aprila. Glede na vremensko napoved v naslednjih dneh bo treba letos počakati.

Sama sem se že pred 4 leti odločila, da bom sezonske rožice kupila in sadila po prvomajskih praznikih. Dovolj mi je bilo pokrivanja/odkrivanja sadik v majhnih lončkih, pa zalivanja, prestavljanja, iskanja (ko je bilo treba saditi). Sedaj grem okrog petega maja v vrtnarijo - in kupim, kar imajo.

Seveda pri izbiri rastlin upoštevam tudi feng shui. Letos vlada ognjen petelin; ker petelin spada v element kovina, nastane med ognjem in kovino konflikt. Natančneje: ogenj nadzira (tlači) kovino.

Petelinu je potrebno pomagati, da ne bo tečen in bo dober vladar, zato med njiju "vtaknemo" mirovnika - element zemlja, poleg tega pa s kovino ojačamo tudi petelina. Vsi akterji v tem letu so yin polarnosti, zato naj bodo cvetovi in listi manjši, delujejo naj mehko, kosmato, nežno. K elementu zemlja spadajo nizke oblike (torej je širina večja kot višina), zato naj bodo takšne tudi zasaditve. Sama bom sigurno v loncu ali dveh kršila to pravilo in posadila trave. Zaradi bele in srebrne barve bodo zasaditve delovale zelo sveže in "prečiščeno".

Letošnje barve, primerne za zasaditev po smernicah feng shuija, torej so:

- Element zemlja (40 %): rumena, oranžna, rjava, marelična
- Element kovina (60%): bela, srebrna

V arhivu sem poiskala nekaj rožic, ki pridejo v poštev. Seveda je izbira v vrtnarijah še večja in možnosti neskončne.