petek, 20. januar 2012

Otroci in testenine

Poznate otroka, ki ne mara testenin? Bolj malo jih je. Z učiteljico Violeto sva se odločili, da bova učence pri gospodinjskem pouku navdušili za polnozrnate testenine in zelenjavno omako. Ja, bili so navdušeni, še bolj pa nad smetanovo in paradižnikovo omako ...

Smetanovo omako pripravimo takole:

V ponev damo sladko smetano (za 4 dobre jedce zadostuje 300 do 400 ml smetane), na majhne koščke narezano rdečo čebulo (polovico večje čebule), na majhne koščke narezane piščančje prsi (v šunki od PP), muškatni orešček, sol, poper in peteršilj. Omako kuhamo tako dolgo, dokler se ne zgosti.

Medtem skuhamo širše rezance, jih damo v ponev k omaki in dobro premešamo. Ker je skoraj brez mineralov in polna maščob, jo lahko jemo enkrat na leto ...



Otrokom sem povedala, kako se kuhajo testenine, kakšne vrste testenin poznamo, kako jih kombiniramo z omakami in zakaj so lahko testenine nezdrave. Domišljam si, da sem zasadila prvo seme v njihov vrt zdravja in mogoče se bodo enkrat v prihodnosti, ko bodo zboleli, spomnili mojih nasvetov.

Poučevanje v šoli je zelo zanimivo, vendar tudi izredno naporno. Mislim, da bi otroci pred vsako šolsko uro potrebovali 5 minut joge ali meditacije, da bi se umirili.

ponedeljek, 16. januar 2012

Moj bodoči pes Fi

No, lahko bo tudi psička, zato sem izbrala nevtralno ime. To svojo odločitev sem možu sporočila med nedeljskim sprehodom po Rožniku. Ker ve, da samo mentalno filozofiram in si ne bom upala kupiti psa brez njegove privolitve (te pa ne bo nikoli), je takole komentiral:

"Fi - kakšno ime pa je tole? Misliš fi kot stroški (opomba, mislil je na angleško imeno fee)? Ha,ha, to bo zanimivo, ko se bom po Tivoliju drl Stroški, Stroški!"

Ne, fee ne pomeni stroški, sem ga prijazno opomnila, vendar ni nič pomagalo in je pri Hali Tivoli že pridno vadil izgovorjavo besede Stroški. Na ves glas. Seveda je črko r izgovarjal v stilu Karla Erjavca, ki je vrtec obiskoval v Belgiji in se tudi ni naučil izgovoriti našega trdega r-ja. Pa ravno zato sem izbrala nevtralno ime Fi, brezspolno in brez r-ja.

Potem se je spomnil, da bi lahko psa klical tudi Pi in sicer v matematičnem smislu: "Pridi k meni, 3.1415926!" Uf, kakšen vtis bi naredil na srečanjih Mense. Če bi ga v tem trenutku malo bolj privila, bi privolil v nakup vsaj ene tace ...


Fi ali Pi?