sreda, 2. september 2009

Dopust: Fotografije iz Makarske Riviere

Nekaj fotografij iz prvega dela dopusta. Moj dragi možiček me že priganja, da greva v Dubrovnik, zato so komentarji bolj špartanski.


Pogled iz hotelske sobe oziroma bolje rečeno depandanse - dobro jutro morje!


Pogled na sosednji hotel Alba, ki me že od zunaj ni prepričal, kar so potrdili aktualni komentari na www.hollidaycheck.de


Na Makarski Rivieri je plaža res lepa: prodnata plaža, čista voda in dovolj sence.


Detajl iz obale


Pristanišče za majhne čolne v Tučepih. Videti pa se da tudi kakšno večjo jahto.


Vsaj v srednji Dalmaciji so javne površine lepo urejene


Oh, trave, tiste, ki pri nas niso prezimne - imena se ne spomnim ...


Domačina pri igri


Dokaz, da sem bila na morju tudi jaz, je moja senca na pesku


Na plaži se lahko posvetimo tudi pedikuri ...


Vsako jutro sva šla na sprehod in uživala v mirnem vzdušju


Eni pa imajo pod ritko raje čoln kot pa drobne kamenčke


Najlepše je na plaži kakšno uro pred sončnim zahodom - oh, kako sem uživala


Ti dve blazini sem uporabila za učenje kompozicijskih pravil pri fotografiranju (minuto kasneje sta moja rekvizita prišla iskat dva Rusa)


Tako lepo je bilo ...

ponedeljek, 31. avgust 2009

Dopust: Pozdrav iz Dubrovnika

Po dveh dobro prespanih nočeh v dubrovniškem hotelu, je končno čas za prispevek o dobrem spanju. Kot sem že zapisala, sva morala v prejšnjem hotelu spati ob zaprtih balkonskih vratih in s klimatsko napravo, saj je bilo prehrupno. Komaj sva čakala, da se preseliva v drug hotel in noči prespiva s svežim morskim zrakom.

Kako pomembno je kakovostno spanje za naše zdravje, ne bom pisala. Se pa tega premalo zavedamo, drugače bi večkrat zahtevali tišino. Od sebe in drugih.

Po mojem na spanje vplivajo tile dejavniki:

1. Prostorski pogoji
V spalnici ne sme biti premrzlo ali pretoplo. Neke okvirne temperature so znane, je pa od posameznika odvisno, kakšno temperaturo si bo izbral. Zanimivo je, da nekateri radi spijo v zelo mrzli spalnici, kar pa ni dobro. Poleg vdihavanja mrzlega zraka, ki škodi dihalom, se lahko zelo hitro pojavi plesen. Pri nizkih temperaturah zrak namreč prej kondenzira; na vlažnih stenah se potem tudi pozimi naselijo plesni, ki so zelo škodljive za zdravje.

Veliko ljudi pa spi pri zaprtem oknu. Na internetu sem našla super članek o tem, vendar ne vem več kje. Je pa bilo v članku z izračuni prikazano, kako hitro se dvigne nivo strupenega ogljikovega dioksida, če ni dovoda kisika. Tako se v normalno veliko spalnici dve odrasli osebi začneta po nekaj urah samozastrupljati. Je pa veliko enostavneje zapreti okno, kot pa se ukvarjati s hrupom zaradi prometa ali sosedov ...

Naslednji dejavnik je sama postelja in posteljni vložek. Vsi poznamo teorijo: jogi moramo zamenjati na najmanj 8 let, mora biti kakovosten in zračen. Praksa v slovenjskih posteljah pa je še vedno zelo žalostna, saj Slovenci raje kupimo nov avto kot pa dober posteljni vložek. Ne pozabimo na vzglavnik - ne pretrd, ne premehak, ne previsok, ne prenizek in pralen.

2. Fizični pogoji
Le kaj s tem mislim? Mislim na ne preveč zastrupljeno telo. Ponoči telo najbolj razstruplja, zato dosti slabše spimo in se celo zbujamo, če jetra pospešeno razstrupljajo. Tudi če črevesje celo noč stoka in joka, bomo slabše spali. O močnem potenju zaradi zakisanosti telesa, pa ne bom izgubljala besed - kakovostni spanec v premočeni pižami ni možen.

3. Energijski pogoji
No, smo že pri feng shuiju! Na moji spletni strani sem objavila članek Feng shui in spalnice, ki vam ga toplo priporočam v branje, tudi če vas FS ne zanima.

Poleg FS na spanje vplivajo še elektrosmog in geopatske obremenitve. Ampak, te "ezoterične" teme nas začnejo ponavadi zainmati šele takrat, ko imamo resne težave s spanjem. Kakšna škoda!

4. So-spanjač
Mogoče se bo komu zdelo, da pretiravam. Vendar bi bilo marsikatero partnersko sobivanje dosti lepše, če drug partner ne bi smrčal, se praskal, smrdel, se pretirano potil, govoril v spanju ... Kitajci so tole zelo elegantno rešili in imeli ločene spalnice. Žena v eni, mož v drugi, konkubine v svojih - vse je bilo urejeno.

Včasih, ko naredim kitajske horoskope, bi najraje priporočala ločeni spalnici. Partnerja imata tako različne (energijske) potrebe in nemogoče ju je dati v en prostor. Kar enemu koristi, drugemu škodi. Zato svetujem vsem, da si ne glede na družbene norme uredijo prostor za spanje tako, da bodo zjutraj vstali spočiti. Pa naj bo to ločena ali skupna spalnica.