torek, 16. avgust 2016

Še malo o izgorelosti in nadledvični žlezi

Z velikim navdušenjem sem si ogledala oddajo Dobro jutro, kjer je profesor farmacije govoril o izčrpanosti in nadledvični žlezi. Predstavil je zdravilna zelišča, ki pomagajo pri izgorelosti in zmešal zmešanček iz sladkega korena, ker je to "domača" zdravilna rastlina. Ima prav, ekstrakt rožnega korena (Rhodiola rosea) ne dobiš za vsakim vogalom.

Profesor je večkrat povedal, da je okrevanje, ko je nadledvična žleza enkrat dobro "skurjena", zelo dolgotrajno. Se zelo strinjam z njim, ker to sama opažam. Pa mislim, da nisem prišla čisto do dna, ampak sem z različnimi ukrepi preprečila popolno izčrpanost. Opažam, da se vsak prekršek, ki ga naredim, takoj odraža pri počutju.

Pojem nekaj "napačnega" - takoj dobim črevesne težave in v možganih se pojavi "megla". Sem preveč fizično aktivna - bolijo me mišice in spodnji del hrbta (po celi površini - kar je značilen simptom za izčrpano nadledvično žlezo). Premalo spim - zjutraj zelo težko vstanem iz postelje in celo dopoldne sem utrujena. Še dobro, da si lahko delo sama razporejam.

Začela sem tudi jemati bioidentične hormone. Progesteronsko kremo dobro prenašam, pri DHEA pa se je po nekaj dneh zataknilo. Seveda sem dobila oba tipična simptoma, ki se pojavita pri "predoziranju": boleče prsi in mozolje. Moje telo je res hipersenzibilno, saj sem po nekaj 10 mg tabletkah (najnižja doza) že dobila težave. Moški lahko jemljejo dnevno tudi 100 mg in več!

Sedaj sem zmanjšala dozo na 10 mg vsaj tretji dan. Bom videla, kakšen bo učinek.


Mamini paradižniki - fotografirala nečakinja Suzana

Eden prvih in najpomembnejših ukrepov pri izgorelosti (izčrpanosti) je kakovostno spanje.

Ponoči, ko je temno, naše telo proizvaja melatonin, proizvodnja kortizola pa se zmanjša. Zjutraj, pod vplivom svetlobe, se začne proizvajati veliko kortizola, kar pospeši krvni obtok in zbudimo se sveži. Pri izčrpani nadledvični žlezi je ta naravni ritem močno moten. Težko zaspimo (zaradi previsokega adrenalina) in zjutraj težko vstanemo (zaradi prenizkega kortizola). Seveda je motena tudi tvorba melatonina, kar nas dela depresivne.

Zato je zelo pomembno, da (vsi) hodimo pravočasno spat (pred 23. uro) in da je v spalnici zelo temno (nobenih virov umetne svetlobe, uličnih svetilk, računalniških ekranov). Zanimivo: pri izčrpani nadledvični žlezi svetujejo, da pred spanjem nekaj malega pojemo.

Drugače je vse po starem:

- rožice rasejo (pozna se jim, da gredo v drugo fazo rasti),
- malo sem fotografirala na Soči (slike pridejo kmalu),
- še vedno izbiram, kdo bo naredil našo novo spletno trgovino.