sobota, 13. februar 2016

Valentin skozi knjige

Kako dnevi hitijo ... Praznike bi naj praznovali zato, ker nam potem čas počasneje teče (= to je naš subjektivni občutek, seveda). Zdi se mi, da smo še prejšnji teden odpirali božična darila, za nami je pust in Kulturni praznik, jutri že Valentinovo. Vem, samo obrnila se bom, pa bo že prvi pomladanski dan.

Nameravala sem vsak dan objaviti besedilo o ljubezni iz mojih najljubših knjig, pa mi ni uspelo. Jih bom zato danes, vse naenkrat, saj je Valentinov dan (ki se v nekaterih državah imenuje dan ljubezni in prijateljstva) idealen za to, da si preberemo nekaj misli o ljubezni in odnosih.


Recimo, Bruno Šimleša v knjigi Ljubeznoslovje pravi o iskrenosti takole:

Prej sem omenil, da je težko biti v pristni ljubezenski zvezi. Še naprej to mislim, toda poudariti je treba, da je to mogoče. Toda, če smo neiskreni, se vnaprej odrekamo tudi sami možnosti, da bi z nekom doživeli pristno, resnično ljubezen.

Pogost razlog za našo neiskrenost je dejstvo, da partnerja ne želimo prizadeti. Najpogosteje imamo dober namen in resnično ne želimo prizadeti nekoga, do katerega nam je veliko, in to je normalno. Toda nihče, ki je zrel, se ne poskuša temu izogniti, kadar je nujno. Kajti zreli ljudje se zavedajo, da bodo nujno prizadeli ljudi, s katerimi so v zvezi.Še ena odlična knjiga, ki jo priporočam v branje: Srce in ljubezen (M. Rijavec, D. Miljaković)

Ali vam je všeč? Ne hitite! Dovolj časa imata ...

Vzhičenje, ki vas preplavi, kadar spoznate nove ljudi (nad katerimi ste povsem očarani), lahko zamegli našo nepristransko presojo. Zato bi bilo pametno najprej nekoliko počakati, da se prvi vtisi poležejo, in šele nato morda pasti v trans. Prav v tem smislu John Rempel in John Holmes predlagata, da si najprej odgovorimo na naslednja tri vprašanja, šele nato se odločimo, da bomo nekomu verjeli.

1. Koliko lahko predvidimo vedenje človeka, ki nam utegne ugajati?

2. Koliko se lahko zanesemo na človeka?

3. Ali temu človeku zaupam?


Bi se radi o ljubezni podučili na humoren način? Potem je za vas prava knjiga zakoncev Pease - Zakaj moški hočejo seks in ženske potrebujejo ljubezen.

Deset skrivnih razlogov, da imajo ženske raje čokolado kot seks

1. Čokolada te zadovolji, tudi ko se zmehča.
2. Čokolado lahko varno in mirno uživaš, medtem ko voziš.
3. Čokolado lahko uživaš kjerkoli (tudi pred mamo).
4. Čokolado lahko uživaš vse dni v mesecu.
5. Pri čokoladi ni treba igrati užitka.
6. Beseda "razmerje" čokolade ne prestraši.
7. Čokolado lahko uživaš za pisalno mizo, pa šef ne bo jezen.
8. Ko uživaš v čokoladi, ne zbudiš sosedov.
9. Ko si privoščiš čokolado, ti ne krade spanca s smrčanjem.
10. Pri čokoladi velikost ni pomembna.


Zelo zanimiva je knjiga Duhovno partnerstvo (avtor Gary Zukav), ki govori o tem, kako veččutno doživljati partnerstvo.

Razumevanje in razvijanje čustvenega zavedanja preobrazi vsako boleče čustvo v opomnik, da je dejaven prestrašen del vaše osebnosti, ki se mu lahko zoperstavite. Z drugimi besedami, namen čustvene bolečine je, da vam pomaga duhovno rasti. Vašo pozornost usmeri na dele vaše osebnosti, ki jih morate ozdraviti, da bi se pomaknili v svoj polni potencial.


V rahlo ameriškem stilu, ampak zelo dobro strukturirana, s številnimi provokativnimi vprašanji, je napisana knjiga Si ti pravi zame ? (avtorica dr. B. De Angelis):

Vsi v svoje odrasle partnerske odnose prinesemo čustveno breme iz otroštva. V veliki meri vpliva na nas preteklost. Če bi radi spoznali koga, ki nima nikakršnih čustvenih posledic zaradi negativnih izkušenj v otroštvu, vam lahko zaželim veliko sreče! Ko pa govorimo o usodnih napakah, se moramo vprašati naslednje:

1. Kako hude čustvene posledice ima moj potencialni partner zaradi dogodkov v otroštvu?

2. Ali se moj partner zaveda teh posledic in ali ga te lahko ovirajo v partnerski zvezi?

3. Ali se moj partner dejavno posveča samemu sebi, da bi odpravil te posledice (bere, se zdravi, udeležuje seminarjev itd.)?


Seveda bomo končali s seksom (ne sicer tako, kot si mislite, haha) in sicer se lahko osvobodite zatrtih seksualnih fantazij in predsodkov s knjigo Misli seksi (avtorica Amanda Lowe):

Ko smo enkrat v razmerju, nam postane jasno, da je razmerje več kot samo nekaj, kar doživljamo s partnerjem. Ta izraz zajema razmerje s partnerjem, celim svetom in z nami samimi. Razmerje se konkretno spreminja in razvija po naslednjih fazah:

- Spremenite vašo filozofijo, telo, nivo energije, vaše odgovornosti, vaš pogled na življenje, potrebe, hotenja, strasti, prepričanja in vaš občutek pripadnosti. V bistvu se spremeni vse.
- Vaš partner se spreminja, morda na podoben način kot ve ali pa na popolnoma drugačen način.
- Svet se spreminja. Letni časi, geografija, čas, politika in moda se stalno spreminjajo in razvijajo in na neki način vplivajo na nas.
- Razmerje kot enota se spreminja; razmerje, ki je lepo, popolno in vseobsegajoče.

Se lahko samo vi spremenite, razmerje pa ostane enako? Vsaka sprememba, naj bo še tako majhna se odraža v razmerju.


Ljubezni poln Valentinov dan vam želim. Vendar ne pozabite, da morate najprej ljubiti sebe, šele nato boste sposobni ljubezen (tisto iskreno, zrelo, globoko) dajati tudi drugim.

 

Ljubezen ima veliko oblik in vse so enakovredne!

sreda, 10. februar 2016

Brez veselja ni zdravih jeter

Pravkar me je skoraj kap! Pogledala sem v statistiko in 8.2. je moj blog obiskalo 1.072 radovednežev. Kako? Od kje? Tudi statistika za 2. 2. ni slaba, več kot 800 obiskovalcev. Ne vem, kaj se dogaja, ampak že davno sem s sama s sabo sklenila pakt, da se moje pisanje ne bo spremenilo, ne glede na število bralcev. Ta blog sem "odprla" ravno zato, da se bom prikazala takšna kot sem.

Danes mora biti nek čuden dan, zelo veliko truda moram vložiti v koncentracijo. Samo me meče sem ter tja ... Tako sem najprej nameravala pisati o ljubezni, saj se približuje Valentinov dan. Nato je moje možgane "zavzela" druga tema, ki je ne bom niti omenjala, sedaj pa me srbijo prsti, da bi pisala o jetrih.

Že nekaj časa mi zelo ustrezajo kisli in grenki okusi. Nič čudnega, jetra so se prebudila iz zimskega spanja; za svoje delovanje potrebujejo kisel okus, zdravimo jih z grenkim. V toplo vodo si tako dajem sok od eko limon, najmanj dvakrat, pred obrokom, na jezik nakapljam grenčico Bitterstern. Tudi med postom sem bila dva dni malo bolj razdražljiva, ampak to je popolnoma normalno.

Jetra so res pomemben organ, ki zelo vplivajo na naše zdravje, tako fizično kot psihično. V zadnji številki E-revije, ki jo že pregovorno neredno izdajamo na 2 do 4 tedne (hehehe), smo pisali o depresiji. Ne vem, kaj se zgodi prej: da jetra ne delujejo dobro in postanemo depresivni, ali obratno. V bistvu je vseeno, pri zdravljenju depresije bi morali vedno vključiti tudi jetra oziroma zdravo prehrano. Članek o tem, kakšna je povezava med depresijo in hrano, si preberite tukaj.

Kako dobro nam jetra delujejo, lahko zelo hitro ugotovimo. Poleg znanih fizičnih in psihičnih simptomov nam pri slabih jetrih primanjkuje - veselja (navdušenja). Tako je, zdrava jetra nam dajo tisto udarno silo, da se lahko razveselimo in navdušimo (kot majhni otroci).

No, očitno bom le prišla do ljubezni in Valentina: kakšna je ljubezen, če ne znamo izražati veselja in navdušenja? Po pravilu delovanja petih elementov namreč les (kamor spadajo jetra in veselje) "hrani" in podpira element ogenj - to je pa srčni, ljubezenski element.

ponedeljek, 8. februar 2016

Detox v Šmarjeških Toplicah

Tako, od danes smo po vseh koledarjih v kitajskem letu ognjene opice. Ker ta blog piše "resna" feng shui svetovalka, ki upošteva da se kitajsko leto začne že 22. 12., smo se o pričakovanjih za 2016 podučili že decembra. Tudi največji skeptiki morajo priznati, da je letošnje leto drugačno od lanskega - seveda, ovce in opice se res ne da primerjati.

Današnji kulturni dan sem zelo nekulturno preživela doma. Prenovljena Narodna galerija bo morala počakati na lepše dneve. Ne vem zakaj, ampak muzeje in galerije vedno raje obiščem, ko ne dežuje. Tako lahko posedim na klopci pred vhodom, opazujem okolico in obiskovalce, ali pa si ogledam vrt, če ga muzej/galerija ima.

Vem, da sem že veliko napisala o sadno-zelenjavnem postu, ki sem ga "preživela". Ampak, zgodbo moram zaključiti: kje se je vse skupaj dogajalo. Tako je, nisem se postila doma, ampak v Šmarjeških Toplicah. Ste vedeli, da imajo tam Detox (razstrupljevalni) in SlimFit (shujševalni) program?

Verjetno ne, saj je 75% gostov, ki pridejo na ta program, Nizozemcev. Slovencev je zelo malo, sem izvedela; ko pa enkrat pridejo, postanejo "povratniki". Mislim, da sem tudi jaz postala ena izmed njih. Predvsem zato, ker se lahko postim že januarja ali februarja, in mi ni treba čakati na vroče dneve, da me med postom ne zebe.

Moja odločitev je bila zelo spontana in ni mi žal. Program je bogat, osebje prijetno, okolica lepa ... Zelo sem vesela, da so bili tudi rezultati medicinskih testov odlični: krvni sladkor, holesterol, EKG, obremenitveni test, BMI, maščobe. Seveda bi se dalo še marsikaj izboljšati, predvsem pri razstrupljevalnih organih so pri programu premalo pazljivi. Opazila sem, da večina gostov premalo pije (vode, seveda), premalo pozornosti posvečajo prebavi (ni klistiranja ali kolonske hidroterapije), o kontroli pH urina in zakisanosti telesa pa tako nihče ne ve.

Izvedela sem, da so v kuhinji v Šmarjeških Toplicah prenehali uporabljati glutamat - bil je skrit predvsem v predpripravljeni hrani oziroma dodatkih. Zelo pazijo pri nabavi in kupujejo lokalno. Takšne poteze so samo za pohvaliti. Tudi drugače so se v kuhinji zelo trudili, da bi ustregli željam gostov. Nizozemski "sotrpini" na SlimFit programu so hrano zelo pohvalili, da je okusna, raznolika in lepo aranžirana.


Sem pa se zelo zabavala, ko sem opazovala Hrvata na drugi strani jedilnice. Juhe, ker je bila zelenjavna, si ni dal niti prinesti, od predjedi in glavne jedi pa je pojedel samo beljakovine. Za njim je na krožniku ostala vsa tista čudovita zelenjava in solata. Po drugi strani je ves čas tožil, da mora jesti brez soli, ker ima previsok pritisk. In kako lepo je bilo na izletu, ko so obiskali kmečki turizem in jedli klobase ...

Zelo zanimive ljudi sem spoznala, tako da mi res ni bilo dolgčas. Privoščila sem si tri dodatne masaže in ugotovila, da zame ni boljše, kot je tajska z aromatičnim oljem. Ni mi več treba eksperimentirati in iskati, katera je prava. Vem. Ena maserka mi je povedala, da ima moja koža zelo dobro strukturo, veliko kolagena. Druga, da nimam celulita (to ne drži), tretja je bila navdušena nad ne-suhostjo moje kože. Za dobro sestavo kože je kriva genetika, manj celulita imam sigurno zato, ker pazim na zakisanost in pijel veliko vode, koža pa je vlažna, ker uporabljam hidratanten, bazičen Losjon za telo Lubana.

Glede na to, da sem prva dva dni imela vročino, da se nisem udeležila tretjine športnih aktivnosti, sem z rezultati posta izredno zadovoljna. Izgubiti 2,4 kg maščobe in 6 cm v pasu je odličen dosežek. Predvsem mi je všeč to, da doma z lahkoto nadaljujem z zelo zdravo prehrano. Trenutno sem na čisti sadno-zelenjavni prehrani, delam si smutije, solate in kuhane jedi. Bom videla, kdaj me bo zagrabila želja po ogljikovih hidratih ali mesu.