petek, 7. september 2018

Vreme do božiča

Pri pospravljanju mi je v roke prišla Vremenska pratika (s splošnimi nasveti o vremenu).

Za 6. 9. (to je bilo včeraj) sem našla takšen ljudski pregovor:

Kakšno je vreme na lenartovo, tako bo do božiča.

V Ljubljani smo včeraj imeli lepo vreme (jutranje meglice, sonce, malo dežja), zato se že veselim naslednjih mesecev - do božiča.Za jutri, 8. 9. ("mala maša") pa poznamo kar nekaj pregovorov:

Mala maša za suknjo vpraša.

Mala maša za vsakim grmom paša.

O mali maši so lešniki naši.

Če je za malo mašo lepo,l ostane potem še dva meseca suho.

Kakšno vreme na malo mašo nastane, rado potem dva meseca ostane.


Takole, preostane nam samo če čakanje na jutri in gledanje v nebo.

četrtek, 6. september 2018

Hamburg - prevozna sredstva

Res je že čas, da objavim nekaj fotografij s poletnega potovanja v Hamburg, Lübeck in Travemünde (Baltiško morje). Po končanem potovanju sem imela občutek, da Hamburg ni bil nič posebnega, nobenega močnega vtisa ni pustil - kot npr. Pariz, Amsterdam ali Rim.

Ko sem pa danes izbirala fotografije in se še enkrat virtualno sprehodila po Hamburgu, sem ugotovila, da je to zelo, zelo zanimivo mesto z izredno veliko obrazi. Na Baltiškem morju bi ostala še kakšen dan več, ampak, to vem sedaj, ne pa pred potovanjem. Nič, bo treba še kdaj na severovzhod in si Ostsee (= Baltiško morje) ogledati podrobneje.

Tukaj so fotografije s prevoznimi sredstvi, ki jih lahko uporabimo za ogled Hamburga (in obeh mest, ki sem ju še obiskala):


Vožnja po centru Hamburga ni v užitek, za izlete izven centra pa je kolo odlična izbira. V ozadju Blankenese, kjer stane kvadratni meter nepremičnine 7.000 EUR in več. 


Tudi za ogled mesta Lübeck in Travemünde ne potrebujete avtomobila, povezave z vlakom so odlične, vozijo večkrat na uro.
V delih, kjer sva se midva potepala, so bile turistične znamenitosti dobro označene. 


Veliko sva tudi hodila peš ... Ampak, ker je Hamburg tako veliko mesto (ima 1,8 mio prebivalcev), sva uporabljala tudi javni prevoz. Na spletu sva kupila tedensko vozovnico, ki je personalizirana (če te kontrolirajo, moraš pokazati tudi osebni dokument). Zelo priporočam, vozovnica pokriva široko območje Hamburga in vsa prevozna sredstva.


Seveda, v Hamburgu se za prevoz uporabljajo tudi ladje. Veliko je zasebnih linij, ki vozijo turiste. Vozijo pa tudi ladje (trajekti), kjer zadostuje vozovnica javnega prometa. Tako je, z veljavno vozovnico za metro se lahko greš vozit še s tremi trajekti, ki vozijo na rednih linijah. 


Za tiste, ki bi si radi z Elbe (Labe) ogledali kaj več ...


V Hamburgu je res veliko možnosti za posedanje na stopnicah in klopcah. Na takšen način se obiskovalci povežemo z reko, se družimo z drugimi in seveda spočijemo.


Elbphilharmonie, ena izmed glavnih hamburških znamenitosti. Čeprav sem želela kupiti karte več kot dva meseca pred obiskom Hamburga, so bili koncerti že razprodani. Karto za ogled notranjosti pa kupite na spletu, da vam ne bo treba čakati v vrsti.

Pogled s cerkve St. Michael - je ena izmed znamenitosti, ki so me najbolj navdušile. Na vrh stolpa vodi dvigalo, od tam pa je 360 stopinjski razgled po mestu. Moj nasvet: pojdite na ogled pozno popoldne in ob lepem vremenu, seveda. Na sliki v ozadju se vidi sladkovodno jezero Alster.
Jezero Alster, kjer lahko vsakdo najde primerno plovno sredstvo zase. Jaz sem bila na ladjici.


No, tole pa je bil nateg! V vodiču so tako opevali ta vhod v metro oz. ploščice, da sva si jih šla pogledat. Potem pa tole!


V Eppendorfu je dvakrat na teden znamenita tržnica in to kar pod progo mestne železnice (stojnice se nanizane več kot kilometer dolgo). Tržnica je baje postala zelo komercialna, priporočajo jo, ko dežuje, saj se vse dogaja "pod streho".Moje prevozno sredstvo na Alster.

Travemünde sva si ogledovala peš, kolesa so od kopalcev


Takšni ogromni trajekti, ki pridejo iz Danske, Švedske in Finske se zasidrajo v pristanišču Travemünde. 


Za konec pa malo manj lepa scena: ena od treh postaj v Travemünde, z zanemarjenim peronom (ki se sicer ne uporablja). 

ponedeljek, 3. september 2018

Beljakovine - napačne količine tudi pri psih

Lahko si predstavljate, da se je v zadnjih pet tednov, od kar je v moje življenje prišel pes Lui, veliko spremenilo. Na bolje! Z Luiem, ki je pes iz zavetišča, imava začetniške težave. Je poseben pes, saj je po eni strani izredno plašen, po drugi strani pa ima močan znašaj.

Kmalu sem videla, da sama ne bom zmogla, zato sem poiskala pomoč. Tretji trener je vedel, kako delati z njim, saj ima Lui v sebi zelo veliko genov nemškega lovskega terierja.

Poglejte, kakšno "zverino" (tehta 8,4 kg) sem dobila (vir: Mr. pet):

LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj) 
Velikost: 2
Zahtevnost nege: 2
Odpadanje dlake: 3
Zahtevnost vzgoje: 5
Potrebna aktivnost: 4
Primeren za otroke: 2
Se ujame z drugimi živalmi/psi: 0
Čuvaj, ki opozori: 4
Čuvaj, ki brani: 4
Primeren za: izkušene
Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine s starejšimi otroki;
SPLOŠEN OPIS PASME
Pasma je relativno mlada, pojavila se je v 20. stoletju, ko so se Nemci odločili vzrediti inteligentno in odločno lovsko pasmo, zelo funkcionalno za družbo človeku in lov. Gre za manjšega psa, visokega med 30 in 40 cm, težkega pa do 10 kg. Živi dolgo, tudi do 18 let. 
KARAKTER IN TEMPERAMENT
To je tipičen delovni pes, namenjen za lov, sledenje in prinašanje plena. Čeprav so to lahko zelo ljubeznivi družinski psi, ki se močno navežejo na lastnike, pa to ni najbolj primeren družni pes. Po naravi so predvsem lovci in v aktivnem lovskem življenju tudi najbolj uživajo. Njihov karakter je izredno dominanten, trmoglav, pa tudi inteligenten. Z grobo disciplino pri tej pasmi ne bo pravega uspeha, saj z zatiranjem neželenega vedenja ne bomo dosegli namena, pač pa ravno nasprotno – upor in agresijo. Navezan in poslušen bo le enemu lastniku. Nikakor ni primeren za začetnike, saj je vzgoja zelo težavna ter zahteva veliko izkušenj in dobro poznavanje vedenja lovskih psov.

Lui ima v sebi tudi druge gene, zato ne bo tako hudo kot piše zgoraj. Rad se carta in boža, je zelo nežen. No, z renčanjem je že poskušal. Pa ne name, ampak na druge "samce".


Naša "zverina"

Zato je sedaj Lui en teden pri trenerju, nato pa bomo en teden delali skupaj. Se že zelo veselim, saj bo to Luiu omogočilo, da bo normalno živel.

Sem pa vesela, da sem poslušala svojo intuicijo. Vsi so mi govorili, da naj počakam, da se še privaja, da bo bolje ... Ampak, sama sem slutila drugače in zato iskala pomoč, predvsem zaradi psa. Tudi trener je povedal, da bi ga sama težko vzgojila. Kot pri zdravju se je izkazalo, da je preventiva boljša od kurative.

Nič mi ni žal, da ga imam, saj je Lui super pes - zabaven, pameten, radoveden, uvideven. On bo mene naučil, kako bom dober vodja, jaz pa njega, kako se zaupa.

Je pa zanimivo to, kako se lahko različna pravila o vzgoji in prehrani psov prenesejo na ljudi. Trenutno je na pasji sceni največ debat o tem, kaj naj pes je. Nekateri so zadovoljni z briketi, drugi lastniki prisegajo na surovo hrano. Meni briketi niso čisto nič simpatični, zato dobi Lui tudi kuhano hrano.

Sama se v surovo prehrano (t. i. BARF) še nisem poglabljala. Vem samo to, da plašni psi ne smejo jesti preveč beljakovin, ampak več živil, ki vsebujejo triptofan (npr. banane, oves, buče). Velja tudi za ljudi!

Zadnjič pa sem našla na blogu Clean Feeding zelo dobro razlago, zakaj samo surova mesna prehrana ni dobra za psa. Gre za razmerje med velikostjo sesalca in dolžino črevesja:

Mačka (mesojedec) 3:1
Človek (vsejed): 6:1
Ovca (rastlinojed): 24:1
Pes (mesojed, vsejed?): 6,8:1

Torej ima pes podobno razmerje kot človek. Avtorica na blogu se zato sprašuje, zakaj ne bi mogel pes jesti podobno kot človek (ki je zdravo, seveda)?

Tudi proteinov je lahko pri BARF prehrani hitro preveč. Dobro vemo, kaj pri človeku povzroča višek proteinov - težave z jetri, črevesjem in ledvicami.

Dnevna potreba proteinov za normalno aktivnega psa, 10 kg: 31 g proteinov

Proteini pri BARF prehrani: 48 g

= Presežek: 17 g (+54%!!)

Preveč proteinov vpliva na vedenje psov. Iz aminokislin se tvorijo adrenalin, noradrenalin, dopamin in serotonin. Problem je v tem, da vlada med aminokislinami zelo močna konkurenca pri prehodu skozi krvno-možgansko zaporo. Triptofan (iz katerega se tvori serotonin) ima velike težave priti skozi, medtem ko aminoksilina fenilalanil (iz katerega se tvorijo adrenalin, noradrenalin in dopamin) zelo lahko preide.

Enako je pri ljudeh, kar si lahko preberete v članku:
L-triptofan – varuh duševnega zdravja
Serotonin – hormon sreče

Takšne so posledice presežka beljakovin - ne pozabite, enako velja za ljudi:

Adrenalin → stresni hormon!
Noradrenalin → stresni hormon, velja za "bojni" hormon!
Dopamin → spodbuja impulzivnost in razdražljivost!
Serotonin → pomirja, uravnoteži

Zaradi težav pri prehodu je lahko serotonina hitro premalo, stresnih hormonov pa preveč!

Avtorica pravi, da bi naj bil delež proteinov okrog 45 - 50 %, ostalo pa zelenjava in ogljikovi hidrati, kar pa več ne ustreza BARF prehrani.

Pozitivno pri BARF prehrani pa je to, da se je končno začelo govoriti, kako pomembna je kakovostna hrana za pse. 

Moj kuža Lui poje tako malo (dobil bi naj od 200 do 400 čistega mesa dnevno - če bi se prehranjeval po BARF), da mu lahko ponudim najboljšo hrano. Previdna moram biti z mlečnimi izdelki, rad ima riž in buče, tudi korenje in olivno olje, navadil se je na ovsene kosmiče. Prosa ne mara, kosti obožuje. Dobi določene piščančje kosti (npr. vrat), hrustanec mlade govedine ali zajca.