petek, 5. februar 2010

Feng shui: Novo kitajsko leto v znamenju tigra

Kot vsako leto, sem pripravila napoved za novo kitajsko leto. Začelo se bo 14.2.2010 in bo v znamenju tigra.

Celotna napoved bo objavljena na http://www.fengshui-akademija.si/ (enkrat v naslednjih dneh, ko bo Sergej utegnil), za vas, obiskovalci bloga pa tale odlomek:

V letu 2010 bo vladala zelo dinamična žival - tiger. To, da je pod vplivom elementa kovine, jo bo naredilo še bolj ostro. Zgodile se bodo dramatične in pogosto nevarne spremembe. Nekaterim bo leto tigra prineslo blaginjo in številna doživetja, drugim nesrečo in neuspeh. V političnem smislu bo leto prevratov. Zanimivo je, da sta se obe svetovni vojni začeli v letu tigra! Še vremenu ne bomo mogli zaupati; čakajo nas močni tornadi.



V privatnem življenju bomo izvajali vratolomne in prenagljene poteze; pogosto jih bodo spremljala nespametna dejanja, ki jih bom pomotoma imeli za pogumne. V igri bodo veliki vložki in velike geste. Tisti, ki gojijo ambiciozne načrte, se naj spomnijo na kitajski pregovor: »Kdor jezdi na tigru, bo ugotovil, da ga je težko razjahati.« Vsi tisti, ki so pod zaščito tigra, bodo uspešni; ostali bodo odrinjeni na stran.

Pri zdravju bomo morali paziti. Energija tigra sicer koristi vsem atletom, vendar se lahko hitro poškodujejo. Leto ni dobro za špekulacije in rizike. Pri konjskih stavah ne smemo zaupati niti svojemu najljubšemu favoritu. Srečnih naključij ne bo. Tigrovo leto bo strastno leto: glavi bo vladalo srce in požvižgali se bomo na dobre nasvete.

Ko sem prebrala, da "Energija tigra sicer koristi vsem atletom, vendar se lahko hitro poškodujejo.", sem takoj pomislila na zimske olimpijske igre v Vancouvru. Začnejo se 12.2. in trajajo do 28.2., torej bodo športniki skoraj ves čas pod vplivom tigra. Na srečo se bo "mucek" šele prebujal, zato upam, da ne bo veliko poškodb. Bodo pa zanesljivo zmagovali agresivni in odločni.

Še nekaj je zanimivo: na internetu sem našla razdelitev globusa po 12 živalih (poldnevniki) in petih elementih (vzporedniki). S kolegi še raziskujemo, ali je razdelitev smiselna. Prizorišče ZOI Vancouver leži na vodoravnem pasu zemlja in navpičnem pasu pes, ki tudi pripada zemlji yang. Torej bodo ZOI na zelo statičnem področju, kjer se nič ne premika. Bodo pa za njih skrbno poskrbeli in jih oskrbovali, če se bodo ponesrečili.

Vancouvre sicer leži ob Severnem Tihem oceanu in energija vode malo premeša statično energije dvojne zemlje. Mogoče bomo med ZOI kaj več izvedeli o prebivalcih tega mesta in potrdili ali ovrgli zgornjo hipotezo.

Kako je s Slovenijo? Leži v vzporednem pasu zemlja, kot večina evropskih držav (plus del Kanade in USA, ter seveda Azije). Pri navpičnem pasu pa postane zanimivo. Petnajsti poldnevnik preseka Slovenijo na pol: zahodni del pripada konju (ogenj yang), vzhodni del (nekje od Celja naprej) pa kači (ogenj yin).

Zopet postavimo drzno hipotezo (kot ste opazili, se ne bojim blamaže): zahodni del Slovenije je bolj razvit, ker ima yang (aktivno) energijo, vzhodno od Celja so prilagodljivi in sentimentalni.
Kako na nas vpliva element ogenj, bomo predebatirali naslednjič.

četrtek, 4. februar 2010

Feng shui: Mostrica Kajal poučuje

Seminar v Bad Homburgu je vodila Kajal Sheth, ena od prvih učenk mojstra Chana, ki ima največ mojstrskih nazivov. No, zdaj sem se malo zapletla, ampak bom razložila.

Najprej, mojstra Chana bi morala vedno imenovati veliko mojster Chan, saj je dobil ta naziv v trenutku, ko je podelil mojstrski naziv enemu od svojih učencev. Odločil se je namreč, da ne bo vzgojil samo enega naslednika, kot je bilo to nekdaj v navadi, ampak bodo lahko njegovi učenci pridobili mojstrske nazive za posamezna področja v feng shuiju. Tako imamo mojstre za Bazi Suanming (kit. astrologijo), za Yuen Hom, I Ging, Date Selection, načrtovanje mest ...

Nekateri njegovi učenci imajo že več mojstrskih nazivov in ena od njih je tudi Kajal. Ženska resnično obvlada, tako glede feng shuija, kot poučevanja.

Prvi dan je bilo res zanimivo. Takoj si je začela ustvarjati avtoriteto in sicer najprej s prepovedjo postavljanja vprašanj. Ja, vprašanja so dovoljena samo takrat, ko bo ona želela na njih odgovarjati. Nemški učenci so znani po tem, da preveč sprašujejo, je povedala, to pa moti potek pouka.

Vem, da nekateri mojstri feng shuija sploh ne želijo odgovarjati na vprašanja učencev, še posebej začetnikov ne. Mi smo z mojstrom Chanom imeli zelo veliko srečo, ampak očitno so ga radovedni učenci vseeno motili, zato nas je "zašpecal" Kajal. Mene to pravilo ni čisto nič motilo; dokler nam ni treba nositi enotnih majic z logotipom šole, kot pri drugih FS mojstrih, sem čisto zadovoljna.

Potem pa se je začel azijski dril. Kajal je govorila, mi smo poslušali in sledili. In bili na koncu zelo zadovoljni. Vse nam je strukturirano razložila, predstavila svoje svetovalne projekte in z veseljem odgovorila na naša vprašanja, ko je bil čas za to.

Kajal poučuje v Londonu, Indiji, Franciji, Italiji, Aziji in Afriki. Na koncu nas je pohvalila in rekla, da smo bili ena najboljših skupin. Močno sumim, da to vsem reče. Verjetno pa je pri tem mislila predvsem na odnos, ki se je vzpostavil med nami in na koncetrirano sledenje njenim razlagam.

Zanimivo se mi je zdelo to, da nam je prepovedala razmišljati o svojem stanovanju ali hiši. Kar zelo dobro poznam iz mojih seminarjev. Poveš kakšno pravilo in udeleženci takoj začnejo ugotavljati, kako je pri njih doma. Po očeh se jim vidi, kako analizirajo - s pogledom begajo sem in tja, koncetracija pade, ne poslušajo, dokler ne ugotovijo, ali bo treba hišo podreti ali prodati. Zato tudi jaz ne dovolim vmesnih vprašanj, še posebej ne o situaciji v lastnem domu.

Najprej je potrebno narediti pet projektov pri sosedih, sorodnikih ali znancih, potem se lotimo analize doma. Pri tem je najmanj 50% možnosti, da bomo delali napačno. Veste, kolikokrat sem se zmotila pri izdelavo moževega horoskopa? Štirikrat! Upam, da je vsaj ta zadnja različica pravilna ...

sreda, 3. februar 2010

Prevajanje: Z glagolom v ustih iz Atlantika

Danes pripravljam darila za bazične poskusne zajčke in stalne stranke. Nič ne bom povedala, kaj sem pripravila, naj bo presenečenje. Sem pa prevajala iz nemščine in na srečo sem tik, preden bi obupala, dobila tale nasvet:

Mark Twain naj bi nekoč dejal: "Nemščina je jezik, kjer človek skoči v Atlantik s samostalnikom v ustih in priplava ven z glagolom."

Kako težko je včasih priplavati na površje nemškega besedila z glagolom v ustih, namesto z ribo, pardon s Fisch.

Kljub temu, da se blog imenuje Osebno in zasebno, zelo redko pišem o vsakdanjih opravilih, ker mi še ni zmanjkalo zanimivih tem. Koga pa zanima, da sem si danes obula napačne nogavice, da me hlače v pasu stiskajo in da ne najdem prave ogrlice? Bla, bla, bla ...


Se bom pa vseeno pohvalila, da že četrti mesec bolj ali manj redno hodim na pilates. Vedno bolj sem navdušena! Vas pa prosim, da mi ob naslednjem srečanju navržete kompliment ali dva. Lahko so čisto nevtralni (vitkejši pas, daljše noge, sijoče oči ...), vse vam bom verjela! Hej, res potrebujem motivacija za mučenje in raztegovanje.

Kosila sem s prijateljico J. Poznava se od mojega 8 meseca starosti, ona je bila ob najinem prvem srečanju v vrtcu stara "že" 13 mesecev. Približno enkrat na mesec se dobiva na kosilu in izmenjava novice. Zvečer me čaka še srečanje v fotoklubu, tako da bo dan izpolnjen.

torek, 2. februar 2010

Feng shui: Po znanje k mojstrom

Feng shuija se ne moremo naučiti samo iz knjig. Vsem, ki bi radi postali poklicni svetovalci za FS, povem, da morajo v uk k mojstru. Drugih bližnjic ni. Seveda dobrih mojstrov ni mogoče najti v najbližji slovenski vasi, ampak v tujini.

Vsak mojster s svojim načinom dela privlači določeno skupino učencev. Pa nikar ne mislite, da smo učenci mojstra Chana neka homogena rasa. Bolj različni ne bi mogli biti! Smo iz različnih držav in zelo različno delamo. Vsem pa nam je skupno navdušenje nad ogromnim znanjem mojstra Chana, ki ga je celo pripravljen deliti z nami.

Zelo krivično bi bilo reči, da je Imperialni feng shui, ki ga mojster Chan poučuje, racionalen. Seveda gre ves čas za energije, za skladnost in neskladnost med njimi. Vendar so metode, ki jih pri tem uporabljamo, zelo racionalne, matematične, analitične. In ravno to prepletanje je tisto, kar me privlači.

Večkrat sem že povedala, da ima veliko mojih kolegov težave, ko pridemo na analitični del. Težje sledijo kombinatoriki, logiki in povezovalnemu mišljenju. Jaz pri tem neizmerno uživam.

Mojster feng shuija si je izbral svojega naslednika, ko je bil le-ta še mlad. Sledilo je 10 do 20 let učenja in raziskovanja. Ko je učenec dobil mojstrski naziv, je njegov učitelj postal veliki mojster.

Tako je bilo tudi na zadnjem seminarju v Bad Homburgu. Udeležili so se ga lahko samo diplomiranci, torej učenci z določenim predznanjem. Glavna tema so bili heksagrami (simboli, ki so sestavljeni iz šestih prekinjenih ali neprekinjenih linij - predstavljajo yin in yang) in njihova uporaba v feng shuiju.

Do sedaj je bilo naše delo podobno streljanju s topom, delo s heksagrami (metoda se imenuje Yuen Hom FS) nam omogoča ciljanje z laserjem. To pomeni, da lahko strankam predlagamo dosti manjše spremembe, ki so manj radikalne in manj stanejo.

Mojstrica Kajal, naša predavateljica, je predstavila veliko svojih projektov in kakšen rezultat so prinesli. Navdušejoče! Največja prednost Yuen Homa je, da lahko zelo učinkovito popravimo energijske nepravilnosti. Na primer, na hrbtu hiše z Lo panom (kitajskim kompasom) izmerimo nizko kua število (kaj je to, bomo drugič, si pa na hrbtu v periodi 8 želimo visok kua). S pomočjo različnih tehnik nato poiščemo sorodne heksagrame, ki nam bodo pomagali ojačati hrbet hiše.

Hrbet hiše predstavlja zdravje in družinsko življenje, zato je zelo pomebno, kakšen heksagram (kua število) se tam nahaja. Te pomočnike moramo aktivirati (z ustreznimi simboli), še prej pa določiti dober dan (zopet s tehniko Yuen Hom). Ja, dragi moji, to je feng shuijevska smetana!

ponedeljek, 1. februar 2010

Ekologija: Strupene ribe in kavbojke

Pa sta imela mož in žena naslednjo debato:

On: A veš, da je nemška vlada naročila študijo o podnebnih spremembah, še posebej o topljenju ledenikov? Ugotovili so, da se sploh ne topijo.

Ona: Je to sploh pomembno? Pri 6,5 milijarde prebivalcev je Zemlja dovolj čisto dovolj obremenjena.

On: Ja, zato ne bomo umrli zaradi podnebnih sprememb, ampak od lastnih strupov.

Približno 80% kitajskih rek naj bi bilo nepopravljivo onesnaženih. Največji krivec je tekstilna industrija. Mi smo dobili poceni oblačila, Kitajci najprej gospodarsko rast, nato zastrupljeno okolje.

Lansko leto sem po dolgem času kupila kavbojke za manj kot 50 EUR. Pa ne na tržnici, ampak v eni od znanih trgovinskih verig. Po nekaj dneh sem opazila, da so hlačne nogavice med obema bedrama modre. Od barve. Torej sem strupene barve, poleg kitajskih rib, dobila tudi jaz. Skozi kožo pridejo v krvni obtok in nas počasi zastrupljajo.

Na srečo obstajajo nekatere blagovne znamke, ki prodajajo tekstil s certifikatom "koži prijazni bombaž". Teh se bo potrebno držati.