petek, 25. avgust 2017

Test izdelkov brez glutena

Nemška revija Öko Test je največja (najboljša) revija, ki v Nemčiji izvaja potrošniške teste. Že nekaj let sem nanjo naročena, saj se s pomočjo njihovih testov (in člankov) lahko izobražujem in informiram. V aktualni številki so testirali 20 brezglutenskih izdelkov.

Podrobnejših rezultatov ne morem navajati, ker so avtorsko zaščiteni. Lahko pa povzamem, kaj so na splošno ugotovili:

1. Samo 11 izdelkov je dobilo oceno zelo dobro (ocena 5) ali dobro (ocena 4), malo manj kot 50% pa zadovoljivo (ocena 3) ali zadostno (ocena 2).

2. V vseh izdelkih res ni bilo glutena (ali pa samo v sledovih, ki so zakonsko določeni). Zelo pomirjajoče ...


Zaradi z arzenom okuženega riža je dobro, da v vsakodnevni brezglutenski prehrani uporabljamo tudi druge vrste žit, oreškov in sadežev, ki ne vsebujejo glutena. Na primer, moko iz čičerike, prosa, mandljev, kostanja, leče ... 

3. V vseh izdelkih, ki so vsebovali riž (moko), so našli anorganski arzen, ki povzroča raka. V nekaterih izdelkih je bil arzen prisoten samo v sledeh, v petih pa v povišanih dozah. To je slaba novica za vse, ki se prehranjujejo brez glutena, saj je riž zelo pogosta sestavina v brezglutenskih izdelkih. O strupih v rižu sem že pisala na blogu: Neoluščen riž je bolj strupen!

4. V enem izdelku z ovsenimi kosmiči so našli izredno visoke količine arzena, čeprav podjetje svoje surovine kupuje od severno-nemških kmetov. Je tam zemlja onesnažena s težkimi kovinami?

5. V dveh eko kruhkih so našli preveč kadmija - tudi tukaj je lahko vzrok riževa moka, ki so jo uporabili. Kadmij se nalaga v telesu in lahko povzroči poškodbe ledvic in kosti.

6. V špagetih, ki so bili narejeni iz koruze, so našli strup proti plesnim. Koruza se v brezglutenskih izdelkih, poleg riža, najpogosteje uporablja. Pod ugodnimi pogoji na koruznih zrnih nastanejo plesni, t. i. fumonizin.

7. V štirih izdelkih iz konvencionalne proizvodnje so našli glifosat. O tem strupu, ki zelo verjetno povzroča raka, smo v zadnjem času veliko slišali tudi pri nas.

8. Mineralna olja so našli v kruhu - o njih sem napisala članek Mineralna olja na naših krožnikih.

9. Izdelki brez glutena so pogosto presladki, še posebej energijske ploščice in slaščice. Hitro preseženo priporočeni dnevni vnos sladkorja.

torek, 22. avgust 2017

Organski drekači

Danes bom malo bolj ostra. Ampak, ker gre za plemeniti cilj - slovenski jezik - mi je vse oproščeno. Ne vem, mogoče tole pišem pod vtisom knjige o Franciji, ki sem jo pravkar prebrala. Takole na hitro, kaj je značilno za Francijo? Eifflov stolp, čebula, Azurna obala, Napoleon, predsednik s starejšo ženo ... in zelo resen odnos do francoščine. Vsi vemo, da bo redki Francoz sam od sebe odgovoril v ne-francoščini. Vemo, kako negujejo jezik, so nanj ponosni in zelo pazijo, da v njihovo besedišče ne vdirajo nepotrebne tujke.

Kako je pri nas, pa tudi vemo. Vsak, ki se mu ne da razmišljati (o jeziku), uporablja izraze, ki jih v slovenščini sploh ni oz. za njih že obstajajo besede.

Lep primer je beseda ekološki. Vsak ima svoje obsesije in teme, kjer se mu dvigne žolč. Moja boleča rana je zamenjava besede ekološki z organski. Samo zato, ker se nekomu ni dalo pogledati v slovar, so začeli namesto ekološka kozmetika uporabljati organska kozmetika (plenice, bombaž, korenček, voziček, restavracije ...).

Ko te neumne in slovenistično neuke srnice na sejmih in predstavitvah opozorim na nepravilni pridevnik, me samo pogledajo z velikimi, nedolžnimi očmi in - nič ne razumejo. Kaj sploh delajo narobe? Saj so lepo prevedle iz angleščine: organska kozmetika.

V sebi pa si mislijo, da se njihova kozmetika, njihova organic  kozmetika, res ne bo imenovala ekološka. To je tako ... kmečko, nazadnjaško, ni "šik in in"!

Takšna napačna poimenovanja se sedaj slišijo že na radiju, v reklamah, pišejo v člankih in forumih. Proti takšnemu neumnemu posiljevanju slovenščine se po novem borim na dosti bolj učinkovit način: izdelkov, ki mi jih poskušajo prodati kot organske, preprosto ne kupim. Naj si jih ti organski drekači nekam vtaknejo.

Za firmo sem našla super majice iz ekološkega bombaža. Upam, srčno upam, da mi komercialist ne bo (prevečkrat) omenil, da so iz organskega bombaža. Drugače ...


Organski drekači so pridno na delu