petek, 4. december 2015

Brezplačno predavanje: Feng shui Slovenije

Vabljeni na drugo (in zadnje) letošnje predavanje v ekološki trgovini Kalček.

Kdaj: sreda, 9. 12. 2015, ob 17.30

Kje: ekološka trgovina Kalček, Celovška cesta 268 v Ljubljani

Kdo: jaz (Helena Golenhofen)

Vsebina predavanja: Feng shui Slovenije


Lahko s pomočjo feng shuija rešimo težave v državi?

S feng shuijem lahko določimo najboljši položaj za spanje, hiše ali pisalne mize. Lahko pa tudi analiziramo mesta in države. Kaj je pokazala feng shui analiza Slovenije? Je pokazala, zakaj se prepiramo glede dogajanj med 2. svetovno vojno? Je relief Slovenije »kriv«, da Slovenke že tradicionalno podpirajo najmanj 3 vogale v hiši? Zakaj se prepiramo s Hrvati, z Madžari in Avstrijci pa ne? Zakaj so Gorenci tako oholi, Prekmurci premalo samozavestni in Primorci samovšečni?

S pomočjo feng shuija pa lahko najdemo tudi rešitve. V katere dejavnosti bi se morali usmeriti, kako rešiti spore s Hrvati in kateremu delu Sloveniji bi se morali še posebej posvetiti, boste izvedeli na predavanju.

četrtek, 3. december 2015

Kaj loči srečne od nesrečnih ljudi

Včeraj je bil res dober dan. Dopoldne sem zelo efektivno delala, potem sem pojedla dobro kosilo s prijateljem in se pogovarjala o zelo zanimivih temah. Nato me je čakala bioresonančna terapija - pozitivno je to, da kljub bombardiranju mojega imunskega sistema z virusi herpesa še nisem dobila "ocvirka".

Po službi sem v trgovino vrnila neka oblačila, nato pa se "čisto slučajno" sprehodila mimo knjigarne - in kupila nekaj knjig. Same šund romane, tokrat. Hej, poleti in pozimi berem takšne knjige, spomladi in jeseni pa malo bolj resno literaturo. To je moj ritem.

Knjiga, ki jo berem, je fantastična. Prevod iz italijanščine in glavna tema je astrologija z zabavnimi ljubezenskimi dogodivščinami. Več ne povem ...


Verjamete v astrologijo?

Danes zjutraj, ko sem vstajala iz tople postelje, me je prešinilo: vem, kaj loči srečne od nesrečnih ljudi. Ja, vem. In trdno sem prepričana, da moja hipoteza drži. Srečni ljudje so HVALEŽNI! Hvaležni so za vse majhne in velike stvari v življenju. Vedo, da ni samoumevno, da si zdrav, srečen, ljubljen, velikodušen, aktiven ... Da ta samoumevnost ni samoumevna pri njih in drugih.

No, takšne so vsaj moje izkušnje. Če pomislim na vse nesrečne ljudi, ki sem jih spoznala, lahko rečem, da ne znajo biti hvaležni. Hlepijo po vznemirjenjih in užitkih, vse svoje dejavnosti podredijo temu. Ko pa dosežejo nekaj, kar jih osreči, pa v tem ne znajo uživati. Ali biti hvaležni, da so to sploh lahko dosegli.

Takoj stremijo po novem "zadetku", ki bo zapolnil praznino v njihovi notranjosti. Nisem se še odločila, ali takšne ljudi pomilujem, ali zaničujem.

Še enkrat sem prebrala, kar sem napisala. Uf, kako sem radikalna, analitična in trda. Vem, kaj se dogaja: že se čuti vpliv ognjene opice oziroma elementov ogenj in kovina, ki mu opica pripada. To bo še zanimivo v letu 2016!

Tako, sedaj pa grem pisat prispevek za Zarjo; želijo napoved za leto 2016 s stališča feng shuija.

sreda, 2. december 2015

Zakaj ne smemo biti žalostni?

Bom kar nadaljevala s temo prazniki in preživljanje praznikov - kako jih v realnosti preživljamo. Veliko je jeze, prevelikih pričakovanj, potlačenih čustev, čustvenega izsiljevanja, celo nasilja. Veliko je tudi depresij in žalosti - še posebej pri tistih, ki so osamljeni (ne samski!).

O depresiji bom pisala drugič, tokrat nekaj besed o žalosti. Nič kaj veliko ne govorimo o tem, a ne? Pa je pomembno in enakovredno čustvo, tako kot jeza, depresija ali zaskrbljenost. V TKM spada v element kovina in je tesno povezano z depresijo.

Zakaj ne smemo biti žalostni?

Od nas se pričakuje, da smo vedno dobre volje, nasmejani, optimistični, zanikamo probleme ... V službi, na cesti, v družbi, celo, ko smo sami s sabo. To seveda ni mogoče. Zame je vsakdo, ki je vedno dobre volje, psihopat. Vem, sliši se radikalno, ampak tako je. Takšnemu človeku ne zaupam, ker to v bistvu ni človek, ampak robot. Sprogramiran robot.

Ko smo žalostni, se oglaša naša duša. Takrat se razum umakne čustvom, duša lahko pokaže del tega, kar je. Zato žalostni ne smemo potlačiti. V TKM jo povezujemo s solzami in res najbolj pomaga, če se pošteno zjočemo. Tako kot si želimo, na glas ali s tihimi krokodiljimi solzami. Za to je včasih potreben pogum, ampak se splača.


Duša je naša velika učiteljica, samo poslušati jo moramo.

Duši moramo dovoliti, da se oglasi, drugače ne moremo biti uspešni. Kajti uspešni smo lahko samo takrat, ko smo sestavljeni kot celota, ko se lahko oglašata tako razum, kot srce in duša. Duša je naša velika učiteljica, samo poslušati jo moramo. Kar je zelo težko. Da o porabi robčkov ne govorim ...

torek, 1. december 2015

Proizvajam božični antisarkazem

Pred desetimi leti sem mislila, da smo že dosegli cilj in postali značilna zahodno evropska država - če bi standard merili po količini božičnih reklam in okraskov. Ampak, sem se pošteno zmotila. Letos jih je še več kot lani, sem ugotovila. Čisto možno je, da sem letos samo bolj kritična.

Ko mi nekaj gre na živce, in na to nimam vpliva, se zatečem k sarkazmu. Dolgo nisem vedela, da sarkazem spada v element kovina (enega od petih elementov v feng shuiju) ter je tesno povezan z inteligenco. Samo inteligentni ljudje so lahko sarkastični. No, vsaj s tem se lahko tolažim ...

Moj božični sarkazem se kaže tako, da si že tri dni na ves glas vrtim božične pesmi. Zunaj sije sonce, jaz pa  - no, poskušam biti toliko sarkastična, da bo vse skupaj postalo anti-sarkastično.

Tudi na službeni računalnik sem namestila dodatne zunanje zvočnike. V bistvu sem navdušena nad kakovostjo zvoka, predvsem pa potolažena, da ima lahko sarkazem tudi pozitivne učinke.


Pred kratkim sem imela priložnost spoznati osebo, ki je sicer zelo srčna, vendar tudi pretirano sarkastična. Kako je to moteče! Sarkazem je čisti obrambni mehanizem, ko se želimo pred nekom ali nečim zavarovati. Tudi definicija elementa kovina je takšna: na zunaj trda lupina, notri toplo jedro. Lep primer kovine je Angela Merkel in njena reakcija z begunci. Mimogrede, humor Angele Merkel je baje odličen, vendar ga pokaže samo ožjim sodelavcem.

Ampak, vrnimo se k božičnim okraskom in božični histeriji. Mogoče se premalo zavedamo, ampak božični prazniki povzročajo tudi veliko stisk. Največ jih je med tistimi, ki zaradi pomanjkanja denarja ne bodo imeli božiča, kot jih prikazujejo reklame. Druga problematična skupina pa so tisti, ki so osamljeni in/ali bolni. Malo se ozrimo okrog sebe in poglejmo, komu bi lahko polepšali praznike. Načinov je veliko, od prijaznega pozdrava, do povabila na božično večerjo.

ponedeljek, 30. november 2015

Kdaj se MORAMO imeti dovolj radi in oditi?

Kateri pari najdlje ostanejo skupaj? Tisti, ki se znajo konstruktivno prepirati. Razumljivo! Ko je vse lepo in harmonično, smo vsi srečni. Ko pa je potrebno reševati probleme, se pokaže naš pravi, avtentičen jaz.

Po prepiru sledi sprava, takšna in drugačna. Odnos je lahko po prepiranju še boljši, odvisno od tega, kako smo zaključili prepir - ali smo bili med prepiranjem spoštljivi in ljubeči.

Obstaja pa veliko število zvez, kjer vemo ali čutimo, da ni vse tako kot bi bilo treba. Ampak, kdaj potegniti črto pod partnersko zvezo? Kdaj se MORAMO imeti dovolj radi in oditi?


Teh osem znakov je tisti, na katere bodite pozorni. Velikokrat pomaga, če se o njih pogovorimo s prijateljem ali prijateljico, ki pozna našo situacijo, je pa vseeno bolj objektiven. Koliko znakov je dovolj, da končamo partnerski odnos? Hmmm, verjetno že eden od osmih.


1. Počutiš se kot da bi bil samski.

2. Pred partnerjem se pretvarjaš.

3. Ne moreš si vaju predstavljati čez 5 ali 10 let.

4. Od njega dobiš zelo malo podpore.

5. Občutiš, da ni več tisto pravo.

6. Partner te stalno ponižuje in kritizira.

7. Počutiš se ujeto.

8. Več se jokaš kot smejiš.

Vir: revija Brigitte


Meni se zdijo znaki pod številkami 2, 3, 6 in 8 najbolj grozni. Pa vam?

nedelja, 29. november 2015

Eno dete je rojeno!

Danes je prva adventna nedelja. Priznam, po eni strani sovražim, po drugi strani obožujem božični čas. Kot že mnogo let, sem iz predala vzela CD-je z božičnimi pesmimi in jih dala na vidno mesto. Do 6. 1. jih bom pridno poslušala, potem bo pa 11 mesecev mir.

Kot vsako leto, sem božično glasbeno dogajanje začela s CD Komornega zbora Ave "Eno dete je rojeno", ki je, vsaj po mojem mnenju, eden najboljših božičnih CD. Tako sedaj, ko tole pišem, poslušam Sveta noč, Počivaj, milo detece, Poslušajte vsi ljudje, Zvezde gorijo ...

Glede na to, da sem se včeraj in danes sprehajala po slovenski Obali in uživala v sončnih 10 stopinjah, bo potrebnih kar nekaj CD, da se spravim v božično vzdušje. Ali pa krepka porcija snega.

Zgrožena sem ugotovila, da nimam pojma, kaj bom kupila svojim najdražjim.


V moji zbirki so božične pesmi iz vsega sveta in v najrazličnejših izvedbah. Glede na razpoloženje si zavrtim komercialne, klasične, inštrumentalne ... pesmi.


Danes sem bila v cerkvi Marijinega prikazanja v Strunjanu. Kakšna lepa cerkev! Prižgala sem dve sveči, elektronski (!), eno za žive in eno za mrtve.