četrtek, 20. oktober 2011

Feng shui: Barvna klima in dr. Trstenjak

Naročena sem na manjše število novic in eden izmed njih je Mavrični mesečnik s spletne strani http://www.mavrica.net/. V avgustovskih novicah sem zasledila članek dr. Antona Trstenjaka o barvni klimi. (Če vas barve zanimajo, poiščite na njihovi spletni strani še več člankov o barvah, ki jih je napisal ta znani psiholog, teolog in antropolog.)

V feng shjuiju so barve zelo pomembne, tudi mene osebno barve zelo zanimajo. Z barvami rada eksperimentiram v vrtu, pri arhitekturi, pri hrani in oblekah. Na žalost nisem obesedena z modo (premalo elementa ognja), zato lahko zelo dobro svetujem drugim, manj pa sebi. Je pa mi barva pri oblačilih bolj pomembna kot oblika (kroj) in stil.

V članku o barvah in klimi je avtor citiral ameriškega psihologa J. Brunerja, ki pravi, da ima vsak človek določene barve pripravljene že v sebi; jih nosi s seboj in jih podzavestno vnaša v okolico, kjer živi.

Dobra ali slaba barvna klima? Kakor za koga ...

S to željo, da v stanovanje vnesemo barve, ki jih nosimo v sebi, se vedno znova srečujem pri feng shuiju. Stranka si v stanovanju, na primer, neznansko želi sedežno garnituro v bež barvi, temno rjavo pohištvo, rjav parket ... Prevedeno v feng-shuijevski jezik: dnevno sobo želi opremiti v elementu zemlja. Kje je problem, boste vprašali?

Bistvo feng shuija je dinamično ravnovesje. Če je v stanovanju, okolici ali v nas nečesa preveč, moramo uporabiti druge energije (barve, materiale, oblike, hrano, poklice, rastline), ki neravnovesje izravnajo.

Stranka, ki si želi "zemeljsko" dnevno sobo, ima v 99 odstotkih primerov v svojem horoskopu preveč elementa zemlje. To potrjujeta tudi Bruner in Trstenjak. Ampak, ali je to dobro za stranko? Da poudari tisto, kar že ima, in s tem naredi pri drugih energijah še večji primanjkljaj? V element zemlja spadajo tudi  človeške lastnosti, kot je trma, preobčutljivost, zamerljivost, neprilagodljivost. Je prav, da z energijo barv še bolj potenciramo te lastnosti, ki jih oseba že nosi v sebi?

Ne, nikakor. Zato moje "uboge" stranke "prisilim", da opremijo dnevno sobo v elementu kovina, voda ali les, odvisno od celotne analize. Za stranke je to najtežji del pri feng shuiju - zaupati morajo meni in metodam.


torek, 18. oktober 2011

Blog: Malo statistike

Zelo zanimivo je pregledovati statistiko obiskov na blogu. Sploh kdo pride na blog? Ja! Kako dolgo me berejo? So moji zvesti bralci?

Tega ne počnem preveč pogosto, pa bi morala. Statistika je kot bombonjera, nikoli ne veš, kaj boš dobil ...

Izbrala sem dva, zame najboljša statistična podatka z bloga Osebno in zasebno:
  • 5,04% obiskovalcev je ostalo na blogu od 601 do 1.800 sekund (od 10 do 30 minut) - visok odstotek bralcev si je vzelo veliko časa za branje.
  • 16,35% obiskovalcev so zvesti obiskovalci, ki so blog obiskali več kot 201 krat - no, to pa je res dobra vzpodbuda za pisanje. (Za tiste, ki ne poznate statistike na spletnih straneh: na manj znane spletne strani pride približno 60% obiskovalcev "po pomoti" in jo zapusti v nekaj sekundah ...) Zato lahko 16,35% pomnožimo kar z dva, saj samo polovica obiskovalcev res želi brati. Torej je zvestih bralcev več kot 30% odstotkov. Hvala za vašo vztrajnost!

Tako, zdaj pa res potrebujem dobro bonbonjero, po vsem tem stresu ...

ponedeljek, 17. oktober 2011

Feng shui: Nasveti za ureditev vrta

Za nastop v oddaji Dobro jutro sem si pripravila nekaj opornih točk o feng shuiju in vrtu. Odločila sem se, da jih objavim na blogu, saj smo imeli na TV dosti premalo časa, da bi vse to povedala:

1. 70 odstotokov feng shuija je odvisno od okolice, zato je urejenost vrta zelo pomembna. Tega v knjigah in člankih ne piše, zato se okolici v feng shuiju posveča premalo pozornosti.

2. Pomembno je, kakšna energija sploh pride do naše parcele - šele takrat lahko z njo razpolagamo. V imperialnemu feng shuiju izmerimo, kakšna energija pride iz t.i. qi mouth (iz energijskih ust). Nato na kompasu odčitamo v kateri palači se nahaja energija in izračunamo palačo, ki pove o moči energije. Seveda želimo, da k vhodnim vratom (na vrt ali v hišo) pride čim močnejša energija.

3. "Amaterski" ljubitelji feng shuija ponavadi ne izmerijo smeri neba s kompasom, ampak jih določijo po občutku - "Tam sonce vzhaja, torej je tam vzhod." Verjetnost, da naredite napako, je zelo velika, tudi 45 stopinj. Če nimamo kompsa, so nam lahko v pomoč (sodobne) digitalne geodetske karte.

4. Smeri neba so na vrtu pomembne zato, ker moramo posebno skrbno urediti SZ in JZ del parcele; prvi pripada očetu, drugi mami. Mojster Chan, tradicionalist, se je pri našem vzročnem vrtu obregnil predvsem ob šibek SZ del - tam je ja najlepše sedeti, piti popoldanski čas in opazovati sončni zahod. S šibkim SZ lastnica hiše ne bo privabila dobrega partnerja (mojster je ugotovil, da je partnerstvo glavna tema tega vrta).

5. Tudi ženska in moška stran vrta (parcele) morata biti v pravilnem razmerju. Zelo težko vam bom povedala, kje je to; če je hiša pravilno narejena s stališča feng shuija, je ženska stran (tigrova) na desni strani, moška (zmajeva) pa na levi. Gledamo iz hrbta parcele proti hiši. Možne pa so tudi vse druge variante, zato je določitev moške in ženske strani parcele včasih zelo težavna. Moška mo rabiti malo višja in izrazitejša kot ženska stran.

6. Kakšni so vplivi iz sosednjih parcel? Lahko ukrepamo proti negativnim vplivom?

Mojster Chan si kritično ogleduje grm, ki je posajen preblizu hiše, poleg tega pa še zakriva vhodna vrata in ločuje sprednji del parcele na dva nepovezana dela.

7. Na vrtu morajo biti mirna (yin) in aktivna (yang) področja. Kam kaj postaviti, določi strokovnjak za feng shui. Zelo poenostaven nasvet bi bil: ženska stran naj bo mirna (ljubka, cvetoča), moška dinamična, koničasta, stabilna (več kamenja).

8. Vodni objekti: vedno upoštevamo velikost parcele, zato bazeni in ribniki spadajo samo na velike parcele (večje od 1000 kvadratnih metrov). Voda zelo vpliva na feng shui v vrtu, zato je potrebno njen položaj natančno določiti. V feng shuiju obstaja več metod s katerimi izračunamo lokacijo vode. Boljša je tekoča voda, kjer slišimo žuborenje vode. V našem atrijskem vrtu ni dovolj prostora, zato je vodni objekt kar podstavek za rože, ki ga prički uporabljajo za kopanje.

9. Rastlin (dreves) ne posadimo preblizu hiš, ker zakrivajo pogled skozi okno. Ko se korenine razrasejo, se razširijo proti temeljem hiše in kradejo zemeljski qi. Slabo!

10. Mojster Chan nas je presenetil z izjavo, da je oblika rastlin v vrtu pomembnejša od barv. Hmmm, kako? Kot vedno, je imel moster Chan zelo logično razlago: energija sledi obliki in ljudje energiji, torej oblika najbolj vpliva na ljudi.

Tako, pa bo treba prekopati vrt in na novo posaditi rastline! Ne, seveda ne. Če nimate težav, ničesar v vrtu ne spreminjajte, tudi, če ni po feng shuiju.

V našem vrtu se je posušilo starejše drevo. Mojstra Chana sem vprašala, kaj naj tam posadimo. To je moški del parcele, zato bi moralo drevo (grm) ustrezati predvsem mojemu možu. Mojster Chan mi je povedal, da Dominik ne potrebuje nobene dodatne podpore, ker je že dovolj močan (glede na horoskop in kua število). Zdaj želi moj mož tam posaditi jablano ...


Za okrasno travo, ob zidu atrija, se je posušilo drevo. Dominik bi tam rad posadil jablano, mojster Chan pa pravi, da je dovolj močan in ničesar ne potrebuje. Poleg tega: žensko drevo na moški strani - ha,ha!