petek, 2. julij 2010

Zdravje: Povišan holesterol - kako ga uspešno znižati

Ona: "Objavila te bom na blogu!"

On: "Ne, ne smeš!"

Ona: "Pa te bom, ker se tako grdo zafrkavaš!"

On: "Ta teden so me pacientke že spraševale, kako je bilo na poroki v Firencah, dovolj si napisala!"

Zgornji dialog je danes zjutraj potekal med mano in mojim možem, ki ga ne smem omenjati na blogu, če gre za privatne zadeve. Seveda neprostovoljno pride "v teme", ko grem na potovanje ali poroko. Vzrok za besedni dvoboj je bil kompliment, kjer je namesto besede ljubezen uporabil besedo bolezen ("Moja draga bolezen!"). Ja, se zgodi, če si poročen s tujcem, seveda pa je najmanj 7,69% možno, da se mu jezik ni pomotoma zapletel ... Zato ga tudi omenjam na blogu - v preventivne namene!

Mojega dragega moža bom v današnjem prispevku citirala še enkrat. Na forumu Zdravilstvo je namreč zelo lepo opisal, kako ukrepati pri povišanem holesterolu:

Holesterol je življenjsko pomembna snov, ki jo lahko telo samo proizvaja in, če je prisotna, tudi resorbira iz hrane. Če telo za boljše delovanje potrebuje več holesterola, ga tudi več proizvede.

Na žalost zdravniki in zdravilci še vedno priporočajo diete brez holesterola. To ni učinkovito! Vse študije kažejo, da se z dieto zmanjšajo vrednosti za največ 3 %. To je pri vrednosti holesterola na primer 6 komaj 0,18 enot. Pozabite na dieto brez holesterola, ker ni rešitev.

Poglejmo si, zakaj sploh pride do povišanih vrednosti holesterola (obstajajo tudi genetični vzroki, kjer so lahko vrednosti višje od deset). Holesterol je neke vrte lepilo, s katerim telo popravi/zamaši poškodovane stene žil. Če je holesterol visok, to pomeni, da je ožilje močno poškodovano. Tablete za zniževanje holesterola znižajo njegov nivo, stene ožilja pa ostanejo poškodovane. Še huje, ker telo nima več na razpolago dovolj "lepila", se poškodbe večajo. Tablete torej tudi niso prava rešitev (razen pri genetsko pogojenem visokem holesterolu).

Zakaj nastanejo poškodbe na stenah žil? So znak pomanjkanja mineralov, maščobnih kislin in vitaminov. Na te poškodbe lahko zelo vplivamo z zdravo prehrano (veliko kakovostnega sadja in zelenjave), ne suhega sadja in vseh vrst sladkorja, ker sladkor najbolj zakisa in jemlje vitamine in minerale. Zaradi pomanjkanja maščobnih kislin morajo pacienti uživati veliko lamenega olja (visoko kakovostnega, ki ga ne boste dobili v prvem supermarketu), izogibati pa se mora hidrogeniziranim ali delno hidrogeniziranim maščobam in oljem (na primer margarini). Tudi kakovostni prehranski dodatki lahko pomagajo.

Pri odraslih je ponavadi potrebno očistiti jetra (žolčni kamni in pesek), da se vrednosti holesterola stabilizirajo.Če boste nekaj časa izvajali predlagane ukrepe, boste opazili, da se vrednosti holesterola same od sebe nižajo, saj telo ne potrebuje več toliko "lepila" za popravilo sten ožilja.

četrtek, 1. julij 2010

Delo: Četrtkov delovnik

Redkokdaj se zgodi, da objavim fotografije še isti dan. Pa naj bo danes! Zjutraj se je moralo sonce najprej prebiti skozi oblake zato sem v roke vzela fotoaparat in poslikala rožice na balkonu.

Z Dominikom sva prvič letos jedla hitro fermentirane kumarice (v Prlekiji jih imenujemo pocani murki). Mljask, kako so bile dobre in osvežilne!

Edina fuksija, ki je preživela koreninsko gnilobo, se "pogovarja" z batato. Lep parček, a ne?

V tem koritu manjkata dve koralni fuksiji. Na srečo je kopriva dovolj velika, da dominira in zakriva luknje.

Ptički moje rožice vidije iz te perspektive ...

... jaz pa iz te!

Ta kopriva je obrnjena na čisti jug, vendar sonce ob 13. uri izgine na drugo stran bloka. Odlično je obarvana, ravno prav rumena.

Njena sestrica prav tako gleda na jug, vendar dobi sonce kakšno uro kasneje. Razlika v intentivnosti barv je velika.

Ne morem se nagledati tega para - nezahtevna sta, pa tako zanimiva. Medeno travo zalivam tako, da ji privzdignem "laske" in zalijem od spodaj. Ne prenaša malomarnosti pri zalivanju, za ostalo ji ni mar.

Batata bi želil biti glavni v koritu, zato mu kordilina dobrohotno prepušča spodnje sfere.

Kljub luknjam in madežem je rdeče-rjava korpiva še vedno vodilna lepotička v zasaditvi

Še enkrat s te strani ...

Po zajtrku sem se odpeljala v Murgle, nato pa v vrtnarijo Reš. Šla sem po dve koriti, ki bosta ojačali mojo (žensko) stran parcele v Murglah. In seveda obiskat Ruth. Pridno je zalivala rožice, ki jih je letos res veliko. Pojdite si ogledat vrtnarijo, na vsakem vogalu boste našli zanimivi detajl.

Samo na zahodni strani hiše je bila še senca, zato sem hitro naredila nekaj fotografij.

Ruth mi je prepustila stol v senci, dobila sem borovnice in bučke. Hvala!

Ob 12. uri me je že čakala stranka in posvetili smo se urejanju okolice. Ne toliko vrtu, kot terasi, stopnicam, podpornemu zidu in vhodu. Vsi ti elementi so še kako pomembni, da energija sploh pride na parcelo in naprej v hišo.

Domov sem prišla lačna in utrujena, vendar delavnika še ni bilo konec. Ura je 19.10 in kmalu bom lahko šla domov. Moram še pospraviti kuhinjo, zaliti kritično suhe rože in posaditi nekaj grmičkov (v novi koriti). Na sreči je jutri še en delovni dan.

Zdravje: Brez modrčkov in tangic

Še nismo končali z nakupovanjem v Emporiumu, kar je samo dokaz, kako poseben je bil zame ta dogodek. Ja, moja histerična komponenta (element ogenj) se krepi!

Prodajalka z oddelka perila in Lea Pisani sta me želeli prepričati, da moram vsak dan nositi modrček s podporno kostjo. Za moje prsi je to nujno potrebno, sta si bili soglasni. Se strinjam, da bi modrček s kostjo moje prsi premaknil za kakšen centimeter navzgor, vendar takšnih modrčkov čisto nič ne maram. Kost, ki ves dan tišči v rebra, je dobra za estetiko in slaba za zdravje.

Nekateri terapevti (še posebej alternativni ginekologi) pravijo, da bi bilo pri ženskah dosti manj raka na prsih, če sploh ne bi nosile modrčkov. Dober primer so afriške ženske. Veliko žensk nosi napačno velikost modrčkov, tako da jih stiskajo ali so preveč ohlapni. Da o strupenih materialih, iz katerih so narejeni modrčki, niti ne govorimo. Čipke in razni drugi našitki drgnejo nežno kožo na dojkah, oporne kosti otežujejo dihanje, naramnice se zajedajo v kožo in ovirajo krvni pretok.

Tudi na tem področju smo ženske podlegle diktatu modne industrije, posledice pa bodo ostale nam.

Ne, tudi ta morski lev ne želi nositi modrčka in tangic ...

Ostro oko moje svetovalke je seveda takoj opazilo, da nosim čisto normalne spodnje hlače. Zato me je Lea poskušala navdušiti nad tangicami, vendar so to bili bolj šibki poskusi, ki sem jih gladko odbila. Ne, tangice ne pridejo na mojo rit(ko).

Pustimo osebne preference ob strani, pomembnejši so zdravstveni argumenti, zakaj so tangice nesprejemljive. Na internetu sem poiskala ta dejstva o tangicah:

1. Ozek trakec, ki poteka med ritnicami, draži kožo, ki je na tem mestu zelo tanka. Več kot 75% žensk ima ta predel vzdražen ali vnet. Tangice se s trakom zažirajo tudi v vaginalni del, koža se vname, pojavijo se vnetja, tudi glivice (kandida) in hemeroidi. Še en problem nastane zaradi traku: bakterije se iz analnega dela prenašajo v vaginalnega, in obratno.

2. Večina tangic je narejenih iz umetnih materialov, ki ne dihajo. Koža je ves čas mokra, tangice tudi, zato imajo bakterije in glivice idealne razmere za razvoj.

3. Materiali za tangice so velikokrat pobarvani s strupenimi barvami oziroma z "normalnimi" barvami, ki hitro postanejo strupene. V čem je problem? Na tistih mestih, kjer je koža odrgnjena in vneta, nimamo zaščite. Zato snovi iz barve z lahkoto prodrejo v telo in nas zastrupljajo. Kajti, te barve so varne na koži, nihče pa jih ni preizkusil, ali so varne tudi "v koži". Lahko si predstavljate, da proizvajalcev ti problemi ne zanimajo. Odrgnjena ritka - vaš problem! Prehajanje strupov iz barve v telo - vaš problem! Dražji stroški proizvodnje in padec prodaje - naš problem, zato bomo tiho, dokler bo šlo.

4. Ženske kupujejo premajhne spodnje hlače in tangice.

Kaj strokovnjaki priporočajo pri tangicah:

- Nosite tangice iz naravnih materialov (bombaž, svila), ki dihajo in zrak lahko kroži.
- V vročem, vlažnem poletju so tangice absolutni tabu.
- Kupite raje eno številko večje tangice, saj vas bodo manj odrgnile, pa še bakterije se bodo težje razvile.
- Ne nosite tangic ves čas, ampak samo občasno.

sreda, 30. junij 2010

Šport: Nagrada bo sladka

Medtem, ko je v naši kleti mojster menjaval ventile za centralno ogrevanje, sem oprala športno torbo, saj je nekaj časa ne bom potrebovala. Moj dragi trener me namreč zapušča - za celih 10 dni! Saj mu privoščim morski dopust, vendar bi lahko malo bolje poskrbel za svojo najboljšo varovanko (= mene, da ne bo dilem). Predlagala sem mu, da bi me med tem časom treniral drug trener, pa me je gladko zavrnil. Ne, nič ne bo. Potem sem mu grozila, da si bom sama poiskala drugega trenerja, pa se je samo smehljal.

Nisem postala športna odvisnica, brez skrbi. Trenerja sem samo malo dražila in čustveno izsiljevala. Odkar sem mu povedala, kaj je čustveno izsiljevanje, se ob mojih poskusih zelo zabava in nimam prav veliko uspeha. Po drugi strani me 10-dnevna pavza zelo skrbi, saj bova po dopustu začela z vadbo v naravi. To pomeni, da bom tekala od ene do druge vadbene postaje, tam pa me bodo čakale vaje, kot v fitnesu. Samo, da je zunaj več kisika in se še bolj utrudiš.

Vem, da nimam dovolj kondicije za takšne intenzivne treninge. Ampak, to je tudi smisel treninga, da greš preko svojih sposobnostih - bi v zboru zapeli vsi trenerji. Kar mi naslednji dan, ko me bolijo mišice, čisto nič ne pomagala. Današnji "poslovilni" trening je bil zelo naporen, zato že čutim nekaj mišic okrog ramena ...

Zdaj me že bolje razumete, a ne? Če že ne bo nadomestnega trenerja (seveda sem Alešu opisala, kakšnega si želim, ampak ga v Sloveniji ni, mi je zatrdil), sem morala narediti novi načrt. Še vedno imam nekaj časa, da se z Alešovo ženo dogovorim o posebnem, dopustniškem jedilniku. Tako bi moj trener prišel z dopusta odebeljen in z manj kondicije, in treningi v naravi bi bili lažji, saj bova po gozdu tekala oba. (Na žalost načrt ni izvedljiv, ker bodo na dopustu jedli zdravo, celo sokovnik gre z njimi!)

Načrt B je malo manj prijazen za moje maščobne celice in lenohitis: vsak dan ob 6. uri se bom odpravila na tek in vadbe v naravi pričakala s primerno kondicijo. Prosim lepo, če se domislite načrta C, D ali E, mi takoj sporočite, nagrada bo sladka ...

torek, 29. junij 2010

Potovanje: Berlin z Rajkom

Ker bo očitno ves teden zelo dinamičen, sem namesto velike reportaže iz Berlina, pripravila izbor (meni) simpatičnih fotografij. Na njih je večkrat moj sopotnik Rajko, ki se je zopet izkazal in bil vedno pravi kavalir. Ne, tudi njega si ne morete izposoditi za potovanja, ker je že oddan ...

Letela sva iz Celovca z Airberlin, seveda.

Let se je začel prav simpatično, potem pa je postajalo vedno bolj turbolentno

Z Rajkom, ki je lastnik vrtnarije, sva v petek najprej raziskala njegovo strokovno področje, v soboto pa se zasluženo odpravila v nakupovalni center.

Prav zaljubila sem se v tla v nakupovalnem centru in naredila najmanj 20 fotografij

Skoraj 4-urna vožnja z ladjo je bila čisti užitek! Peljali smo se po reki Spree in po njenem kanalu, spoznavali (bivši) zahodni in vzhodni Berlin, različne dele mesta, videli veliko znamenitosti ...

Na nekaterih mestih so bili mostovi zelo nizki, zato smo pridno pazili na svoje glave

Med krožno vožnjo po reki sva izstopila pri baročno-rokokojskem gradu Scharlottenburg. Nimam pojma, s čim sem dražila Rajka, da se je tako zabaval.

Odločila sva se samo za ogled rokokojskega dela gradu in s pomočjo slušalk izvedela veliko novega

Ena izmed najbolj bogato okrašenih dvoran - ob vstopu vanjo se zdi čisto nerealna, ampkar res so v njej plesali in se zabavali.

Hodniki in sobe so bili bogato okrašeni, kot se za to obdobje spodobi. Veliko je bilo uničenega med 2. svetovno vojno, vendar so grad skrbno in zelo avtentično restavrirali

Dokaz, da sem res bila v Berlinu ...

Ja, Rajko bi z veseljem imel takšen grad!

Ogled znamenitosti naju je izčrpal, zato sva šla v berlinsko pivnico in naročila krakovsko govejo klobasico in kračo. Navdušilo naju ju kislo zelje in seveda hišno pivo.

Šla sva na znameniti Alex (televizijski stolp) in si Berlin ogledala od zgoraj

Mogoče se motim, vendar se mi je (bivši) zahodni Berlin zdel bolj gosto naseljen in z manj zelenja

Vzhodni Berlin pa "krasijo" t.i. Plattenbau bloki (montažni način gradnje blokov, kot so pri nas v Trnovem, Fužinah, Dravljah, BS3 ...). Nekaj takšnih naselij so kar porušili, druga pa obnovili.

Fotografij je še veliko, jih bom v naslednjih dneh objavila. So pa bili trije dnevi premalo za ogled samo najpomembnejših znamenitosti. Berlin bom znova obiskala naslednje leto jeseni, ker bi si rada ogledala Potsdam in znameniti Foersterjev vrt. Karl Foerster je veliko delal s travami in prav jeseni so najlepše.

ponedeljek, 28. junij 2010

Življenje: Feng shui in sindikati v Emporiumu

Med nakupovanjem v Emporiumu sem srečala dve (meni) znani osebi: gospo L, s katero smo lani načrtovali hišo po feng shuiju in Janeza Posedija, vodja pogajalske skupine za sindikat javnega sektorja.

Hiša že stoji oziroma družina že en mesec živi v njej. Gospa L. me ni upala povabiti na obisk, ker niso upoštevali mojega (=feng shui) predloga za fasado ... Drugače pa se fantastično počutijo, hiša je krasna in po njihovem dopustu lahko pridem na obisk.

Seveda tudi mene zanima, kakšno hišo smo naredili. Novogradnje so moji sanjski projekti, saj lahko pokažem vso svoje znanje. Res je, da je pri načrtovanju nove hiše veliko možnosti za ustvarjanje, vendar samo teoretično. Praktično pa hitro naletimo na omejitve in tam se lahko izkažem (z dobrim arhitektom ob strani).

Trenutno načrtujemo štiri nove hiše in vsaka je zgodba zase. Res uživam!

Janeza Posedija poznam iz študentskih časov in skoraj bi postal moj sorodnik. Seveda ga še vedno kličem Jani in še vedno mi je všeč njegovo humorno izražanje. V Emporium je prišel bolj po naključju, saj so zaprli njegove priljubljene trgovine v drugih delih hale. Ne vem, ali je kaj kupil, iskal je nekaj za obleči.

Seveda sem ga takoj podražila, ali išče rdečo kravato za pogajanja, pa me je takoj popravil, da takrat ne nosi kravat.

Kot lastnica podjetja sem avtomatično na drugi strani sindikalne pogajalske mize. Janija si nikakor ne bi želela za nasprotnika, ker je retorično spreten, vzdržljiv in pameten. Škoda, da nisva imela več časa za klepet, zaneljivo bi mi znal povedati veliko zanimivega.

Nikoli nisem bila v sindikatu, nimam pa nič proti njim. Zame bodo sindikati javnega sektorja postali dosti bolj verodostojni, ko se bodo začeli pogovarjati o merjenju delovne učinkovitosti. Jesen bo zelo zanimiva in prav rada bi bila majhna muha na mizi med Janijem, Štrukljem in ministrico Irmo.

Hm, mogoče pa bi me povabil zraven, če bi mu pomagala pri izbiri primerne (power) srajce. Ne, ne pride v poštev, vedno držim z ženskami!