petek, 17. februar 2012

Dovolj železa - infuzije so pomagale

Konec je blefiranja! Že od decembra naprej sem se na treningih izgovarjala na pomanjkanje železa, ko nisem mogla izvesti vseh vaj. V torek sem šla v laboratorij in moja vrednost feritina je 102 ng/mL. Moj mož je navdušen, infuzije so pomagale!

Mejne vrednosti za feritin (tako piše na izvidu) so 13 do150 ng/mL, torej sem v zgornjem področju.

Zakaj pa sem potem utrujena in brez moči? Po pisanju člankov za četrto številko E-revije Avita sumim, da premalo spim, zato mi primanjkuje rastnih hormonov in testosterona. Če še niste naročeni na E-revijo, se lahko prijavite na prvi strani http://www.avita.si/.

četrtek, 16. februar 2012

Kako se Nemci lotevajo stresa

Po e-pošti sem dobila nasvete, kako se izogniti stresu in z veseljem jih bom delila z vami. Pa poglejmo, kako se Nemci lotevajo stresa:

  • Čas za sprostitev moramo načrtovati
  • Najbolje se regeneriramo, ko počnemo stvari, ki nas najbolj veselijo.
  • Ni splošnega pravila, kako se sprostiti, ampak si moramo svoj način poiskati sami.
Zgornje nasvete bomo najlažje uresničili z upoštevanjem šestih pravil:

1. Za soboto in nedeljo ne načrtujte velikih obveznosti

Zdi se nam normalno, da za vikend nakupujemo, pospravljamo, peremo, čistimo, obiskujemo starše, redno telefoniramo, razvažamo otroke na tekme … Te dejavnosti niso počitek!

O poteku vikenda lahko sami odločamo, torej smo sami krivi, če se v ponedeljek utrujeni odpravimo v službo. Pospravljamo, peremo in nakupujemo lahko tudi med tednom, naloge razdelimo na manjše odseke in vključimo čim več družinskih članov.

Ne dajte se prepričati v nobene redne dejavnosti med vikendom, ki vas niso v veselje. Zmanjšajte ali prestavite takšne nezaželjene zadolžitve.

2. Vzemite si čas zase

Ljudje potrebujemo tudi obdobja za sprostitev. V tem času nič ne delamo, nimamo nobenih odgovornosti, enostavno lenarimo. Kaj spada v to kategorijo, odločate vi, splošna merila ne obstajajo. Ni vam treba imeti slabe vesti – sproščanje ni zapravljanje časa, ampak čas, ko si naberemo moči. Počitek nas naredi zmogljivejše!

3. Poiščite mir

Poskrbite za čas, ko vas ne bo motilo zvonenje, ko vam ne bodo trkali na vrata in od vas nekaj zahtevali. Če doma nimate mirnega kotička zase, pojdite v najbližji gozd, ugasnite GSM aparat in uživajte v blagodejni tišini.

Sprehod v naravi vas bo pomiril in napolnil z energijo

4. Ne izgubljajte časa z nepomembnimi vsebinami


Po napornem delovniku, ko ste zelo utrujeni, vam ni treba še več ur preskakovati med programi in gledati nezanimivih oddaj. Koliko ur dnevno presedite pred televizorjem, igrate računalniške igrice, gledate slabe DVD filme, berete knjige in časopise brez vsake vrednosti? Ko boste sešteli ure, se boste lažje odločili, ali zapravljate svoj dragoceni čas.

5. Počnite to, kar želite

Sistematično se posvetite tistim dejavnostim, ki vas veselo; delate jih z dušo in telesom, saj so pomembna izravnava stresnim situacijam. Radi berete ali kuhate, delate na vrtu, se igrate z otroki, obiskujete gledališče ali športne prireditve?

Kaj boste počeli, ko boste v pokoju? Kaj vas bo veselilo?

Zakaj pa tega ne bi počeli že sedaj?

6. Nasprotja najbolj koristijo

Najboljše se sprostimo, kadar v zasebnem življenju počnemo čisto drugačne stvari kot v poklicnem. Če moramo v službi veliko komunicirati, nam bo koristil „molčeč“ hobi, kot je vrtnarjenje. Ljudje, ki veliko sedijo za računalnikom, potrebujejo „gibajoč“ hobi, na primer nogomet.

nedelja, 12. februar 2012

Čisto normalen delovnik

Blog je tudi neke vrste dnevnik. Ko bom čez 30 let brala prispevke, se bom zabavala ob branju tega:

Petek se je začel čisto normalno, ob 6.45, saj sem ob 8.00 imela trening. Bila sem neverjetno utrujena, zato sem popila pomarančni sok in zeleni čaj z okusom jasmina. Obe pijači hladita telo, zato me je kmalu zeblo. Le kaj sem si mislila!

Na treningu so bile znova na vrsti vaje za gibljivost - jaz v bistvu samo ležim, moj trener pa mi zvija in prepogiba različne dele telesa. Vse skupaj se sliši zelo nedolžno, vendar kite in mišice razteguje do bolečinskega praga in še malo čez. Ko sem ga vprašala, zakaj naj prenašam vse te bolečine, mi je odgovoril:

- da boš lažje tekla,
- da boš na stara leta lažje vstala iz avtomobila,
- tretjega odgova pa se ne spomnim, so bile bolečine prehude.

V službi sem se ukvarjala s financami, plačala sem vse račune in nakazala plače.

Stranka, s katero sem že delala, me je angažirala za svetovanje pri gradnji delavnice. Ogledali smo si parcelo, se pogovorili o novih poslovnih prostorih in že določili nekaj osnovnih smernic za načrtovanje. Ogledala sem si tudi njihovo prenovljeno hišo - veliko so naredili in se res potrudili. Dobila sem velik hlebec kruha, ki ga je spekla 82-letna Gorenjka v krušni peči. Peče samo kruh iz bele moke, saj je morala med vojno jesti črnega in koruznega. Uporabljamo samo vodo iz kapnice, ker je zanjo voda iz pipe mrtva. Ja, gospa ima celo prav, izvirska voda, ki teče po cevi, že po 80 metrih izgubi svojo energijo.


Gorenjski beli hlebec kruha - jabolko je za primerjavo, kako velik je bil.

Obiskala sem Ruth, Rajetu popila zeleni čaj, potem pa dobila še sveže stisnjeni sok. Ruth že ve, kako izbirčna sem pri soku, zato je za surovine izbrala same brbončicam prijazne sestavine. Peljala me je na ogled rastlinjaka in v meni so se, ob pogledu na majhne rastlinice, začeli prebujati prvi inpulzi za načrtovanje letošnjih zasaditev. Poslovili smo se z objemom. Tudi Rajeta sem objela, saj čez en teden odhaja na Aljasko.

Doma sem bila ob 16. uri, pojedla sem kosilo in si kupila tri romane.