sobota, 20. julij 2019

Mini dopust na Klopinjskem jezeru

Odločitev je padla že junija, da gremo, namesto na morje, raje na eno od nam ljubih avstrijskih jezer. Ker je voda v Klopinjskem jezeru (Klopeiner See) praviloma najbolj topla, smo se za 5 dni odpravili tja. Za Luia je bilo vse novo, za naju z dragim pa vse znano - zato se je dopust lahko takoj začel.

Vreme nam ni bilo naklonjeno, zato smo s sabo vzeli tudi dolge hlače in toplejše jakne. Ampak, nič nas ni odvrnilo od uživanja na dopustu. Meni je bilo všeč, da smo bili v penzionu in da mi ni bilo treba skrbeti za hrano. Ko smo bili lačni, smo šli jest. Ko smo bili utrujeni, smo šli spat.

Tiho sem upala, da se bo Lui opogumil in prišel vsaj v bližino vode. No, je prišel, na dva metra, še raje tri. Tako sem se pač sprijaznila, da ne bo nikoli postal Wasserratte (nemški izraz za nekoga, ki obožuje vodo), čeprav ima v sebi lovske gene.

Hodili smo na krajše pohode po bližnji okolici. Moj dragi si je (seveda) sposodil kolo in na svoj način raziskoval okolico. Lui se je izkazal za pravega uživača:

- Užival je na ležalniku in ni imel zadržkov, če ga je zasedel polovico.
- V penzionu je s svojim šarmom (seveda) očaral vse zaposlene ter zato užival dodatne privilegije.
- Po sprehodu je bil prvi, ki je zavil v lokal na pijačo. No, on je želel sedeti na stolu, v mojem naročju, in opazovati mimoidoče (ljudi in pse).

Pet dni je hitro minilo in domov smo se vrnili spočiti. Ugotovili smo, da bi bili ob lepšem vremenu bolj utrujeni, saj bi cel dan nekaj počeli. Tako pa smo bili zmerno aktivni in uživali v lenuharjenju.

Še tole: Klopinjsko jetero smo nazadnje obiskali julija 2016. Neverjetno, kako se je turistična ponudba izboljšala v teh treh letih. Pa ne govorim o dodatnih apartmajih in povišanju cen (kot na Hrvaškem), ampak o ponudbi v restavracijah, lokalih, na športnem in kulturnem področju. Osebje: prijazno in usmerjeno h gostom. Zato bomo še naprej radi hodili v Avstriji na dopust (do Klopinjskega jezera je iz Ljubljane samo dve uri vožnje).

Moj dragi je testiral sup - kar dobro mu je šlo, čeprav je imel prekratko veslo.



To je klasična Luieva poza, ko je radoveden. Tako se postavi na prag restavracije ali lokala in prevoha situacijo. Tokrat se je čudil, kam gre Andrej. 





Brez panike, na koncu pomola je voda bistra in čista. Zato pa imajo pomole, da je dostop do vode lažji in ni treba broditi po mulju in lokvanjih. Voda v Klopinjskem jezeru je odlična kakovosti, kot pitna voda.