četrtek, 16. april 2009

Feng shui: Vabilo k poslušanju radijske oddaje Nedeljska kuhinja

V nedeljo, 19.4.2009 ste od 10.30 do 12. ure vabljeni k poslušanju oddaje Nedeljska kuhinja (Radio Murski val), kjer me bo novinarka Simona Špindler uro in pol spraševala o različnih temah. Največ seveda o feng shuiju, obljublja pa tudi druga vprašanja, ki me bodo bolje predstavila poslušalcem.

Kolikor sem slišala, je to oddaja, kamor povabijo različne goste in na sproščeni način predstavijo njihovo delo. Gost lahko izbere tudi glasbo.

Simona Špindler je moja sošolka iz osnovne šole, dolga leta je sedela v klopi za mano. Bila je, poleg Milana Kučana, izbrana za pomursko osebnost leta in je ena najpopularnejših novinark v SV delu Slovenije.

Radio Murski val svoj program oddaja na ultrakratkovalovnih frekvencah 94,6 in 105,7 MHz, na srednjevalovni frekvenci 648 KHz ter preko svetovnega spleta (http://www.murskival.si/).

Čiščenje in sortiranje: Znebimo se stare energije

V kolikor ste zamudilo spomladansko čiščenje pred veliko nočjo, vam ostanejo še prvomajski prazniki. Na čiščenje pa se je potrebno pripraviti in priskrbeti škatle, vrečke, čistila, pomočnike. Preberite si nekaj nasvetov, kako se čiščenja in sortiranja lotimo v feng shuiju in zakaj je tako pomembno.

Članek sem pred leti napisala za Deloindom, vendar je še vedno aktualen. Pa saj se je tudi feng shui razvijal več tisoč let ...

Če pripadate mlajši generaciji, se boste ob tem naslovu vsaj malo namrščili, če že ne stresli. Razen, seveda, če nimate v vašem kitajskem horoskopu na praven mestu elementa kovine, ki skrbi za to, da je pri vas vedno pospravljeno in omare pregledne. Starejši bralci pa se še dobro spomnite na velika čiščenja pred Božičem in Veliko nočjo, ki so bila del priprav na dva velika krščanska praznika. Kako pa je s pospravljanjem danes?

Pri obiskih mojih strank vedno znova naletim na prostore, ki so nabiti s stvarmi in polne prahu. Na začetku mi je bilo prav nerodno načeti to temo, zdaj pa sem brezkompromisna in zahtevam sodelovanje tudi na tem področju. Tudi prah je energija, prav tako ponošeni in pokvarjeni predmeti, ki mesece ali celo leta ležijo po prostorih. In pri feng shuiju se vse začne in konča z življenjsko energijo qi.

Neuporabne in odvečne predmete radi poskrijemo na podstrešje in klet. V feng shuiju je klet preteklost in podstrešje prihodnost. Če sta ta dva dela hiše blokirana in neočiščena, se to pozna tudi v življenju. Ne verjamete?

Kako pa izgleda pri vas doma? In v vašem življenju? Pri svetovanjih sem doživela že vrsto razprav na to temo in prav neverjetno je, kako težko se dajo ljudje prepričati, da pred desetimi leti umrla teta ne bo jezna, če njena vaza, ki je nihče ni prav maral, ne bo več stala na regalu poleg televizije. Znebite se stvari, ki ne delujejo in ki vzbujajo neprijetne občutke. Zavrzite že enkrat sprano bluzo, ki ste jo dobili od vašega prvega fanta in naredite prostor za novo (bluzo in fanta)! Kako je v vrtni lopi, garaži, shrambi, kopalnici? Nehajte se slepiti z izjavami: "Potrebujem samo večjo omaro!" ali "Potrebujem večje stanovanje!" in začnite s sortiranjem DANES.

Najprej začnite s sortiranjem. Priskrbite si škatle in velike vrečke, potem pa začnite v prostoru levo od vrat. Naj vam pri tem pomagajo vsi družinski člani! Tudi otroci, ki so se že zdavnaj odselili, naj pregledajo in odnesejo svoje stvari.

Predmete sortirajte v tri skupine:
- stvari, ki gredo iz hiše in jih boste prodali, podarili ali zavrgli;
- uporabne in potrebne stvari, ki ostanejo;
- za predmete iz preteklosti, ki v vas vzbujajo lepe spomine, si priskrbite posebno škatlo za "zaklade" (lahko jo okrasite).

Ko boste končali s sortiranjem, začnite s čiščenjem. Naravi na ljubo ne uporabljajte preveč čistil. Na koncu morate obvezno skopati tudi sebe, saj se je vaša koža in obleka navzela negativnih starih energij. Ste uspeli? Kako se počutite? Boste jutri začeli sortirati na vašem delovnem mestu? Kako pa je s telefonskim imenikom v vašem mobilnem telefonu? Torbica?Avto?

Pospravljanje in sortiranje je poceni, enostavno in takoj učinkuje. Po takšni akciji imamo občutek, da zopet obvladujemo naše življenje, smo lažji in srečni. Kaj se bo v vašem življenju spremenilo, ne vem. Lahko pa vam obljubim, da se nekaj bo. Izkoristite še ne preveč vroče sončne žarke za zapoznelo spomladansko čiščenje. Potem pa se pred vsakim nakupom vprašajte: "Potrebujem tole stvar? Koliko ur moram delati za njo?", da ne bodo vaši prostori zopet prehitro polni. Ko tole preberete do konca, pa lahko stopite do okna in ga na strežaj odprete. Tudi to je čiščenje.

Še nekaj izbranih pravil za čiščenje in pospravljanje:
- Če pride v hišo nekaj novega, moramo odstraniti kakšno staro stvar.
- Na veliki pisalnimi mizi bo tudi kaos večji.
- Prostor med pohištvom in v kotih mora biti prazen.
- Vsak je za svoj nered odgovoren sam.
- Vse je energija, ki vpliva na naše počutje: prostori, stvari, pogovori, misli.
- Vprašajte se pred vsako obveznostjo: "Moram to res narediti?"
- Vsak prostor potrebuje prazno področje (Kitajci ga imenujejo Min Tang).
- Ločite se od predmetov iz vašega prejšnjega življenjskega obdobja.
- Pojdite od predmeta do predmeta in se vprašajte, ali ga resnično potrebujete.
- Sortirajte in pospravljajte čez vikend, ko so doma tudi ostali družinski člani.
- Odstranite vse, kar leži na tleh in nima tam česar iskati.
- Enkrat na teden imejte dan, ko ne boste ničesar (prav ničesar) kupili.
- Vsaj enkrat na teden ne prižgite televizije.
- Vseeno je, kje boste začeli, važno je, da boste!

sreda, 15. april 2009

Feng shui: Lončnice in vrt

So se spomladanski sokovi že prebudili v vas? Vas je zagrabila spomladanska mrzlica in veselo urejate vrtove?

Tisti, ki ste v teh tednih utrujeni in razdražljivi, si morate nujno očistiti jetra (o tem smo že pisali), piti veliko čiste vode in aktivirati limfo (masaže, gibanje). Včasih pa je potrebno enostavno počakati, da kitajska pomlad (=element les) mine in se začne obdobje elementa ognja (to bo v začetku maja).

Na spletni strani Feng shui akademije si lahko preberete dva članka:
- o lončnicah v feng shuiju in
- urejanju vrta po smernicah feng shuija

Fotografije so iz znamenitega vrta gospe Slavice Prelog, kraljice vrtoljubcev; še več si lahko preberete na tej povezavi.

torek, 14. april 2009

Dopust: Spomini na Kreto

Za konec napornega dneva sem si "privoščila" ogled fotografij iz lanskega dopusta. Bila sva na Kreti (prvič v Grčiji) in zelo zadovoljna. Pripotovala sva na najbolj vroč dan v letu, čeprav je bilo že konec avgusta. Zdaj razumem, kaj pomeni "dihati s škrgami" ...

Slike so nastale pred obiskom začetnega fotografskega tečaja, ko še nisem prav veliko vedela o zaslonki, časih, ISO, kompoziciji in motivih, zato bodite milostni pri ocenjevanju.



Velikonočni prazniki: Madžarska, orhideje in tradicionalni zajtrk.

V teh dneh spoznavam, kako težko je pisati dober spletni dnevnik. Če bi vas želela sproti obveščati o zanimivih novicah, bi morala na dopust vzeti prenosni računalnik. Vendar še nisem tako "obsedena" s tehniko, zato Greeny (tako ljubkovalno kličem moj zeleni prenosnik) ostaja doma.

Kaj se je dogajalo v zadnjih dneh:

Z mamo in njeno prijateljico smo se odpravili na nakup v Lenti, vendar nismo našli ničesar primernega (iskal se je poletni kostim), zato smo večino forintov prinesli nazaj domov. Tekstilni izdelki iz bombaža so zelo redki, prodaja se sintetika in nizke cene. Pojedli smo kosilo za 2,6 EUR; upam, da bom hitro pozabila na jedi, ki so nam jih postregli (= vse iz zmrzovalnika in vrečk). Avstrijci pa so navdušeni nad takšnimi cenami (tudi tekstila in ostalih potrebščin), zato vas v trgovinah velikokrat raje postrežejo v nemščini, kot pa v slovenščini.



Domov nismo šli direktno, temveč čez Dobrovnik in si ogledali orhideje. Na poti smo v krožišču zagledali veliko jajce, ki je odlično popestrilo promet v vasi.


V vrtnariji z orhidejami imajo tudi rastlinjak z bananami, ananasom in drugimi tropskimi rastlinami, vendar nismo bili preveč zadovoljni z oskrbo. Vidne so poškodbe zaradi pretrde vode, bilo je pa tudi veliko škodljivcev.




Kdo ugane, kaj je to? To je ostanek solatnega krožnika - igra soka rdeče pese in dobrega bučnega olja v gostilni Zorko (Boreci, Križevci pri Ljutomeru).

Seveda smo se za velikonočni zajtrk pregrešili in pojedli tradicionalne jedi. Hren je bil pekoč, kot se spodobi, klobase in jajca od tete, največ pa smo pojedli puranje šunke. Mama nam je tokrat prizanesla z "njeno" mešanico čaja in vina, zato smo zraven pili sveže stisnjeni zelenjavni sok.

Prazniki so se končali delovno - malo na vrtu in za računalnikom, poleg standardnega programa pranja perila in kuhanja.
Veste kaj sem pravkar opazila: nekaj dni nisem pisala, pa sem že težje izbirala besede. Mogoče pa je enostavno tak dan, se tolažim.