torek, 2. maj 2017

Obsesivno vedenje - vzroki

Prepričana sem, da poznate vsaj eno osebo z obsesivnim vedenjem. To so tisti, ki so pretirano čisti, skrbni, natančni, varčni ... Kakšni so vzroki za obsesivno vedenje? Kaj tako vpliva na otroške možgane, da se spremenijo? Teorij je veliko, najpogostejši vzroki za nastanek takšnega vedenja pa so:

- preveč varovano otroštvo;
- preveč urejeni, togi starši;
- obremenjujoči življenjski dogodki v ranem otroštvu (ločitev staršev, ločitev od staršev, smrt, partnerski konflikti);
- vzgoja (enega ali obeh staršev) brez pozornosti, podpore, cenjenja;
- starševska pozornost, ki je pogojevana z dosežki ("Samo, če kaj dosežem, sem nekaj vreden.");
- vzgoja, ki ne podpira samozavestnega, neodvisnega in uveljavljajočega se obnašanja;
- pomanjkanje znanja o socialnem vedenju.

Tako nastale "biološke brazgotine" vplivajo na osebnost (otroka).

Obsesivno vedenja pa bi naj bilo tudi posledica strahu. S takšnim poudarjeno "strukturiranim" vedenjem si otroci (odrasli) ustvarjajo navidezno trden svet in s tem preganjajo strahove.

Obsesivno vedenje je zelo moteče za samo osebo, še bolj pa za okolico. Kot pri smrčanju: zastajanje kisika je nevarno za smrčečega in moteče za partnerja. Kaj narediti? Je mogoče premagati obsesije?


Kje je meja med urejenostjo in obsesivnim redom? Kje je meja med skrbjo za svoje telo in obsesivnim fitnesom?

nedelja, 30. april 2017

Težave s ščitnico: kaj ne smemo jesti

Že tri tedne ne uživam glutena. Ugotovitve: takšna prehrana mi zelo ustreza, treba pa je biti zelo kreativen pri sestavi jedilnika. Ampak, iskanje novih kombinacij mi je v izziv - razen, ko sem zelo lačna ...

Razlogi za takšen jedilnik so bile prebavne težave in rada bi čim dlje ohranila zdravo ščitnico. Nabavila sem si kaj nekaj knjig o ščitnici (predvsem o avtoimunski bolezni ščitnice Hashimoto), ki jih počasi berem. Naletela sem na zanimiv seznam, katera ZELENJAVA je pri obolenju ščitnice lahko problematična, pa tudi druga živila so na njem. 

Seznam je zanimiv zato, ker sem že sama opazila, da mi ta živila povzročajo težave.

- brokoli
- zelje
- cvetača
- brstični ohrovt
- koleraba
- repa
- redkev
- kreša
- proso
- soja
- kravje mleko
- jod
- gluten

Poleg vseh naštetih, se je treba izogibati živilom, ki dvigujejo histamin:

- kakav (čokolada)
- svinjsko meso
- vse fermentirane jedi (kislo zelje in repa)
- rdeče vino
- siri (čim starejši so, tem bolj so škodljivi)
- prekajene ribe in meso
- paradižniki
- morski sadeži (lignji, školjke)
- jagode (preprečujejo prebavljanje histamina)

Najpomembnejše pa pride na koncu: ne smemo jesti živil, ki nam povzročajo alergije ali intoleranco. 

Vem, vem, vprašali se boste, kaj potem sploh lahko jemo. Mogoče je zapletena sestava jedilnika pri oboleli ščitnici vzrok, da je toliko ljudi (predvsem žensk) preutrujenih, predebelih, nenaspanih, depresivnih.

Po mojih izkušnjah je ustrezna prehrana najpomembnejša, šele nato pridejo tablete (T3 in T4). Če ne uredimo prehrane (ter določenih mikro in makro elementov), potem nam bodo doze hormonov samo zviševali, mi pa se bomo vedno slabše počutili. Že ko se pojavijo prvi simptomi, da ščitnica premalo deluje, je treba prilagoditi jedilnik. Dlje časa čakamo, višje doze hormonov nas čakajo.