sobota, 20. december 2014

Energijski center ima nov logotip

Moram takoj priznati, da premalo delam za prepoznavnost svojega podjetja. Saj veste, krepitev blagovne znamke in ostalo, kar spada zraven. Tako nimamo izdelkov s svojo blagovno znamko, kar je baje dolgoročno čista katastrofa, nimamo svojega kluba z ugodnostmi, trenutno nimamo niti kataloga, vizitke pa bolj ali manj ležijo v omari.

Končno pa smo dobili nov logotip. Z oblikovalko Natašo Kastelic sva sodelovali že večkrat, oblikovala je logotip za spletno trgovino Avita. Napisala sem ji nekaj svojih želja in poslala skico logotipa. Ona je to skico spremenila v logotip in mi ga poslala v ogled. Nisem ga mogla sprejeti, ni bil pravi. Na srečo je Nataša potrpežljiva, zato sva poiskali nove ideje in na koncu je nastalo tole:


Nov logotip mojega podjetja

Želela sem preprost in vizualno jasen logotip, ki ne bo preveč ezoteričen, ker tudi sama nisem takšna. Zgornje kapljice seveda predstavljajo pet elementov. Meni je logotip zelo všeč, kakšno pa je vaše mnenje?

Najbolj razveseljivo pa je, da Natašin mož Primož pripravlja novo spletno stran Energijskega centra. Oblikovno in funkcionalno sva jo že končala, sedaj moram "samo" še napisati besedila za posamezne rubrike in mu jih poslati. Uf, dela res ne zmanjka.

P.S. (dodano 22. 12. 2014)
Tole pa je bil moj prvoten osnutek za logotip - ha, ha, ha, kaj je iz njega nastalo ...


Prva "navodila" oblikovalki Nataši, kakšen logotip bi rada

četrtek, 18. december 2014

V stari ali novi postelji?

Daša je na začetku 6-tedenskih počitnic pri meni dobila novo dnevno posteljo (ja, ima tudi nočno!). Takoj ji je postala všeč in prav posesivno se obnaša - čeprav to pri samo Daši pomeni, da ji je treba 3-krat reči, naj gre iz postelje. Potem pa zelo nerada pride ven in vsa nesrečna čaka, kdaj bom končala s stresanjem blazin in menjavo brisač.

Po približno treh tednih sem naredila test: poleg nove sem ji postlala še s staro posteljo, ki ni bila čisto nič drugega, kot tanka odeja v več plasteh. Daša se je v desetinki sekunde odločila, kam bi šla rada ležat. Prvo je stopila na staro posteljo, me pogledala - rahlo očitajoče, rahlo pričakujoče - in skočila v novo posteljo. In s tem praktično demonstrirala, kje raje spi.


Grda varuška Helena, kako se zafrkava z mano. V novi postelji je 100-krat lepše spati.


Ko ne spim, takole opazujem okolico, vedno se kaj dogaja v teh Murglah


V postelji, eh hmmm brlogu, lahko tudi jem. Seveda na brisačah, da ne umažem nove postelje.


Obvladam pa tudi prehranjevanje iz postelje ...

sreda, 17. december 2014

Sodobna japonska dogajanja in njihova imena

Zelo zanimivo reportažo je pripravila nemška revija GEO. Bili so na Japonskem in raziskovali pojme, ki označujejo dogajanja v sodobni družbi. Japonci vsa nova dogajanja namreč zelo hitro poimenujejo. Tako so zelo aktualni:

- "Grassfresser" (tisti, ki žre travo) - mladi moški, ki so se zavestno odpovedali spolnosti, vegetirajo kot travice, ne počnejo ničesar mesenega

- Nasses Herbstlaub (mokro jesensko listje) - starejši moški, ki nimajo svojega življenja, visijo na svojih ženah, se ne znajdejo, ko se žene ločijo

"Demografische Ground Zero" (demografski Ground Zero) - ime za prihajajoče stanje populacije, saj je Japonska država z največjim deležem starejše populacije. Zaradi Grassfresser bo tudi vedno manj otrok, zato so napovedi res zelo slabe.

Če znate nemško, si lahko ogledate krajši video prispevek (ali pa si samo ogledate slike): GEO

ponedeljek, 15. december 2014

Alergeni na jedilniku moje najljubše restavracije

V Financah svarijo, da inšpektorji ne bodo čakali, ampak takoj preverjali, ali so na jedilnikih označeni alergeni. Šla sem pogledat jedilnik restavracije, ki je pogosto obiskujem, saj imajo res dobra in raznolika kosila.

Po pregledu jedilnika za ta teden me je čakalo neprijetno presenečenje: v vsaki od glavnih jedi so mlečni izdelki na katere sem alergična. Alergična sem tudi na jajca in govedino. Z rdečo sem označila jedi, ki si jih ta teden lahko naročim.

Logična posledica te analize bo, da v to restavracijo ne bom več mogla hoditi. Ali pa se bodo gostinci prilagodili tudi nam? Ne vem, bom pa predlagala šefu kuhinje, naj razmisli o vsaj eni glavni jedi brez mlečnih izdelkov.


Najpogostejši alergen je kravje mleko, v porastu pa je tudi alergija na pšenico

JEDILNIK

Ponedeljek

Predjed
Goveja juha zrezanci
(vsebuje alergen: gluten, jajca)
*
Koromačeva  juha
(vsebuje alergen: mlečni izdelek)
*
Tatarski beefsteak

Glavna jed
Piščančji medaljon v špargljevi omaki s pečeno slanino in krompirjevi kroketi, solata
(vsebuje alergen: gluten, jajca, mlečni izdelek)
*
File postrvi na rožmarinovem krompirju z zelenjavo ter pečenim jajcem in tartufi, solata
(vsebuje alergene: riba, jajca)
*
Domači bučni njoki na maslu z žajblom, bobom, timijanom in goji jagodami, solata
(vsebuje alergen: gluten, jajca, mlečni izdelek)

Sladica
(vsebuje alergen: gluten, jajca, mlečni izdelki, oreščki)

Torek

Predjed
Frankfurtska juha
*
Čebulna juha
*
Prekajeni losos na solati
(vsebuje alergen: riba, gluten)

Glavna jed
Pljučni medaljon v omaki iz divjega česna in črnega korena z zapečenim brokolijem in pekarskim krompirjem, solata
(vsebuje alergen: mlečni izdelek, jajca)
*
Fuži z jurčki, kraljevimi kozicami in peteršiljevo korenino, solata
(vsebuje alergen: gluten, jajca, riba, mlečni izdelek)
*
Zelenjavni kaneloni na pečenih bučkah, paradižniku in mozzarelli, solata
(vsebuje alergen: gluten, jajca, mlečni izdelek)

Sladica
(vsebuje alergen: gluten, jajca, mlečni izdelek, oreščki)

Sreda

Predjed
Goveja juha s kašo
(vsebuje alergen: gluten, jajca)
*
Ohrovtova juha
*
Bakalar na črni polenti
(vsebuje alergen: riba, mlečni izdelek)

Glavna jed
Kmečki krožnik s krvavico, pečenico, sv. vratom, matevžem in dušenim zeljem, solata
(vsebuje alergen: gluten, mlečni izdelek)
*
File brancina pečen z bučnimi rezinami v limonini omaki ter s stročjim fižolom, olivami, paradižnikom in krompirjem, solata
(vsebuje alergen: mlečni izdelek, riba)
*
Ajdova kaša z divjimi gobami in lisičkami, solata
(vsebuje alergen: mlečni izdelki)

Sladica
(vsebuje alergen: gluten, jajca, mlečni izdelek, oreščki)

Četrtek

Predjed
Ričet juha
(vsebuje alergen: gluten, zelena)
*
Zeliščna juha (kocke zelenjave in kocke krompirja)
(vsebuje alergen: mlečni izdelek)
*
Vitello tomato
(vsebuje alergen: jajca, mlečni izdelek)

Glavna jed
Mesni cmoki v paradižnikovi omaki s pire krompirjem in dunajskim sirom, solata
(vsebuje alergen: jajca, gluten, mlečni izdelek)
*
File lososa na zelenjavni rižoti iz treh rižev ter pečeno rukolo, solata
(vsebuje alergen: riba, mlečni izdelek)
*
Ohrovtovi zvitki z zelenjavo na omaki iz muškatne buče s prilogo, solata ( pire)
(vsebuje alergen; jajca, gluten, mlečni izdelek)

Sladica
(vsebuje alergen: gluten, jajca, mlečni izdelek, oreščki)

Petek

Predjed
Fižolova juha
(vsebuje alergen: gluten)
*
Vipavska  juha
*
Pašteta Harfa
(vsebuje alergen: jajca, mlečni izdelki, oreščki)

Glavna jed
Telečji medaljon nadevan z gobami na timijanovi omaki z zlatim krompirjem in zelenjavo, solata
(vsebuje alergen: gluten, jajca)
*
Steak mečarice na julian zelenjavi in paradižnikovem krompirju, solata
(vsebuje alergen: ribe)
*
Siciljanska lazanja s prelivom, solata
(vsebuje alergen: gluten, jajca)

Sladica
(vsebuje alergen: gluten, jajca, mlečni izdelki, oreščki)

nedelja, 14. december 2014

Na potovanjih stvari doživiš, ne vidiš

Moj priljubljeni pisatelj Nicholas Sparks je v knjigi Izbira napisal: "Pri potovanjih ne gre toliko za to, da stvari vidiš, kot za to, da jih doživiš ..."

Ko se čez nekaj let spominjamo potovanja, naši spomini niso povezani z največjimi znamenitostmi, ampak z drobnimi doživljaji, vonji, glasbo, svetlobo, srečanji.

Fotografije so čudovit pripomoček, da so spomini na potovanja še bolj intenzivni. Te so iz Opatije: