petek, 3. julij 2009

Šiška: Iskanje sence

Tole sem skoraj pozabila objaviti:

Zgodilo se je to, kar sem že predvidela - v gnezdu je vroče. Prevroče! Uboga kosovka s svojim telesom ščiti jajca, da se ne skuhajo, pri tem pa hiperventilira z odprtim kljunom in izbuljenimi očmi. Sonce posije v njeno gnezdo ob približno 10. uri in odide okrog 13. ure. Tri dolge ure trpljenja.

Seveda sem se včeraj podala na lov za senco. Ugotovila sem, da bo zaradi višine sonca najbolj uporabna obešanka. Našla sem eno primerno in včeraj sva jo z Dominikom obesila nad gnezdo.

Seveda sva počakala, da je kosovka zapustila gnezdo. Kako se je razburjala z bližnjega drevesa (skupaj z očkom kosom). Takole sedaj izgleda:


Mislim, da ji je dodatna zaščita kar všeč, vendar sence še vedno ni dovolj, sem ugotovila danes zjutraj. Zato bom nekaj poganjkov moljevke privezala na mrežo.

Za primerjavo še fotografija, ko je bilo gnezdo še prazno:

Lepa misel: V petek

Tole misel sem prepisala iz nemškega luninega koledarja:

"Folge nicht den Fußspuren der Meister: Suche, was sie gesucht haben."

Moj prevod:
Ne sledi mojstrovim odtisom nog: ugotovi, kaj so iskali.

Lep vikend!

P.S.
Teoretično se bo v ponedeljek zvalil prvi mladič v gnezdu kosovke.

četrtek, 2. julij 2009

Internet: Kako uspešno preživeti seminar z Rokom Hrastnikom

Zelo naporen dan je bil včeraj. Bila sem na delavnici Optimizacija internetnega trženja, ki jo je vodil Rok Hrastnik in organiziralo podjetje Lisac & Lisac. Ker sem že bila na Rokovem seminarju, sem vedela, da ne bo trajal od 9. do 17. ure, kot je bilo predvideno, ampak recimo do 19. ure. Kako sem se uštela! Odšla sem ob 21.15 uri, ostali so delali celo do 22. ure, sem danes slišala.

Aha, če še ne veste, kdo je Rok Hrastnik: je vodja internetnega trženja v Studiu Moderna in sicer za vseh 19 držav. Ker je Rok trenutno eden najboljših (slovenskih) strokovnjakov za spletne strani (in vse, kar spada zraven), so njegovi seminarji vrhunski. Tukaj je nekaj nasvetov, kako uspešno preživeti njegov seminar:

1. Najmanj tri dni pred seminarjem ali delavnico morate za najmanj 30% povečati vnos kalorij. Zato, ker seminarji vedno trajajo dalj časa kot je načrtovano in ker ne boste želali oditi domov, kljub lakoti. To se je včeraj zgodilo tudi nam. Organizator delavnice Aleš Lisac je namreč na matematičnem faksu, ki ga je obiskoval v mladih letih, "prešprical" vsa predavanja o verjetnosti. Drugače bi vedel, da je velika verjetnost, da bo seminar, za katerega je pripravljenih 450 folij, trajal dlje kot do 17. ure. Tako pa smo na včerajšnji delavnici ob 12.30 uri dobili sendvič (jaz pa sem si kot izkušena obiskovalka Rokovih seminarjev izborila še solato), vmes vodo in kavo, potem pa nobene hrane več! Hvala, Aleš, danes sem lahko oblekla hlače, ki so mi bile v torek premahne.


Rok Hrastnik v akciji

2. Najmanj tri tedne pred seminarjem ali delavnico povečajte vnos vitamina E in mineralov. Odgovorni so za dober spomin, koncentracijo in stres, kajti le v vrhunski kondiciji boste lahko preživeli Rokov peklenski tempo. Folij je veliko, skoraj vse so zanimive in pomembne. Rok hitro in poglobljeno razlaga, tako da morate biti dobro pripravljeni. Priporočam seveda izdelke iz naše spletne trgovine Avita: laneno olje, zeolit in Cellagon vitale plus ...

3. Če česar ne boste razumeli, vam bo Rok z veseljem pomagal, tudi po seminarju. Je eden najbolj potrpežljivih in radodarnih predavateljev, ki jih poznam. Razdaja sebe, svoje znanje in energijo. Pišite mi in pomagal vam bom, večkrat pove med seminarjem, in to misli resno. Odličen občutek, kot da bi imel pod seboj mrežo. Na delavnici smo bili seveda sami takšni, ki nismo strokovnjaki za spletne strani, moramo pa jo nujno prenoviti. Rok nam je dal ogromno konkretnih nasvetov, za nas pripravil folije s predlogi in seciral spletne strani do "drobovja".

Rok je imel včeraj nekaj "močnih" izjav, vendar sem mu obljubila, da ga ne bom citirala na blogu. Sicer pa meni, da se pisanje blogov za majhna podjetja ne splača (ker vzamejo veliko časa, prodaja pa se ne bo povečala). No, to je edina njegova izjava s katero se ne strinjam.

torek, 30. junij 2009

Šiška: Zdaj pa smo kompletni

Včeraj sem prišla domov in opazila, da je kosovka na terenu. Hitro sem pokukala v gnezdo in našla štiri jajca. Bilo je še dovolj časa za tole fotografijo:

To je pa zaščitna mreža proti golobom, ki so prejšnja leta gnezdili na balkonu in uničevali rože v loncih.
Kosa in kosovke pa to ni nič motilo in sta si za mrežo naredila gnezdo. Na wikipediji piše, da se bodo mladički izvalili po 11 do 17 dneh, poletijo pa po 12 do 19 dneh.

ponedeljek, 29. junij 2009

Šiška: Čez vikend nismo počivali

V petek zvečer je bilo eno jajce, v soboto dve in, seveda, v nedeljo tri. Bo danes še eno?

Z "mamico" se dobro razumeva, ko pridem na balkon, čisto sproščeno sedi v gnezdu in me opazuje. Čeprav se trudim, da na balkon ne prihajam prepogosto in ponavadi takrat, ko je ni v gnezdu. "Očka" jo moralno vzpodbuja s petjem, kdaj pa kdaj poleti mimo balkona, na splošno pa seveda pazita, da bi bilo mesto gnezdenja čim dalj časa neodkrito. Zaenkrat še nisem opazila vran, ki bi čakale, da se jajca odebelijo in jih pohrustajo za zajtrk.

S kosovko se še pogajava o honorarju, da bi pozirala, kako sedi na jajcih

Improvizirana senca - abutilon sem postavila na mizo in pred gnezdo

V nedeljo sploh še ni bilo vroče, pa je že hiperventilirala v gnezdu. To poznam od murgelske kosovke, ki se je hladila s pospešenim odpiranjem in zapiranjem kljuna, potem pa se hitro ohladila v ptičjem kopališču. Podstavek z vodo sem nastavila tudi šišenski kosovki, vendar ne verjamem, da ga bo uporabila. Ali pač?

Za prvo silo sem pred gnezdo postavila abutilon, ki kar hitro rase in bo čisto solidna senca, ko bo KONČNO posijalo sonce. Na rožah se znova pojavljajo uši, pa tudi prvi znaki gnilobe. Z zalivanjem letos nimamo veliko dela.

Letošnje leto je leto vola (v Bazi suanmingu imenujemo ta del podatka za datum veja), ki pripada elementu zemlja yin. Deblo, drugi podatek za leto, je tudi zemlja, torej imamo dvakratno zemeljsko znamenje. Le zakaj je letos toliko dežja? Dvojna zemlja (leto 2009) bi morala biti dovolj močna in nadzorovati vodo. Bom še malo raziskovala,; najboljše pri feng shuiju je to, da z učenjem nisi nikoli končal.