nedelja, 12. marec 2017

Neoluščen riž je bolj strupen!

Že dlje časa me je pekla vest, ker sem si kuhala predvsem prečiščeni riž. Najraje imam basmati riž, pa tudi arborio za rižote mi je všeč - v Kalčku prodajajo semiintegrale (polprečiščenega), ki ima rahel okus po neoluščenem rižu, skuha pa se hitreje (v 20 namesto v 45 minutah).

Ravno dolžina kuhanja neoluščenega riža je glavno vzrok za uživanje prečiščenega. Basmati riž se skuha v 15 minutah, v tem času pripravim zelenjavo in obrok je skuhan.

Vseeno sem zadnjič kupila mešanico neoluščenega in divjega riža. Že dopoldne sem ga skuhala in del pojedla za kosilo. Samo z aromatiziranim oljem sem ga začinila, vendar je bil zelo okusen, saj neoluščeni riž diši po oreških.

Po kosilu sem odprla novo izdajo Öko Test, nemško revijo za potrošnike. Glavna tema: kakovost riža. Ojojojojoj ... Na kratko so ugotovitve takšne: bolje je jesti oluščen riž, ker vsebuje manj strupov. Najbolj "čist" je bil basmati riž. Ravno v lupinico neoluščenega riža se shranijo pesticidi, pa tudi mineralna olja (MOSH, MOAH) iz embalaže (karton, juta vreče) ter arzen iz zemlje.

Tudi riž z ekološkim certifikatom je bil močno obremenjen s strupi! Kar svojim strankam vedno znova razlagam: da naj pazijo pri nakupu alg, ker ekološki certifikat ni garancija za čistost alg.

Še en podatek me je šokiral:

Za 1 kilogram riža je potrebno 3.400 litrov vode. Za primerjavo: koruza potrebuje 900 litrov, 1 kg govedine 15.455 litrov.

Dobra novica je tudi ta, da je bil v vseh testiranih vrečkah res riž, ki je bil deklariran (ni samoumevno, še posebej pri basmati rižu). Na žalost se je slabo odrezal tudi riž iz Italije, Francije in Španije - sama sem naivno mislila, da je evropski riž bolj "čist".


Moja porcija neoluščenega riža. Koliko strupov je bilo v njej?