petek, 8. maj 2015

Vse se je srečno izšlo

Drugi majski dela prost dan sem preživela delovno: bila sem na feng shui seminarju v Bad Homburgu. To mestece v bližini Frankfurta sem že večkrat obiskala, saj ima tam sedež ena od šol mojstra Chana, mojega učitelja za Imperial Feng Shui. Bad Homburg je znan po številnih ortopedskih klinikah (= denar), zato se je zelo prijetno sprehoditi med negovanimi vilami in po velikem, ampak prijaznem in zanimivem parku. 

Ta seminar si bom zapolnila po tem, da bi skoraj zamudila oba leta - obakrat moja krivda. Vse se je srečno izšlo, nekdo tam zgoraj me ima zelo rad. Poleg skoraj zamujenih letov, da o izgubi in ponovni najdbi vozovnice in jope ne govorim, mi bo Bad Homburg ostal v lepem spominu. V samo pol ure, med odmorom za kosilo, sem si kupila 6 poletnih hlač. Še ena od prednosti, če seminar poteka v majhnem mestu s samo eno nakupovalno ulico ...

Nekaj fotografij, ki so nastale v Bad Homburgu:


Ni lepšega, kot se po napornem, celodnevnem seminarju sprehoditi po parku



Glavna nakupovalna ulica - arhitekturno nič posebnega ...


... najdejo pa se tudi takšni "bonbončki"


Korita na javnih površinah so lepo negovana, o barvnih kombinacijah pa bi lahko debatirali



Vile dajejo mestu poseben čar. Vse imajo negovane vrtove, zanimive zasaditve in pozitivno energijo s šarmom preteklosti.



Ko sem v petek, 1. 5. prispela v Bad Homburg, je bila tale slaščičarna ena izmed redkih lokalov, ki so bili odprti. Takoj sem opazila, da v njej ponujajo posebne izdelke s posebnimi cenami (tile koščki peciva na sliki stanejo 5,90 EUR). Nisem jih poskusila, kupila sem samo mandlje, oblite s čokolado. Bili so povprečni. Sem zopet naletela na slaščičarno, kjer je forma pomembnejša od vsebine?


Zelo izvirna reklama za izposojevalnico koles


Najprej sem opazila nenavaden račji par, nato pa še majhne kepice, ki so se stiskale v travi.  




Da, tudi v Bad Homburgu imajo most ljubezni ...


Kako preprost potoček spremeni energijo parka! Premikajoča voda ima pač yang značaj, zato energijo prinaša. Stoječa voda je yin in energijo samo zbira.


Ta Thai Sala (odprt tajski paviljon) je nastal zaradi siamskega kralja Chulalongkorna (1853 - 1910), ki se je leta 1907 uspešno zdravil v Bad Homburgu. V zahvalo je mestu podaril paviljon. 

sreda, 6. maj 2015

Male mišice, malo hujšanja

Najbolj mi je všeč, če lahko trditve preverim na lastni koži. Veljavnosti nekaterih trditev ne bom nikoli preizkušala sama, ker sem prevelika šleva, ali pa preveč pametna ... Najlažje je testirati trditve, ki so povezane s hrano in rekreacijo.

Vse skupaj se je začelo prejšnji teden, ko sem se zopet spremenila v hribovsko kozo in štiri ure (!) hodila po hribih okrog Slavkovega doma. Moj vodič seveda ne bo priznal, ampak najmanj dvakrat sva se rahlo izgubila ... Na srečo sva v pravem trenutku srečala domačine in jih povprašala za pot.

Pozno spomladanski gozd me je, kot vedno, popolnoma očaral in res sem uživala na potepu. Ker se je vse skupaj dogajalo med tednom, so bile poti prazne, kar je še povečalo čar. Videla sem, kako se dela oglje, z domačinko poklepetala o čemažu, si ogledala najmanj dve cerkvici. Mogoče so bile tri, saj sem na koncu, zaradi lahkote, že imela halucinacije.





Na srečo sva avto pustila pri Slavkovem domu, ki je bil, kot vedno, poln gostov. Privoščila sem si dolgo in izdatno kosilo. Še večji napad lakote sem pričakovala naslednji dan, saj sem ja hodila 4 ure! Pa tega impulza ni bilo. Zakaj ne?

Dokaj hitro sem ugotovila vzrok: hoja v normalnem tempu ne pospeši presnove (metabolizma). Zato se kalorije porabljajo samo tako dolgo, dokler hodiš (ali tečeš). Mogoče še niste slišali, čeprav že vrabci čivkajo: če želimo hujšati, se moramo ukvarjati s t.i. funkcionalno vadbo. To je mešanica najrazličnejših vaj, predvsem za moč, pa tudi za gibljivost in motoriko.

Že po polurnem treningu funkcionalne vadbe se presnova pospeši in lačni boste kot volk. Ta efekt traja najmanj 24 ur, kar pomeni, da v teh urah pospešeno porabljate kalorije in lažje hujšate. Razen, če se ne zasedite v Slavkovem domu ....

Danes na treningu (funkcionalne vadbe) je moj trener povedal nekaj zelo zanimivega. (Vse to mi je razlagal, ko sem delala vaje za tricepse, majhno mišico med komolcem in ramo, ki je pri ženskah zelo slabo razvita.)V bistvu je povedal nekaj zelo logičnega: če delamo vaje za majhne mišice, bomo počasi hujšali. Če krepimo velike mišice (npr. na stegnih), bodo te mišice porabile več kalorij in lažje bomo shujšali.

To je odgovor za vse tiste, ki se sprašujete, kako naj shujšate v trebuh. Saj poznate progesteronski telesni tip: vitke noge in roke, okrog pasu pa velik obroč maščobe. Shujšati samo v trebuh se ne da, okrepiti je treba mišice na rokah in nogah.

ponedeljek, 4. maj 2015

Naj-novici dneva: Tito in mladi kosi

Ena izmed naj-novic dneva je 35. obletnica smrti tovariša Tita. Spadam v generacijo, ki je še nosila titovke in pela pesmi kot je "Računajte na nas". Teh časov se spominjam z nostalgijo, ker so to bila leta mojega otroštva. Ne morem pa povedati, ali bi bila ta leta lepša, ali slabša, če bi jih preživljala v kakšni drugi državi, z drugim družbenim sistemom.

Naj-novica dneva iz Murgel pa je: trije kosji mladički so danes zjutraj zapustili gnezdo. Bili so "samo" trije, kar je zanesljivo posledica nizkih temperatur. Zato so lahko do konca (do prvega leta) ostali v gnezdu, saj so imeli dovolj prostora. Kot velika ljubiteljica živali in ker moram popraviti svoj ogljikovodični odtis, saj sem ta vikend letela v Frankfurt in nazaj, ne bom nergala o tem, kako so mi mladiči pokakali nove teracco plošče ...


Pozno popoldne je bila skleda s hrano že zopet prazna. Odločila sem se, da bom končno fotografirala mladiče, zato sem šla po ta velik fotoaparat in po hrano.


Slika je dokaz, da so v vrtu samo rožice, ki sem jih posadila jeseni in so preživele zimo. Sezonske rastline bom letos sadila pozno, saj so noči še vedno mrzle in se mi ne da pokrivati in odkrivati loncev.


Mama kosovka se je takoj odzvala na mojo prisotnost v atriju in prišla pogledat, kaj se dogaja.


Ata kos pa je kakšen meter vstran čakal, da se umaknem od posode s hrano. Da ne boš pozabila rozin, so govorile njegove pozorne očke!


Kot strašno pameten starš najprej nekaj rozin poje sam, potem pa si jih 5 do 6 naloži v kljun in z njimi odleti do gnezda. 


Ko sem se s fotoaparatom približala njihovemu zavetišču, so se mladički na ukaz ata kosa takoj skrili v gnezdo,  Po eni strani mi je njegova nezaupljivost kar všeč, kajti žival mora ostati žival, tudi če živi v bližini ljudi, drugače nastanejo težave.


Ko pa sem se s tisto veliko črno "stvarjo" odmaknila od gnezda, se je ata kos usedel na palico, ki jo uporablja samo on, pa še to takrat, ko želi pokazati, kdo je šef gnezda. Nato je hitro odletel po novo porcijo rozin ...


Tudi pred vhodom v naše poslovne prostore ni nič bolje, kar se sezonskih rastlin tiče. Jesenske zasaditve so še tako lepe, da mi jih je škoda zavreči. 


Kot vidite, sem se odločila za rumeno vodilno barvo, čisto v stilu kitajskega leta koze. In dodala še malo rdeče, da bo koza imela večjo moč.


Ena mojih ljubših zasaditev: trava, dve viseči mačehi in bršljan. Več je manj.