četrtek, 23. december 2010

Kako čim bolj zdravo preživeti praznike

Ne delajmo si utvar: 99,99% nas bo med prazniki jedlo nezdravo hrano. Ne bom vas zasipala z moralnimi pridigami, ampak z nasveti, kako lahko med prazniki gurmansko uživate, ne da bi pozabili na zdravje.

Saj veste, obračun pride prej ali slej. Nekatere bo že med prazniki mučila želodčna kislina in spahovanje (jetra), drugim se bodo glivice takoj po praznikih zahvalile za zadostno količino sladkorja.

Moji nasveti za čim bolj zdrave prazniki so:

1. Pijte veliko vode
Včasih smo samo žejni in ne lačni. Spijte najprej kozarec vode (čim večji je, tem boljše bo), počakajte 10 minut in šele nato zavijte proti polnemu hladilniku. Pitje vode napolni želodec, veliko pa pomaga pri preveliki količini želodčne kisline. Tisti, ki pa ste že navajeni pitja čiste vode, kontrolirajte vaš vnos, ko greste na obisk ali dopust. Ob nezdravi hrani, suhem zraku ali dodatni športni aktivnosti hitro pozabimo na pitje vode.

2. Bodite izbirčni
Vaše telo ni kanta za smeti, zato pazite, kaj boste dali v usta. Bodite izbirčni, jejte samo vrhunsko in drago "nezdravo" hrano. Na to pazite že pri nakupu - dražje hrane si lahko manj privoščimo, zato je bomo manj kupili in manj pojedli.

3. Poskrbite za več gibanja
Po družinskem prazničnem kosilu se za več ur zasedimo za mizo in premaknemo kvečjemu do kavča ali računalnika. Zakaj ne bi povabili gostov na krajši sprehod? Že prej se pozanimajte o novi zanimivosti v vašem kraju in jo pokažite zainteresiranim gostom (sorodnikom). Tisti, ki ne želijo na sprehod, naj ostanejo doma, vi pa se boste vrnili veseli, polni energije in nasmejani (to vam bo uspelo samo takrat, če bodo vsi tečneži ostali pred televizorjem - zato pazite, kako boste predstavili prehod). In v želodčku bo nastalo ravno dovolj prostora za kos peciva in čaj z rumom. Saj se poznamo, a ne?

4. Ne jejte svinjskega mesa
O škodljivosti svinjskega mesa smo že pisali. Še bolj škodljiva pa bo kombinacija svinjskega mesa in ogromne količine sladkorjev - vaše črevesje vam bo neznansko hvaležno, če boste pujsu dali mir.

5. Sladkarije ALI ogljikovi hidrati
Že pred prazniki se odločite: boste pojedli raje več sladkarij ali ogljikovih hidratov? Oboje ne gre, ker se boste zredili, zakisali in poskrbeli za razvoj nekaj milijonov glivic. Če želite uživati v slaščičarskih mojstrovinah, potem se pri glavnih obrokih omejite na meso in veliko zelenjave. Prste vstran od testenin, kruha, riža, krompirja!

6. Občasni post
Zanesljivo ne boste vse praznične dni povabljeni na kulinarične pojedine. Takrat, ko ste sam svoj kuhar, telesu privoščite razbremenilne dneve. Kar pomeni, da pijte veliko vode in jejte čim več zelenjave, malo sadja in OH. In jejte takrat, ko ste res lačni. Če ne boste lačni pol dneva, naj vas nič ne skrbi. Telo samo prebavlja 3687 kalorij od prejšnjega dneva, ko vas je teta Marica povabila na kosilo.

7. Grešite z užitkom
Ta nasvet vam daje moj mož Dominik; ker je zdravilec, že ve zakaj ga potrebujete. Če že delate bedarije, vsaj uživajte. Sicer pa je po mojih izkušnjah potrebno že pred prazniki narediti "omejevalni" načrt, da se aktivira vsaj malo samokontrole.

Tudi med prazniki bom objavila prispevek ali dva. Če pa me boste vi obiskali šele po praznikih, vam že sedaj voščim vse najboljše v letu 2011.

Helena Golenhofen

sreda, 22. december 2010

Politika: Henrik Gjerkeš - element ogenj mu ni koristil

Kljub temu, da ne poznam celotnega kitajskega hooskopa Henrika Gjerkeša, sem 99% prepričana, da se z olajšanjem poslavlja od ministrskega stolčka. Ja, Henrik mi ni sporočil ure rojstva, pa čeprav sva mlada leta preživljala v istem mestu in njegova stroga mama je bila ravnateljica osnovne šole, ki sem jo obiskovala.

Ampak, glede na dosedanje podatke, Henrik ni karierist in se bo dosti lepše počutil v akademskih vodah. V kitajskem horoskopu ima nekaj energije za dobrega politika, vendar premalo energije za uspešno promoviranje samega sebe (in svojega dela). Veliko mu pomeni osebno ugodje in urejeno privatno življenje.

Na koncu še tale nasvet, ki bi mu ga morala dati veliko, veliko prej: v horoskopu ima preveč elementa ognja, zato se mora izogibati rdeče (roza, vijolične) barve. Je na novoletni zabavi bilo preveč rdečih novoletnih okraskov? Je spil preveč rdečega vina ali rdečih koktejlov? Ali je bil zrezek premalo zapečen? Vozi celo rdeč avto in je imel tisti večer oblečene rdeče spodnje hlače?
Element ogenj je povezan z dobrim delovanjem srca in tankega črevesja. Če tanko črevesje ne deluje dobro, nam tudi vitamini, minerali, encimi iz hrane ne koristijo, saj jih ne moremo absorbirati.

Ni več pomembno, dejstvo je, da je tisti večer dobil preveč elementa ognja in to ga je odneslo.

Upam, da ste se iz te zgodbe zopet nekaj naučili. Moj predlog za poanto: vsi ministri bi morali poznati svoje omejitve.

torek, 21. december 2010

Feng shui: Dung Gee - nov začetek

Danes ob 7.28 uri se je začelo kitajsko novo leto 2011. Ne, nisem se zmotila, res je. Začelo se je kitajsko leto po sončnem koledarju. V začetku februarja (ali nekaj dni ali pozneje) pa se začne kitajsko leto po luninem koledarju. Mojster Chan pravi, da se lunin koledar bolj uporablja za yin teme, kot je zdravje. Zato vse, ki so bili rojeni od 22.12. 2010 naprej, uvrščamo v leto zajca. Po mojih izkušnjah to drži.

Kitajska pismenka za zajca, ki bo vladal v letu 2011

Današnji dan se imenuje dung gee (izg. dang dži) in se seveda pokriva z "našim" začetkom zime. S tem, da so kitajski letni časi malo zamaknjeni (zima se je začela že 7.11.) in z dung geeom proslavimo začetek "dvigovanja" energije. Od danes naprej bo yang energija vedno močnejša in svoj višek bo seveda dosegla 22.6. (ta dan se imenuje dai shu).

Da bo vse skupaj še bolj komplicirano, pa je prvi mesec v sončnem koledarju - februar. Zato boste na koledarjih, ki jih dobivate v kitajskih restavracijah, opazili, da je pod mesecem februarjem narisana ena vodoravna črtica (kitajska pismenka za številko ena).

Predavateljica Petra nam je na seminarju Date Selection povedala, da je zadnjih 30 dni pred dung geeom zelo naporen in stresen. Kot parni kotel, ki je tik pred ugasnitvijo, pa še vseeno bruhne nekaj pare.

Ampak, od danes je vse drugače. Stara energija se je poslovila, prihaja nova. Zadnji mesec je bil zame kar stresen, razen tedna v Egiptu. Razmišljala sem o nakupu daril in o različnih zabavah in pripravah na praznovanje. Ravno v slabem mesecu se dogajajo, zato smo utrujeni, tečni, pod stresom. Mogoče pa ne bi bilo slabo nakupiti daril že prej, torej pred 22.11.? Ali pa med 22. in 24.12.! Zamudniki, je še nekaj upanja za vas, da boste našli lepo darilo.

Ste bili letos dovolj pridni?

Letos sem brez slabe vesti poslala več kot 70 čestitk. Uživam v izbiranju kartic in iskanju besedila, čeprav naj bi bilo pošiljanje papirnatih čestitk zelo neekološko. Ampak, sem se odločila, da bomo teh nekaj vej, ki so jih porabili za papir, privarčevali na drug način.

Tudi z darili sem imela letos veliko srečo. Za domače sem dobila ideje kar v trgovinah, nečaki tako dobijo denar (moj preverjeni nasvet: tujim otrokom, ki so stari več kot 10 let, ne kupujte nesmiselnih daril, raje jim dajte denar ali darilni bon), mož je dobil vstopnici za dva glasbena koncerta.

Odločila sem se, da bom tudi z načrtovanjem dveh novogradenj počakala do dung geea, saj se res ne bi spodobila, da bi novo-gradnjo začela načrtovati ob izteku leta.