petek, 7. december 2018

Naš pa tega ne je!

Priznam, nikoli nisem razumela mam, ki so tožile, da njihov otrok ne je določenih jedi. V redu, dve ali tri živila so tudi pri meni na osovraženem seznamu, ampak da ne bi jedla nobene zelenjave, tega nisem nikoli razumela. Niti podpirala.

Ko sem dobila "ubogega" psa iz zavetišča, sem mu, po nekajdnevnem prehodnem obdobju, začela ponujati kuhano hrano. Hja, bila je zdrava in okusna, vendar je moj kuža Lui ni jedel. Sicer sem poskusila samo enkrat, ampak tudi po enem dnevu ni želel jesti določene hrane. Ker je že tako suh, sem prekinila poskus in mu dala - brikete. O, kako so teknili ... Grrrr ....

Hitro sem ugotovila, da je dobro imeti, poleg doma pripravljene hrane, tudi nekaj konzerv. Šla sem v nakup in hitro ugotovila, da mu najbolje denejo takšne brez žitaric in t. i. monoproteinske (samo ena vrsta mesa). Po žitaricah je hitro dobil suho kožo in praskal se je okrog ušes.

Ker tako veliko ne poje, sem mu nabavila mokro hrano od avstrijske veterinarke, ki ponuja tudi eko meso. Kmalu sem ugotovila, da ne mara purana in obožuje piščanca. No, tega ima najraje iz juhe, zato v naši kuhinji pogosto diši po kurji juhi. Našli smo tudi kmeta, ki nam dostavi domače piščance.

Lui ima najraje, da je hrana čim bolj preprosta in skuhana. Nič popečenega mesa. Obožuje jetrca, ne mara prosene in ajdove kaše. Sadje za njega ne obstaja.

Zakaj vse tole pišem?

Ker bi lahko zamahnila z roko in mu dajala (poceni) brikete. Ker bi lahko zanemarila njegove potrebe in želje. Pa nisem. Ker vem, kako pomembna je prehrana, tudi za pse. Vse to je investicija v prihodnost, da bo kuža dolgo zdrav.

In čisto enako je pri ljudeh.


Levo hrana iz poceni konzerve, desno kuhan obrok iz mlete govedine. Pojedel je konzervo.


Levo odlična teletina z zelenjavo, desno meso iz (drage) konzerve. Pojedel je konzervo.

ponedeljek, 3. december 2018

Božiček, na pomoč!

Tokrat res nisem nameravala omeniti svojega psa, ampak ne gre. Ko dobiš psa, se toliko spremeni, predvsem pa se lahko toliko naučiš. No, nekateri se, namesto da bi sprejeli težave kot lekcije, postavijo na okope lastnega ega in za vse okrivijo druge. Vključno s psom.

Zato je pes odlična priložnost, da odpade še več ega in da se naučiš ponižnosti.

Začel se je adventni čas, ali bolje rečeno, čas zabav, svetlobe, nakupovanja, druženja ... Mi pa se nahajamo v energijsko  najbolj mirnem (yin) delu leta. Če podležemo božično-novoletni histeriji, si delamo veliko škodo, saj delamo proti naravnim ritmom.

No, nekateri ta žalostni in depresivni del leta kompenzirajo z zabavami, opijanjem in nakupovanjem. Ampak, januarja smo zopet razgaljeni pred samim seboj in vsi problemi nas počakajo.

Letos sem res lena za kakršne koli nakupe. Nekaj sem naročila po spletu in vse poslala nazaj, ker ni bilo v redu. Tako še vedno nimam toplih copat, še večja težava pa je bunda za pasje sprehode.

Moj kuža se je namreč "odločil", da ga zvok zimskih jaken in plaščev prestraši in samo odnese ga vstran, ko zasliši šelestenje sintetičnega blaga. Zato sem morala iz kota omare izbrskati staro jakno, ki mi je sicer zelo tesna, vendar ne šelesti.

Lui je zelo srečen, jaz pa med sprehodom ne morem prav globoko dihati. Ampak, kaj vse se ne naredi za psa! Vseeno bom šla v trgovine pogledat, ali se dobi zimska bunda, ki ne šumi in ima velike žepe (za rokavice, žogice, robčke, vrečke ...).

Poslovno je bilo nekaj časa tiho, ampak napovedujejo se spremembe. Nič revolucionarnega, samo izboljšali bomo nekatera področja svojega dela.

Tukaj je moj načrt za čas do božiča:

1. Vrtenje božičnih pesmi - seveda

2. Obiskovanje zabav, takšna in drugačna srečanja - odpadejo, razen za 21. 12. 2018, ko se bomo v krogu DIVINE FEMININE zahvalile za preteklo leto in naredile načrte za naprej.

3. Nezdrava prehrana, polna sladkorja - nikakor, moje telo ne zmore več.

4. Sedenje pred televizorjem - seveda ne, čim več gibanja v naravi, za kar poskrbi že moj pes Lui

5. Druženje z negativci in težaki, poslušanje butastih oddaj, branje plehkih besedil - odpade, razen nekaj šund romanov bom prebrala (nekaj pregreh mora ostati).

6. Nakupovanje brezzveznih daril - tega nisem nikoli počela, pa tudi leto ne bom.


Je pa zanimivo: kaj bi rada dobila za božič, že vem; kaj naj kupim drugim, pa nimam pojma. Na pomoč, božiček!!!