petek, 10. februar 2012

Zakisanost: največje zmote

Na predavanju v Kalčku sem poslušalce opozorila na največje napake o zakisanosti telesa:

1. Zakisanost določimo iz pH sline

Različna tkiva, sluznice in organi v telesu imajo v zdravem telesu različen pH. V želodcu moramo imeti kisel pH (od 1 do 3), kri mora biti rahlo bazična (od 7,35 do 7,45), prebavni sokovi so tudi rahlo bazični ...

Kislost in bazičnost sline in urina zelo niha, ker je odvisna od tega, kaj pojemo. Nekateri si zakisanost telesa ugotavljajo z merjenjem sline. Seveda, takšen način je zapeljivo enostaven, vendar popolnoma nesmiseln, ker nič ne pove. Lahko bi si izmerili jutranjo slino, vendar pred tem ne bi smeli jesti najmanj 8 ur. In jutranja slina je tudi pri zdravem človeku vedno kisla, saj se čez noč naberejo kisline in izločijo preko sluznic.

Zato je še vedno najzanesljivejše merjenje urina. Merimo si ga vedno, ko gremo na stranišče in to tri dni, da dobimo dnevne profile. Primerjamo jih s krivuljo zdravega človeka, da ugotovimo, ali smo malo ali zelo zakisani.

Naj mi že nekdo pove, ali lahko s sladicami tudi razkisam telo!

2. Določanje povprečne vrednosti pH urina

Tudi takšne "cvetke" razglašajo nekateri "strokovnjaki". Urin si merimo cel dan, potem pa izračunamo povprečno vrednost, ki mora biti 7,4 pH. Kako??? Pri dnevni krivulji zdravega človeka vedno pride do nihanj okrog 7 pH in to nihanje je zelo pomembno. Urin niha zaradi vnosa mineralov v telo, ki jih dobimo z obroki. Tako je pH urina pred obrokom ponavadi nizek, potem pa se 1 do 2 uri po obroku dvigne nad pH 7. Če smo zelo zakisani, te dinamike ni in lahko je dnevna krivulja bolj ali manj ravna črta, npr. okrog 5,5 pH.

3. Razkisamo lahko samo s prehrano

Zelo mi je žal, vendar je resnica drugačna. Tudi pri nas smo na začetku poskusili s hrano, pa ni šlo. Današnja prehrana je preveč osiromašena, zato potrebujemo dodatne minerale, ki vežejo kisline. Najbolj so primerni minerali v obliki citratov, ker ne vplivajo na želodčno kislino in vežejo 3 x več kislin kot npr. bikarbonati.

Na predavanju sem tudi opozorila, da je treba pred nakupom bazičnih mineralov prebrati etiketo. Nekateri minerali na trgu vsebujejo več kot 80% sladkorja (laktoze). Če vemo, da sladkor zakisa, je prodaja takšnih izdelkov čista prevara. Poleg tega, da je sladkor cenejši kot minerali, morajo stranke jemati več praška, da vsaj malo razkisajo.

četrtek, 9. februar 2012

Jana: Intervju z mojim možem

Ja, sem prav ponosna na njega! V zadnji številki Jane (7.2.2012) je objavljen intervju, ki ga je z njim imela novinarka Maša Čermak. Spraševala je vse mogoče, tudi o tem, zakaj se je iz gradbenika spremenil v zdravilca. Glavna tema pa je bila razstrupljanje telesa.

Objavljam samo prvo stran intervjuja - ostali dve strani si preberite v Jani (moramo podpirati tiskane medije, drugače bodo propadli!)

ponedeljek, 6. februar 2012

Jezna, razočarana, šokirana - novi slovenski ministri

V zadnjih tednih se izogibam televizorja oziroma gledam samo posnete oddaje. Vse "najnujnejše" novice preberem na spletnih straneh časopisov. Na takšen način sem tudi izvedela, katere osebe bodo zelo verjetno ministri v Janševi vladi.

Skoraj me je kap!

A tile osebki bi nas naj popeljali iz krize, sem se razburjala. Seveda so iz mojih ust prišli dosti hujši komentarji, vendar jih ne upam objaviti, ker si ne želim tožb.

Komaj sem se malo pomirila, ko me je prešinilo novo spoznanje: v vladi ni žensk! V redu, ena je, ker pač morajo biti vsi predsedniki strank tudi v vladi, vendar nima listnice (ambicij, sposobnosti ...). Zdi se mi prav, da je bila gospa Novak dovolj samokritična in se ni zagrebla za bolj prestižno mesto.

V vladi torej sedijo sami moški. Kako je to možno? Je desna politična opcija res tako konzervativna, nazadnjaška, pokroviteljska? Moška vlada naj bi predstavljala našo družbo? Mislim, da bi ravno zdaj, ko je potrebno varčevati, potrebovali ženske ministrice, ker ženske že po naravi vemo, kaj je varčevanje. OK, ne vse, vendar smo dosti bolj življenjske in si ne upamo igračkati s tujin (= davkoplačevalskim) denarjem.

Danes zjutraj sem na nemški televiziji slišala, da bo Grčija zelo, zelo verjetno bankrotirala, saj nočejo sodelovati. Grki se upirajo, grške politične stranke niso enotne, država ne zna pobrati davkov od bogatašev. Nemška stranka CDU, ki ji pripada Angela Merkel, si še vedno prizadeva preprečiti bankrot in apelira na solidarnost.

Veste, kdo me je navdušil prejšnji četrtek v eni izmed nemških političnih pogovornih oddaj: bivši slovaški predsednik parlamenta Richard Sulik. Sicer je desno usmerjeni liberalec in verjetno mi v celotnem paketu ne bi več ustrezal, vendar je v oddaji povedal nekaj pametnih stavkov glede solidarnosti do Grčije. Izrabili so zaupanje, lagali in prekršili dogovore, zakaj bi jim naj še naprej zaupali? Z novim zadolževanjem ne moremo rešiti starih dolgov. Sulik bi Grke izločil iz euro območja in naj se iz težav izkopljejo sami.

Postavil je vprašanje: zakaj bi slovaški upokojenci, ki imajo 200 EUR pokojnine, reševali "bogate" Grške upokojence, ki imajo petkrat večjo pokojnino? Citiral je bolgarskega predsednika vlade: če bi Grki ne imeli kreditov, s katerimi financirajo svoje življenje, bi bil njihov standar takšen kot v Bolgariji. Grši natakar zasluži 12 EUR na uro, bolgarski pa 2, vse na račun "napihnjenega" standarda.

Eno izmed glavnih vprašanj v oddaji je bilo, ali lahko Grkom še zaupamo. Razen politikov, ki si tega ne morejo privoščiti, so vsi ostali gostje rekli, da ne. Karkoli Grki sedaj obljubijo in podpišejo, lahko kadarkoli spremenijo in se sklicujejo na politične dogodke. Garancije, da bodo kredite vrnili, torej ni.

Dobro je, da čim večkrat izkoristimo znanje tujih jezikov in se ozremo čez slovenski plot. Prepričana sem, da bo nova slovenska vlada gledala predvsem na vrtičke za svojim plotom, zato bodo nastali problemi. Zvesti, preverjeni kadri, ki so jih za ministre izbrali predsedniki strank, nas ne bodo potegnili iz krize. Tudi, če sta eden ali dva malo bolj napredna, ju bodo preglasovali in utišali. Janša, kot lider, pa teh sposobnosti tako nima.

Zdaj bi potrebovali široko razgledanega, svetovljanskega in odprtega predsednika vlade, ki je vsaj nekaj časa bival v tujini, ne pa prišel samo do Kumrovca, Jajca in Beograda. Ne, tudi golf na Mauritiusu ne šteje.Tujina je kruta, vendar, če si uspešen, ti da potrebno samozavest, občutek za realnost, okrepiš si inovativnost.

Glede moških ministrov sem se že pomirila. Ugotovila sem, da se nobena pametna in sposobna ženska ni želela priključiti takšni ekipi. Naj testosteronsko potonejo sami. Ampak, ko bodo zamočili, pridemo ženske. Prisežem, če bodo konec leta ponovne volitve, se bom angažirala in na vse možne načine podprla ženske kandidatke - (skoraj) vseh političnih opcij.

Še tole za konec: ne morem povedati, kako sram me je, da bo slovensko vlado vodil človek, ki ga v treh državah tožijo zaradi korupcije. Domnevna nedolžnost gor ali dol - takšen človek ne more biti vodilni politik v nobeni normalni državi. V Nemčiji je moral oditi eden izmed najboljših ministrov "samo" zato, ker je v svoji doktorski dizertaciji navedel premalo citatov.