1. Zakisanost določimo iz pH sline
Različna tkiva, sluznice in organi v telesu imajo v zdravem telesu različen pH. V želodcu moramo imeti kisel pH (od 1 do 3), kri mora biti rahlo bazična (od 7,35 do 7,45), prebavni sokovi so tudi rahlo bazični ...
Kislost in bazičnost sline in urina zelo niha, ker je odvisna od tega, kaj pojemo. Nekateri si zakisanost telesa ugotavljajo z merjenjem sline. Seveda, takšen način je zapeljivo enostaven, vendar popolnoma nesmiseln, ker nič ne pove. Lahko bi si izmerili jutranjo slino, vendar pred tem ne bi smeli jesti najmanj 8 ur. In jutranja slina je tudi pri zdravem človeku vedno kisla, saj se čez noč naberejo kisline in izločijo preko sluznic.
Zato je še vedno najzanesljivejše merjenje urina. Merimo si ga vedno, ko gremo na stranišče in to tri dni, da dobimo dnevne profile. Primerjamo jih s krivuljo zdravega človeka, da ugotovimo, ali smo malo ali zelo zakisani.
Naj mi že nekdo pove, ali lahko s sladicami tudi razkisam telo!
2. Določanje povprečne vrednosti pH urina
Tudi takšne "cvetke" razglašajo nekateri "strokovnjaki". Urin si merimo cel dan, potem pa izračunamo povprečno vrednost, ki mora biti 7,4 pH. Kako??? Pri dnevni krivulji zdravega človeka vedno pride do nihanj okrog 7 pH in to nihanje je zelo pomembno. Urin niha zaradi vnosa mineralov v telo, ki jih dobimo z obroki. Tako je pH urina pred obrokom ponavadi nizek, potem pa se 1 do 2 uri po obroku dvigne nad pH 7. Če smo zelo zakisani, te dinamike ni in lahko je dnevna krivulja bolj ali manj ravna črta, npr. okrog 5,5 pH.
3. Razkisamo lahko samo s prehrano
Zelo mi je žal, vendar je resnica drugačna. Tudi pri nas smo na začetku poskusili s hrano, pa ni šlo. Današnja prehrana je preveč osiromašena, zato potrebujemo dodatne minerale, ki vežejo kisline. Najbolj so primerni minerali v obliki citratov, ker ne vplivajo na želodčno kislino in vežejo 3 x več kislin kot npr. bikarbonati.
Na predavanju sem tudi opozorila, da je treba pred nakupom bazičnih mineralov prebrati etiketo. Nekateri minerali na trgu vsebujejo več kot 80% sladkorja (laktoze). Če vemo, da sladkor zakisa, je prodaja takšnih izdelkov čista prevara. Poleg tega, da je sladkor cenejši kot minerali, morajo stranke jemati več praška, da vsaj malo razkisajo.