ponedeljek, 13. maj 2024

Ranč - kako na parceli obdržati vodo

Načinov, kako na vrtu, parceli ali sadovnjaku obdržati vodo, da ne odteče naprej, je kar nekaj. Dobra sestava zemlje, zastirke, prepreke proti vetrni eroziji in naravna senca so osnove. Jaz si pomagam tudi z nasipi, učinkoviti so tudi kanali in bajerji/jezera/mlake.

Ker mi je pri izdelavi ceste "ostalo" 140 m3 zemlje, sem na ravni in s travo poraščeni parceli modelirala "rogljičke". No, naredil jih je bagerist ... in to zelo lepe.

Cesta poteka na grebenu, najvišji točki parcele, zato se voda zliva na obe strani ceste, pa tudi vzdolžno - proti hiši, ampak to je druga zgodba.

Lansko leto je bila trava na parceli rjava. Kako bo letos? Mogoče bo vsaj v okolici "rogljičkov" ostala zelena, saj se tam nabira voda in počasi odteka. Bomo videli, se še učim, koliko prenese ilovnata zemlja in kakšen vpliv imajo moji ukrepi (zasaditve, zastirke). 

Danes sem fotografirala ogromno lužo v konkavnem delu rogljička. Vauuu, toliko vode? Kdaj bo odtekla?

Že čez eno uro je ni bilo več.

Ves travni odkos konča na rogljičkih. To je mrtva zemlja, razen na dveh rogljičkih je bolje, zato jo oživljam z EM, zastirkami iz miskantusa, travnega odkosa in listja (jeseni). Posajeni grmički, ki bodo delali senco, dobijo še sekance s kompostom, okrog pa velikodušno pokošeno travo.



Pisanolistni ambrovec je na srečo posajen na robu rogljička. Na žalost ga je malo poškodovala zadnja slana.


Prva od mnogih fotinij, ki sem jih posadila. Izredno ji ustreza ta lega in veselo raste.


Še mlaka od blizu.


Dobro uro kasneje vode ni več. Na najbolj konkavni točki rogljička je luknja. Bila je prva, ki smo jo naredili kot test in že pol leta razmišljam, kaj naj tam posadim. Nekaj lepega, zanimivega, robustnega, ki prenese sonce, mraz in veter. No, sedaj moram upoštevati še občasne poplave. Zato ostane samo ena izbira: vrba. Ja!!!!


Pogled v dolino, proti Krškemu.