petek, 3. februar 2017

Slabost in vrtoglavica pri razstrupljanju

Pravkar sem po e-pošti odgovorila na vprašanje gospe, ki je začela z razstrupljanjem težkih kovin. Slovenci imamo v telesu ogromno težkih kovin, ker so nekateri deli države izredno močno onesnaženi z živim srebrom, svincem, aluminijem ... in ker smo desetletja zobe popravljali z amalgamom. Tudi, če si amalgamske zalivke odstranimo, težke kovine ostanejo v telesu in jih je potrebno s posebnimi snovmi in postopki spraviti iz telesa.

Zakaj? Ker v evolucijskem razvoju človeka ni bilo obremenitev s težkimi kovinami, zato telo ni razvilo samo-mehanizmov za odstranjevanje težkih kovin.

V grobem poznamo tri možnosti za razstrupljanje težkih kovin:

1. Z algami klorela, čemaževo in koriandrovo tinkturo (ves postopek je opisan na www.avita.si - uporabite iskalnik). Ta postopek je primeren za tiste, ki niso močno zastrupljeni, ki so dovolj zdravi, da počasi razstrupljajo.

2. S kapsulami in svečkami DMSA in EDTA. Ko smo zaradi težkih kovin že srednje bolni, ko si ne moremo privoščiti počasnejšega razstrupljanja. Potrebne so predpriprave in svetovanje dobrega terapevta.

3. Infuzije s DMSA, ADTA in DMPS. Takšno razstrupljanje je se seveda najbolj intenzivno in v nekaterih primerih edno primerno (ko ti Matilda že maha s koso ...).

Gospa iz uvoda se je odločila za razstrupljanje z algami in tinkturami. Tri tedne je jemala alge, potem pa začela s čemaževo tinkturo. Že pri dozi 5 x 3 kapljice je dobila velike težave z vrtoglavico in slabostjo. Zanimalo jo je, kaj se dogaja in kaj lahko naredi.

Moj odgovor je bil:

 Nič "posebnega" se ni zgodilo, samo telo vam sporoča, da še ni pripravljeno na razstrupljanje s čemaževo tinkturo. Na razpolago imate več možnosti – vi se morate odločiti, katero izbrati, ker ne poznam vašega celostnega zdravstvenega stanja. Še to: mi priporočamo jemanje alg najmanj 2 meseca. Dva tedna je odločno premalo – mi takšnih navodil nimamo.

1. Še 1 mesec jemljete alge klorela. Upam, da ste jemali alge, ki jih mi prodajamo. Če niste, potem so lahko alge vsebovale težke kovine iz gojišč (pridejo z dežjem, podtalnico …) in ste se samo dodatno razstrupljali. Upam tudi, da ste jemali selen in da ste tudi drugače dovolj preskrbljeni z minerali. Če niste, lahko pride pri jemanju tinktur do težav. Telo potrebuje za razstrupljanje veliko mineralov.

2. Nadaljujete z jemanjem čemaževe tinkture, vendar z nižjo dozo, npr. 3 x 3 kapljice.

3. Nadaljujete z jemanjem 3 x 5 kapljic in počakate, da težave prenehajo (bodo čez nekaj dni, lahko tudi čez teden). Ampak, ker ste samo 3 tedne jemali alge, vam to varianto odločno odsvetujem.

Slabost in vrtoglavica sta značilna znaka za intenzivno razstrupljanje, ko je strupov več, kot jih telo lahko izloči. Pomaga pitje vode, v vašem primeru pa daljše predpriprave z algami klorela.

-------

Če imate težave s težkimi kovinami, je odločilnega pomena, da:

1. Natančno preberete navodila za razstrupljanje. Težke kovine močno vplivajo na spomin in koncentracijo, tudi vid, zato se velikokrat zgodijo napake (napačne doze, nepravilen postopek).

2. Si za razstrupljanje priskrbite zanesljive, preizkušene izdelke (v odgovoru sem omenila onesnažene alge - eko certifikat ni garancija za to, da v algah ni težkih kovin), da si ne delamo dodatne škode.

Še nekaj je pomembno: predpriprave. Telo mora biti dobro napolnjeno z minerali, posebej še selenom. To je pa velikokrat korak, ki ga radi zanemarimo, zato je razstrupljanje manj uspešno, dolgotrajnejše, lahko si naredimo dodatno škodo na organih, tkivi, živčevju.

ponedeljek, 30. januar 2017

Kako bi morali začeti dan

Danes je ponedeljek - kako ste se vstali? Ste iz postelja skočili polni elana? Ali odlašali z zapuščanjem tople postelje, preden se odpravite v kruti svet?

Način, kako vstanemo in kaj naredimo po vstajanju, ima velik vpliv na naše zdravje. Kljub temu, da se danes niste zbudili (popolnoma, zelo) skurjeni, razmislite o tem, kako začnete dan.

Kaj bi naj počeli, ali ne počeli, ko vstanemo:

1. Ko zazvoni alarm, pritisnemo gumb za dremež ("snooze")

Velika napaka, saj telo misli, da se bo 90-minutni ciklus spanja ponovno začel. Ker ga, seveda, ne boste dokončali, se boste po nekajkratnem "snuzanju" zbudili popolnoma mačkasti: z meglo v glavi, utrujeni, zmedeni.

Ena najboljših navad, ki si jih lahko privzgojimo je torej: vstani takoj, ko ura zazvoni (meni to z lahkoto uspeva, na kar sem zelo ponosna).

2. Se v postelji ne pretegnemo ali telovadimo

Že v postelji lahko naredimo nekaj osnovnih vaj za raztezanje - zgledujmo se po mačkah. Tudi ob postelji lahko pretegnemo in pospešimo pretok limfe (ki iz telesa transportira strupe, ki so se nabrali čez noč).

3. Pograbimo mobilni telefon/tablico

Priznajmo: nikoli ne ostane pri "samo na hitro bom pogledal, kaj je novega", ampak bomo v ekran gledali pol ure ali še več. Dragocene jutranje trenutke zapravljamo za branje novic, ki so ponavadi zelo negativne. Tako sprogramirani ne moremo dobro začeti dneva.

4. Ne prižgemo luči ali ne dvignemo senčil

Zakaj je tako pomembno, da naše telo takoj dobi zadostno količino svetlobe (zelo pomembno pozimi!), sem napisala v članku Še malo o izgorelosti in nadledvični žlezi:

"Ponoči, ko je temno, naše telo proizvaja melatonin, proizvodnja kortizola pa se zmanjša. Zjutraj, pod vplivom svetlobe, se začne proizvajati veliko kortizola, kar pospeši krvni obtok in zbudimo se sveži. Pri izčrpani nadledvični žlezi je ta naravni ritem močno moten. Težko zaspimo (zaradi previsokega adrenalina) in zjutraj težko vstanemo (zaradi prenizkega kortizola). Seveda je motena tudi tvorba melatonina, kar nas dela depresivne.

Zato je zelo pomembno, da (vsi) hodimo pravočasno spat (pred 23. uro) in da je v spalnici zelo temno (nobenih virov umetne svetlobe, uličnih svetilk, računalniških ekranov)."


5. Takoj popijemo kavo

Nekateri so do prvega požirka močne kave popolnoma neuporabni. Velika napaka je, če si takoj zjutraj skuhamo kavo, ker je takrat nivo kortizola že najvišje in kave ne potrebujemo. Še več: s pitjem kave se naravni proces dvigovanja kortizola ovira. Kavo si skuhajmo po 9.30.

Naj tukaj opozorim vse, ki imajo izčrpano nadledvično žlezo (se zjutraj zbujajo utrujeni), da ne smete nikoli piti kave na prazen želodec, ampak samo po kaloričnem obroku (mastnem, z veliko OH).

6. Ne pospravimo postelje

Številne raziskave so pokazale, da so otroci, ki so morali pospravljati posteljo, uspešnejši od vrstnikov, ki jim to ni bilo potrebno. Tudi v odrasli dobi moramo ohraniti to navado. Zame je postiljanje rutina že celo življenje. Moti me zmečkana posteljnina - kot bi jo prežvečila krava Liska. Popravljena postelja je prvo rutinsko opravilo v nov dan in dokaz, da obvladujemo svoje življenje.

7. Razpravljamo sami s sabo

Mislim na različne diskusije, ki jih imamo sami s sabo: tega ne zmorem, zakaj bi se tega sploh lotil, saj nima smisla, drugi so boljši, vse bo šlo narobe ... V takšnih trenutkih je najbolje, da se zamotimo z, recimo, čiščenjem straniščne školjke, ali da v motivacijski knjigi preberemo lepo misel, ali poslušamo intervju osebe, ki nas navdihuje.