ponedeljek, 16. april 2018

Kdo bo spremenil moške?

Mogoče bi se moral naslov glasiti "Kdo naj spremeni moške?" saj še nismo razčistili, ali se naj moški sploh spremenijo. Bom najprej razložila, kako sem sploh prišla do te teme.

Verjetno vsi opažamo, kako velika je ponudba seminarjev, tečajev, delavnic, svetovanj za (povedano poenostavljeno) za osebni razvoj. Rdeča nit teh ponudb je ta, da je večina ponudnikov ženskega spola. Ne samo to, tudi udeleži se jih veliko več žensk kot moških.

Mene to začenja rahlo skrbeti. Če se samo ženske osebno preobražamo, delamo na sebi, širimo obzorja, čistimo navlake iz preteklosti, moški pa ne. Kje bomo čez nekaj časa? Vsak na svojem planetu, na zelo različnih stopnjah zavesti in še manj bomo zmožni komunicirati in sobivati. Da o ljubezni ne govorim. Se bomo "uporabljali" samo še za razplod?

O tem sem se pogovarjala z različni ljudmi. Nekateri menijo, da je vse tako prav kot je, da bo že "narava/vesolje/usoda" poskrbela za pravilen razplet. Drugi so prepričani, da ženske pretiravajo in so zaradi teh seminarjev še bolj zmešane. Tretji sploh niso opazili, da se karkoli dogaja, saj so preveč zaposleni z drugim tirom, Trumpom in nakupom novega avtomobila.

Sem pa slišala tudi takšno mnenje: ženske morajo vplivati na moške. A tako? Splošno znano je, da moški zelo slabo prenašajo ukaze in pritiske. Torej, bi morale vplivati na njih drugače kot sedaj - ko jih rade kritiziramo, jim ukazujemo, preveč razvajamo in se pred njimi ponižujemo.


Bomo tudi v prihodnosti moške in ženske gledale v isto smer?

O tem samo še razmišljam, zato ne bom podala nobenega zaključka. Moje dileme:

1. A res moramo ženske (zopet) narediti "vse"? Zakaj ne bi moški opravili svoje polovice?
2. Če res moramo ženske začeti proces moške preobrazbe, kako se ga lotiti? Kako delovati drugače, kot pa smo se naučile od svojih mam, babic, tet ...? Kako najti novo ženstvenost, ki bo moške nagovorila in spodbudila k spreminjanju?

Najmanj dilem imam pri drugi točki, največ pa pri prvi. Nekako čutim, da spreminjanje moških samo s strani žensk ne bo dovolj. Moški potrebujejo moške vplive in vzornike. Moški potrebujejo pleme, ampak ne visenja za šankom, praznega nakladanja, obrekovanja, kritiziranja, temveč kakovostno druženje. Potrebujejo dobrega vodja. Hmmm, koliko jih lahko najdemo v Sloveniji?