petek, 15. januar 2010

Zdravje: Zakisanost - odlomki iz knjige (3)

Med branjem knjige o zakisanosti sem našla predlog avtorjev knjige, ki bo zanesljivo zanimiv za našo nogometno reprezentanco. Takoj ga bom poslala na Nogometno zvezo in trenerju! Hej, mogoče me bodo povabili zraven, v JAR, na svetovno prvenstvo? Potem bi postala trener za razkisanje in uvedla obvezno bazično klistiranje, bazično prehrano, pitje zelenjavnih sokov namesto alkohola, prepovedala kajenje, seks tudi zakisa ... Domov bi me poslali po dveh dneh (v bistvu že prej, samo z letalsko karto bi imeli težave...)!

(Ker sem izvedela, da moj blog pridno berejo tudi slavistke, se jim že v naprej oproščam za prestane muke - besedilo je samo grobo prevedeno, vendar se mi zdi dovolj razumljivo za objavo na blogu.)

"Pri tem pa vse skupaj ni nič drugega kot enostavna in prepričljiva telesna kemija. Mlečna kislina, ki pri vrhunskih športnikih doseže neverjetno visoke vrednosti laktata od 12 do celo 15 enot – normalne vrednosti so 1,5 do 2,5 –, se s takšno kopeljo, drgnjenjem ali s povoji (vsi s pH 8,5) bliskovito hitro preko kože "povleče" iz mišic. Tako se lahko, na primer, vsako nogometno moštvo v petnajstminutnem odmoru prav hitro regenerira.

Zato potrebujemo le pripravljen scenarij. Najboljši je seveda velik bazenček za otroke, v katerega se 10 igralcev potopi takoj, ko so si slekli svoje majice in spodnje perilo. (Opomba blogerke: To bi bila moja naloga: pobiranje preznojenih gat! Ne, ne grem na nogometno svetovno prvenstvo!) Pomembno je le, da je v vodi zadostna količina kopalne soli, zato da se lahko vsi igralci večkrat zdrgnejo in se tako hitro razkisajo. Po desetih minutah so pripravljeni na nove napore. Med kopanjem jim trener lahko da napotke, kako naj se obnašajo in igrajo v drugem polčasu. Nato se oblečejo in sveži stečejo v drugi polčas.

Telo razkisamo na podlagi naravnega zakona o izravnavi koncentracij med visoko koncentracijo kisline v mišicah in nizko koncentracijo v kopeli. Ta zakon je odgovoren za vsako izravnavo napetosti ali drugega potenciala. V našem primeru pa izkoristimo razliko med pH 4,5 do 5,5 v športnikovih mišičnih celicah, ki jih napada mlečna kislina, in pH 8,5 v bazični kopeli.

Čas regeneriranja bi seveda lahko še bolj skrajšali, če bi igralci svoje telo pred začetkom tekme oskrbeli z obilico ustreznih mineralnih snovi. Potem sploh ni nujno, da bi pH-vrednost v celici močno padla. Tako bi nastalo manj nenevtralizirane mlečne kisline, ki razjeda mišična vlakna in pri nadaljnjih hudih obremenitvah po možnosti povzroča tudi razjede ali celo poškodbe mišičnega tkiva, tj. nezaželena pretrgana mišična vlaka na mikro ravni."

Saj veste, kje najdete najboljše bazične kopeli? www.avita.si

četrtek, 14. januar 2010

Zdravje: Zakisanost - odlomki iz knjige (2)

Vem, da vas je snov pritegnila, zato še malo branja:

"Zgovorno je dejstvo, da sta gimnastika in šport v boju proti celulitu učinkovita samo takrat, ko uspešno raztopimo kisle presnovke in raztopljene kisline prav tako uspešno presnovimo. Gimnastika in šport brez raztapljanja kislih presnovkov in nevtraliziranja kislin lahko še poslabšata stanje celulita! Nekatere vrhunske športnice bi lahko o tem veliko povedale.

Stanje se poslabša, ker se zaradi hudih telesnih naporov povečuje količina mlečnih kislin ne da bi se nevtralizirale kisline. Prevelika količina kislin se ne more več shraniti v kri, limfo, medcelično tekočino ali maternično sluznico. Organizem je sedaj prisiljen, da začne z nevtralizacijo in s tem s tvorjenjem soli ter nadaljnjih kislih presnovkov.

Tega vzročnega mehanizma na žalost ne poznajo številne mlade športnice, ki se zato čudijo, da pri vsej svoji športni aktivnosti celulita ne izgubijo, temveč da ga je ravno nasprotno in proti pričakovanjem vse več. Razkisanje je nujno! Za ta namen se je odlično izkazal zeliščni čaj kot tudi z vitalnimi snovmi bogata, pretežno vegetarijanska prehrana, poleg tega pa energijsko bogate mineralne snovi za nevtraliziranje kislin. Tudi pri celulitu je dosledno kopanje v bazičnih kopelih zelo pomembno, saj skozi kožo izločimo kisline. Še posebno učinkovite so bazične kopeli, ki trajajo eno uro ali dlje.

Pravzaprav veljajo za žensko s celulitom, ki skrbi za svojo postavo, enaki zakoni kot za športnika, ki se mu redčijo lasje. Oba trpita zaradi kislin in kislih presnovkov, ki so iz njih nastali z nevtraliziranjem. Edina razlika je, da poteka presnova v moškem in ženskem organizmu na različen način.

Najpomembnejše kemijske življenjske naloge za oba spola so naslednje:

1. Jejte z mineralnimi in vitalnimi snovmi bogato hrano.
2. Izogibajte se anaerobni preobremenjenosti mišičevja.
3. Izogibajte se preveč kislinam.
4. Raztapljajte kisle presnovke z zeliščnim čajem.
5. Nevtralizirajte kisline z bazami in energijsko bogatimi mineralnimi snovmi.
6. Izplakujte jih z vodo.
7. Za izločanje kislin in kislih presnovkov skozi kožo si pomagajte z bazično nego telesa, ki vključuje bazične kopeli, drgnjenje, povoje, masaže, izpiranja itd.
8. Remineralizirajte in regenerirajte telo z energijsko bogatimi mineralnimi snovmi.

Z izpolnjevanjem teh osmih nalog je mogoče veliko doseči tako za zdravje in lepoto naših športnic in športnikov kot tudi za njihovo vzdržljivost in zmogljivost."

torek, 12. januar 2010

Zdravje: Zakisanost - odlomki iz knjige (1)

Ker vas bom v naslednjih dneh malo zanemarjala (kot rečeno, bom na seminarju v Bad Homburgu), objavljam nekaj (grobo prevedenih) odlomkov iz knjige o zakisanosti:

"Vsaka športnica in športnik se o tem lahko odločita sama; seveda pa se tudi vsak trener lahko odloči, ali želi trenirati njemu zaupane varovance »na kisli način« ali pa jih oskrbuje z ustreznimi energijsko bogatimi mineralnimi snovmi, da bi preprečil takšno nesrečo. V njegovi moči je, da s pravočasnim vnašanjem mineralnih snovi prepreči mišične bolečine, vnetje mišic, padec storilnosti in zmanjšanje vzdržljivost ter na drugi strani vpliva na dobro kondicijo, treniranje brez bolečin, visoko storilnost ter vzdržljivost.

Od prof. Sanderja vemo, da telo pri prekomernem anaerobnem telesnem naprezanju potisne mlečno kislino v kolagenska vlakna koloidnega vezivnega tkiva, zato da se v času ekstremnih naporov pH-vrednost krvi ne spusti vse do pH 7. To bi namreč hitro povzročilo smrt.

Vseživljenjska preobremenjenost koloidnih vlaken s kislinami je tista, ki vzame večji del naše, tudi optično privlačne, snovi. Kolagenske kreme nam jo redko vrnejo.

Ob tej priložnosti je potrebno še enkrat obravnavati težavo z izpadanjem las. Kljub vsem teorijam, da so razlog za predčasno izpadanje las naše dedne ali hormonske zasnove, so glave nogometašev in drugih vrhunskih športnikov zgovoren dokaz za to, da gre predvsem za nastajanje prevelikih količin mlečne kisline, ki pri športnikih in tudi pri bodybuilderjih ovira rast las.

Pri bodybuilderjih se ji pridruži še presežek sečne kisline zaradi uživanja beljakovin.

Lasišče je in bo tista zaloga mineralnih snovi, ki je najhitreje na razpolago za nevtraliziranje kislin. Številne moške zato boli glava, če so si nakopali kisline iz najrazličnejših razlogov – pa naj gre za pitje kave ali prekomerno naprezanje, za stres ali jezo ali za kakršen koli napačen način prehranjevanja. Telo pošlje nastale kisline v glavo, da bi se tam nevtralizirale z mineralnimi snovmi iz lasišča. Glavoboli trajajo toliko časa, dokler kisline niso nevtralizirane. Če nevtralizacijski potencial ne bi tičal pod lasmi, temveč v zadnjici, bi razumljivo tudi tam občutili bolečine.

Ko se kisline presnovijo z mineralnimi in drugimi vitalnimi snovmi iz lasišča, glavobol popusti in izgine. Hkrati pa je to spet poškodovalo nekaj las, ki prav tako izginejo. Enako kot pri odmirajočih drevesih na kislih tleh po kislem dežju.

Pri izpadanju las moramo upoštevati še razliko v presnovi moškega in ženske. Medtem ko lahko ženska nastale kisline za nekaj časa shrani v kri, limfo, medcelično tekočino in maternično sluznico, mora moški vse nastale kisline takoj presnoviti sam. Zato je tudi on kandidat za predčasno izpadanje las in ne ženska!"

ponedeljek, 11. januar 2010

Življenje: Deviacijske energije nam pomagajo

Poznate Mah Jongg? To je kitajska družabna igra, ki jo Kitajci zelo radi igrajo. Je tudi priljubljena igra na srečo in igralci so pogosto zastavili (in izgubili) cele hiše. Derek Walters (moj prvi učitelj feng shuija) je naredil čudovite Mah Jongg karte, ki se uporabljajo za deviacijo (= prerokovanje). Obožujem jih in kdaj pa kdaj tudi uporabim.


vir: http://www.amazon.de/

Na tej spletni strani sem našla elektronski Mah Jongg. V poljubnem trenutku zaustavite vrteče se kovance in rezultat je neko številko. Seveda si lahko prej zastavite konkretno vprašanje, ali pa samo preizkusite, kaj vam pravijo energije za ta dan (ali več dni - nima pojma).

Besedilo oz. rezultat Mah Jongga je v nemščini, lahko ga s pomočjo Googla prevedete v kvazi slovenščino.

Meni so je danes privrtelo sedem zvezd:

Die Sieben Sterne

Eine schöne Zeit eröffnet sich Ihnen, Ihre Hoffnungen finden sich verwirklicht oder werden es bald sein. Sie haben Schreibqualitäten. Nutzen Sie sie zu Ihrem Besten, man wird es Ihnen zurückzahlen. Sie werden alte Projekte, die Ihnen am Herzen liegen, verwirklichen. Bleiben Sie realistisch, denn Sie müssen an die Mittel zum Erfolg Ihrer Ideen denken.

Prosti prevod:

Prihajajo lepi časi, vaša upanja se bodo uresničila. Znate pisati. Izkoristite te talente, poplačani boste. Stare projekte, ki vam ležijo na srcu, boste uresničili. Ostanite realistični in mislite na sredstva s katerimi boste uresničili ideje.

Moja interpretacija:

Ja, res prihajajo lepi dnevi, saj bom od 13. do 20.1. v Bad Homburgu (krasno mesto s termalnimi kopališči, SZ od Frankfurta) na feng shui seminarju. Ravno danes sem v blogu dobila plačilo v obliki komentarjev na prispevek o celulitu. Stari projekt, ki ga želim uresničiti, pa je knjiga o zakisanosti. Sredstva pa bo dalo podjetje, jasno.

Kot vidite, so napovedi Mah Jonga 99% resnične, samo pravilno jih morate interpretirati ...

nedelja, 10. januar 2010

Zdravje: Zakisanost in celulit

Med prazniki vas nisem želela "utrujati" z zakisanostjo, zdaj pa sem dobila pravi impulz, da zopet nekaj napišem o tej pomembni zdravstveni temi. Že nekaj časa se namreč pripravljamo, da bomo izdali nemško knjižno uspešnico o zakisanosti, ki so jo že 16-krat ponatisnili. Našla nas je (dobesedno) perspektivna prevajalka in mislim, da se bomo zdaj bolj optimistično lotili izdajanje knjige.

Tole piše v knjigi o zakisanosti in celulitu:

V ženskem organizmu se kopičijo kisline, ki se med menstruacijo izločajo iz telesa. Kisline in strupi, ki so se doslej nalagali v krvi, limfi, celični tekočini in placenti, se presnovijo v kisle presnovke. V tej nevtralizirani obliki se nalagajo na bokih, stegnih in nadlahteh. Kisli presnovki si razmeroma lahko topne in se enostavno izločajo.

Hildegard von Binden je leta 1150 z enim stavkom nazorno ponazorila razliko v presnovi med moškim in žensko, ko je dejala: "Ženska enkrat mesečno izloči slabe sokove."

Nakopičene kisline oziroma "slabe sokove", kot jih imenuje Hildergard, ženski metabolizem vse do izločitve nalaga na treh "parkirnih mestih". Na prvem mestu sta kri in limfa, na drugem placenta, na tretjem boki, zadnjica in nadlahti.

Le kadar je telo prekomerno zakisano je potrebno tudi tretje "parkirno mesto". Vendar pa je tretje "parkirno mesto" pravzaprav parkirna hiša. Ponazarjajo jo ženski boki, zadnjica, nadlahti in stegna. Avtomobile v tej parkirni hiši predstavljajo nevtralizirane kisline (celulitni kisli presnovki), ki jih kri, limfa in placenta niso mogli več sprejeti. Običajno zadostujejo parkirne zmogljivosti v parkirni hiši. Več kislin se čez mesec nabere, več težav imamo s slabim počutjem. Zaradi redčenja kislin nastajajo glavoboli, migrene ali endemi, posledično pa je tudi razpoloženje slabše. Ženske pravijo, da so "bolj občutljive. Moški pa so zato še toliko bolj obzirni!

...

Kako torej nastanejo številne kisline, ki se pri posameznikih različno kopičijo glede na njihov življenjski slog in način prehranjevanja?

Sečna kislina in sečnina nastanejo zaradi uživanja mesa in odmiranja človeških celic. Ocetna kislina nastane zaradi uživanja sladkarij, slabih maščob in nizkokaloričnih napitkov, taninska kislina zaradi pitja kave in črnega čaja, mlečna kislina zaradi prekomerne mišične aktivnosti, acetilno-salicilna kislina zaradi jemanja tablet proti bolečinam, solna kislina zaradi stresa in jeze, ogljikova kislina zaradi uživanja pijač z ogljikovim dioksidom.

Žveplova kislina je posledica uživanja svinjine in zadrževanja vetrov, solitrova kislina posledica uživanja prekajanega mesa in številnih vrst sira, oksalna kislina se ustvarja pri uživanju špinače, rabarbare in kakava (čokolade).

Sezona kazanja kože se še ni začela, zato imamo nekaj mesecev časa, da z razkisanjem izgubimo nekaj celulita.