sreda, 1. februar 2023

Ko ti hladna voda malo pokvari zimski dopust

Okrog novega leta sem en teden dopustovala na Weissensee. Kraj poznam, tam sem bila že najmanj 10-krat, v vseh letnih časih. Ker mi je najbolj všeč v točno določenem delu jezera in ker imam psa in omejen proračun, letos nisem imela veliko izbire - ker sem se iskanja apartmaja lotila prepozno. Bivala sem v apartmajski hiši, ki je bila za avstrijske razmere podpovprečno opremljena, ampak je bilo ok. 

Razen ... topla voda ni bila dovolj topla. Prvi dan sem si mislila, da topla voda pač dolgo rabi, da pride do mene (bila sem v mansardi). Voda je bila hladnejša od moje telesne temperature, zato je bilo npr. umivanje mastnih ponev in mojih las težko. Ogrevanje je delalo normalno. 

Pa sem povprašala mlado lastnico, zakaj nimam tople vode. Izgovorila se je, da verjetno kaj narobe nastavljeno in da bo pogledala. V očeh sem ji videla, da se laže. Šlo se je za varčevanje. Potem je bilo dan ali dva bolje, ocenila bi okrog 45 stopinj, nato pa ravno za Silvestrovo ponovna ohladitev. 

Tako sem ji za novo leto napisala mail, ker je silvestrovala nekje drugje. Še več: v trgovino sem šla po termometer, da bi se prepričala, kolikšna je temperatura vode. Vprašala sem tudi v sosednjem apartmaju, ki jo imel malenkost toplejšo vodo. Nič ni odgovorila. 


Ko sem 2. januarja pred hišo srečala šefico, je bila polna jeze in gneva. Mislila sem, da se mi bo opravičila, pa je namesto tega ošabno sikala, da sem razvajena in če sem že slišala za klimatske spremembe. Ko sem jo opozorila, da njena reakcija ni dobra za biznis, me ni hotela poslušati. 

Ampak, iz pipe je zopet pritekla toplejša voda. Če bi me lastnica apartmaja poslušala, bi ji povedala, kakšne drastične posledice ima lahko premalo topla voda v takšnih apartmajskih hišah. Lahko se razmnoži legionela, bakterija, ki je tudi smrtonosna, če se ne odkrije pravočasno. Zato mora biti v sistemu tople vode vedno najmanj 60 stopinj!

Da o škodi, ki bi jo povzročil moj komentar na bookingu ali googlu, niti ne omenjam. 

Zadnji dan, ko sem ji plačala za bivanje, je bila vsa sladka in se mi opravičevala, ampak bilo je prepozno. Odločila sem se, da ne bom napisala mnenja v bookingu. Ne da se mi. Za letošnji moto sem si namreč izbrala kitajski pregovor: 

"Če dovolj dolgo sediš ob reki, priplavajo mimo trupla tvojih sovražnikov."

Nekateri ta rek narobe razumejo:

- potrpi, situacija se bo enkrat sama razrešila;

- saj se jim bo samo vrnilo, kar so tebi naredili.

Sama pa rek razumem drugače: 

- razmisli in reagiraj če je potrebno (ti delajo škodo); 

- usmerjaj energijo v pravo smer in pusti "sovražnike" za sabo.

P.S.

Prehladna voda je bila problem predvsem zaradi tega, ker je bilo tudi v kopalnici samo 20 stopinj. Poleg tega je gretje delalo brezhibno, da o ceni najema apartmaja ne govorim. Tudi bi bila zadovoljna, če bi imela dovolj toplo vodo zjutraj in zvečer, za dve uri. Pa ni bilo takšnega predloga. 

nedelja, 29. januar 2023

Blackout - kako ste pripravljeni

Da najprej razčistimo: beseda blackout opisuje popolno nedelovanje električnega sistema na večjem območju. Ker je evropska električne mreža zelo povezana (npr. Slovenija kupuje elektriko iz Švedske in jo prodaja v Francijo), bo npr. nemški blackout neposredno vplival tudi na Slovenijo. 

Zelo verjeten scenarij, tudi v luči zadnjih dogajanj v zvezi z nemškimi bojnimi tanki in Ukrajino, je hekerski napad na elektro sisteme. Ali pa dva ali trije majhni dogodki, ki bodo povzročili nihanje napetosti v daljnovodih in se bo hkrati izključilo več sistemov. 

Kaj me je spodbudilo, da sem v nedeljo prižgala računalnik in tole pišem?

1. Včeraj sem si na nemški TV SAT1 ogledala prva dva dela (od šestih) nadaljevanke Blackoot, ki so jo posneli po knjižni uspešnici avstrijskega avtorja Marca Elsberga: Blackout - Morgen ist es zu spät (jutri bo prepozno). Napisal jo je že leta 2013, se izredno poglobil v sistem elektro-distribucije, tudi v varnostne sisteme. Mene več kot 800-stranska knjiga še čaka, da jo preberem.

Če vsaj malo razumete nemško, si poglejte serijo. V prvih dveh delih, ki so ju že predvajali 26. 2. 2023 so tako krasno prikazali, kako deluje politika v ministrstvih, kako ne želi biti nihče nič kriv, kako avtomatizirani in neinteligentno delujejo policija, kriminalisti in EUROPOL. 

V naslednjih delih se bo zgodba še bolj zapletla in zanimivo bo videti, kako bodo prikazali odzive lačnega in žejnega (!) ljudstva. Dela 3 in 4 si lahko ogledate 2. 2. 2023 ob 20. 15, zadnja dva dela pa en teden kasneje. 

2. V petek sem po službi poslušala webinar, kako se lahko podjetja pripravijo na izpad elektrike in kibernetske napade. Predavatelj je bil znani nemški svetovalec Robert Jungnischke (https://blackout-vorsorge-beratung.de/). Ojojoj, koliko dela nas še čaka ... Je pa povedal zelo pomembno formulo:

Verjetnost blackouta x Škoda zaradi blackouta = Posledice

Tudi, če je verjetnost zelo majhna, bo škoda ogromna in dosedanje analize niso niti znale vključiti vse škode, ki bo nastala (npr. izguba podatkov v podjetjih, bankah). Posledice npr. evropskega blackouta bomo merili v tisoče milijardah evrih in trajalo bo pol leta ali več, da se bodo sistemi uredili.

3. Danes sem odprla zadnjo revijo Jano in našla članek o izbiri električnega agregata. Super ideja, ampak bolj pomembno je, da poskrbimo za vodo, hrano in ogrevanje v kriznih časih, pa še za radio na baterije. Mobiteli ne bodo delali!!!

4. Na SAT 1 so imeli tudi pogovorno oddajo o blackoutu. V nemških medijih se o tem že javno govori, nekatere občine se pripravljajo na takšne scenarije, tudi naj bi bila vojska in policija pripravljeni na blackout. Hmmm, krizni načrti so super, samo problem bo nastal, da ne bo dovolj ljudi, ki bi jih izvajali. Kako se bo odločil policist ali gasilec, ko se bo moral odločati med zaščito družine in službo?


5. Če ste prebrali do sem, bi vam rada dala še en pomemben nasvet. Takoj danes se usedite z družino za mizo in naredite načrt, kaj boste naredili v primeru blackouta. Prišel bo iznenada, nobenih znakov ne bo. Vi boste v službi v kraju A, mama bo na službenem potovanju v kraju B, otroci v šoli ali pa na treningu v kraju C.

Pomembno: ko bo prišlo do blackouta, bodo prenehali delovati semaforji, črpalke, trgovine, mobilna omrežja. Na cestah bo kaos. Ne boste se mogli z avtom odpeljati in združiti družino, ali pa z veliko težavo. Kaj boste naredili v takšni situaciji?

6. Kaj jaz že sedaj počnem:

- ne uporabljam dvigal (ker vas več dni ne bodo mogli rešiti in boste zelo verjetno umrli)

- doma imam dovolj hrane, vode, baterij in sveč za 14 dni

- ogrevanje je še problem, ampak imam nekaj alternativ (kupila sem vrtno kurišče in pelete)

- v avtu imam odejo, folijo za preživetje in nekaj vode

- tank v avtu je vedno vsaj 30% poln, tudi baterija na telefonu

Ostalo še optimiziram ...