sreda, 27. november 2013

Segrejmo vodnega pujsa in ledvice

Zima se je po kitajskem koledarju začela že 7.11.2013. Novembra vlada vodna svinja, zato je ta mesec zelo, zelo moker - in hladen, saj je voda hladen element. Lahko bi bila svinja lesena in ognjena, to bi jo malo ogrelo. Vsi tisti, katerih podporni element ni voda ali les, sedaj zelo trpijo. Če vas novembra zebe ali pa ste v depresiji, nimate energije za delo, ste brezvoljni in zelo introvertirani, potem je velika verjetnost, da vam vodna svinja škoduje.

Mesec november v feng shuiju in kitajski astrologiji razdelimo na tri dele:

- prvih sedem dni mu vlada t.i. Remaining Qi (energija od preteklega meseca - oktobra)
- naslednjih pet dni nastane Neu Qi (energija živali v aktualnem mesecu - novembru)
- zadnjih 18 dni pa deluje Pure Qi (močna in jasna energija vladajoče živali - svinje)

Od 19.11. do 6.12.2013 bomo delovanje energije vodne svinje zelo ojačano. Ker svinja vlada od 21. do 23. ure, je element voda v tem času še posebej močan.

Ne pričakujem od vas, da si boste te številke zapomnili, samo opozorila bi vas rada, da za slabo počutje nekaterih obstaja res dober razlog - ogromno energije elementa vode, ki je trenutno zelo aktiven. Tisti s podpornim elementom ogenj, zelo trpijo, tako psihično kot fizično. Podporni ogenj je tisti element, ki vam manjka in energijsko izravna vaš horoskop.

Problem lahko nastane tudi z ledvicami, ki sicer spadajo v element voda, vendar potrebujejo toploto. Zato moramo v teh hladnih dneh poskrbeti za dovolj tekočine, vendar tople. Segrejejo yang živila kot je poper, čili, ingver. Skuhajte si čaj z ingverjem, k jedem dodajte poper ali čili, pa se bo vaše razpoloženje takoj izboljšalo. Če boste vse skupaj počeli v rdečih spodnjicah ali rdeči trenirki, bo efekt še boljši. Pomaga še savna in telesna aktivnost.


Rdeča kapa in šal, kuhano vino s cimetom in klinčki, pa boste zanesljivo segreli vodnega pujsa

P.S.
Mislite, da je Miklavž pogledal v kitajski koledar, ko se je najavil za 6.12.?

ponedeljek, 25. november 2013

Zakaj so Danci bolj srečni kot ... vsi ostali?

Moja nečakinja trenutno študira na Danskem. Zadnjič sem ji poslala članek Zakaj so Danci tako zelo srečni:

Raziskava Združenih narodov, ki na podlagi različnih dejavnikov, kot so BDP, pričakovana življenjska doba, občutena svoboda, socialna varnost, občutena korupcija itd., je 156 svetovnih držav razvrstila po srečnosti prebivalstva. Prvo mesto so zasedli Danci, sledijo pa jim Norvežani in Švicarji.

Slovenija je zasedla 44. mesto, tik za Japonsko in pred Italijo. No, po vzdušju v slovenski javnosti zadnjih nekaj let, bi lahko pričakovali nižjo uvrstitev. Nekaj optimizma nam vliva podatek, da smo Slovenci danes nekoliko srečnejši, kot smo bili med letoma 2005 in 2007, ko so takšno raziskavo izvedli prvič. Ob pogledu na lestvico nam hitro postane jasno, da družbena (in osebna) blaginja, gospodarska rast in stabilnost ter socialna varnost odločilno vplivajo na naše življenje. Kaj pa je na Danskem toliko bolje, kot v ostalih razvitih državah na Severu?

Zdravstvena oskrba je osnovna človekova pravica
Danci zanjo plačujejo visoke davke, a se te pravice s pridom poslužujejo in zdravstveni sistem tam dejansko deluje. Povprečni Danec je v stiku s svojim osebnim zdravnikom vsaj 7-krat letno in ta usklajuje vsakršno specialistično zdravljenje in dobro pozna posameznikovo zdravstveno stanje.

Enakopravnost spolov je železno pravilo
Danke, Švedinje in Norvežanke so bile med prvimi ženskami na svetu, ki so smele voliti. v 1970-ih so te iste države določile kvote žensk na političnih položajih (vam zveni znano?). Tako nordijske države danes vodijo v spolni enakopravnosti – in posledičnemu zadovoljstvu v družbi.

Kolesarjenje je samoumevno
V danski prestolnici Koebenhavnu prebivalci polovico vseh poti opravijo s kolesom. Ne le, da tako oni, kot mesto, s tem privarčujejo, ohranjajo čist zrak in nizko raven hrupa, temveč so tudi bolj zdravi in fit.

Odgovornost za druge
Danci čutijo močno družbeno odgovornost, kar se kaže v visoki stopnji socialne varnosti in mehanizmov, ki jo omogočajo. Prostovoljstvo je nacionalni hobi, država in občine svoje neizkoriščene nepremičnine oddajajo in prodajajo po simboličnih cenah ter s tem ljudem omogočajo, da si ustvarijo dom ali zaženejo lastno podjetje. Leta 2011 se je volitev udeležilo 87,7% Dancev, kar jih postavlja tudi na prvo mesto po demokraciji.

Znajo izkoristiti slabo vreme
Zima v državah Severne Evrope je dolga, temna, mrzla in mokra. A Danci jo izkoristijo na najboljši možen način in ta svoj koncept imenujejo hygge: načrtno ustvarjajo toplo in udobno vzdušje na vsakem koraku, se družijo s prijatelji in družino ter se razvajajo z majhnimi pregrehami, npr. s sladicami. Tako se izognejo negativnim učinkom kratkih dni, kot so depresija in pomanjkanje energije in hkrati krepijo medsebojne vezi.


Tudi tuji študenti , ki so samo na izmenjavi, so na Danskem zelo, zelo srečni ...

Nečakinja mi je odpisala:

Je kar pravilno napisano v tem članku. Se strinjam, da so veliko veliko bolj srečni kot mi Slovenci. Res je, da imajo velike davke, vendar pa pri njih ta sistem deluje. In srečo lahko preprosto občutiš, že ko greš v mesto, nakupovalni center, pač vsepovsod kjer lahko srečaš ljudi. Vsi te lepo pozdravijo, se ti nasmehnejo, so pa tudi zelo zgovorni in se zelo radi pogovarjajo. In kar je še posebej zanimivo vsi lepo tekoče govorijo angleško. 

Lep pozdrav iz srečne Danske in deževnega, vetrovnega in muhastega Herninga