sreda, 1. april 2009

Rak: Čudežna formula dr. Johanne Budwig

Včeraj je v reviji Jana izšel članek o dieti znanstvenice dr. Johanne Budwig, ki bi ga moral prebrati vsak od nas. Del te diete, ki se je izkazala za zelo učinkovito pri alternativnem zdravljenju raka, je tudi recept za t.i. Budwigov zajtrk (skuta, laneno olje). Dr. Budwig je namreč raziskovala maščobne kisline v oljih in ugotovila, da je za razvoj zdravih celic (in uničenje rakavih celic) naučinkovitejša kombinacija omega 3 maščobnih kislin in žveplovih spojin.

Res vam predlagam, da preberete članek, saj je Budwigov zajtrk zelo dober v preventivne namene, poleg tega pa nasiti. Znanstvenica je bila sedemkrat predlagana za Nobelovo nagrado, borila se je tudi za to, da v živilski industriji ne bi smeli uporabljati transmaščobnih kislin.

Laneno olje, ki ga lahko kupite v spletni trgovini Avita je idealno za Budwigov zajtrk, saj izpolnjuje vse zahteve; je kontrolirano hladno stiskano, semena so že pred stiskanjem pregledana (da ne vsebujejo pesticidov, plesni ...), napolnjeno je v temne steklenice.

P.S. (dodano 2.4.2009)
Včeraj zvečer sem se spomnila, da v blogu nisem omenila, kdo je sodeloval pri pisanju članka. To je bil seveda moj mož Dominik Golenhofen, ki je pravi sogovornik za temo rak, saj o tem res veliko ve.

ponedeljek, 30. marec 2009

Čiščenje zob: Oral-B ProfessionalCare

Medtem, ko se nalagajo fotografije z zadnje fotografske delavnice v Grožnjanu, Poreču in Rovinju, se bom v blogu razpisala o, vsaj zame, zelo pomembni temi: čiščenje zob.

Za nekatere je to nujno zlo, drugi pa čiščenje zob vzamejo resno. In prav je tako! Zobje so namreč dober pokazatelj, kako zdravi smo. V tradicionalni kitajski medicini in metodah, ki temeljijo na tem znanju (na primer bioresonanca, homeopatija), namreč zelo dobro poznajo povezave med bolnimi organi in bolnimi zobmi. Tako lahko bolni zob vpliva na organ, ali obratno, zaradi bolnega organa zboli zob.

Skoraj vsi najprej dobimo zalivke (=plombe) na spodnjih šesticah, ki so povezane z debelim črevesjem. Ker je črevesje tako velik organ (okrog 350 kvadratnih metrov površine meri pri odraslem človeku), ima tudi velik vpliv na zdravje in zobe.

Zdravo zobovje je torej zelo pomembno in tega se premalo zavedamo. Tokrat se ne bom poglabljala v amalgamske zalivke, pravilni ugriz, paradontozo ali mrtve zobe. Moj nasvet je naslednji: zobe si najprej čistite z električno zobno ščetko, nato pa še z zobno nitko. Najmanj enkrat se odpravite k zobnemu higieniku na profesionalno iščenje zob. To je vsa filozofija. Če boste polega tega pazili še na pravilno prehrano (brez sladkorja, veliko mineralov in vitaminov), bodo vaši zobje dolgo zdravi.

Pri nas doma že 10 let uporabljamo električno zobno ščetko Braun. Obstaja več modelov, ki se razlikujejo glede na intenzivnost čiščenja. Najboljši čistijo z 40.000 obrati na minuto, kar z ročno zobno ščetko nikoli ne dosežemo. Držalo lahko uporabljate več let, nastavke s ščetkami pa redno menjavate. Tako lahko ena družina uporablja eno držalo in vsak dobi svojo ščetko.

Obstaja nastavek za čiščenje jezika, za čiščenje prostora med zobmi, za poliranje zob ... Kupite lahko ščetko za otroke ali sistem z vodno prho (nekateri menijo, da boljše očisti kot zobna nitka, mi pa še nimamo izkušenj).


Trenutno imamo doma tole električno zobno ščetko, bomo pa kmalu kupili takšno. Moj mož pa bi seveda raje imel malo več tehnike in gumbov, zato navija za ta model.

Električne zobne ščetke boste našli v drogerijah in Sanolaborju, pa tudi tam, kjer prodajajo brivske aparate in epilatorje. Nekaj ugodnih ponudb je v spletnih trgovinah.

Za "sonicare" variante pa se nismo odločili, saj nam je takrat nemška zobozdravnica povedala, da zobje potrebujejo predvsem mehansko čiščenje, vpliv visokofrekvenčnih valov na zobe pa še ni dobro raziskan.

P.S.
Seveda mi Oral za to reklamo ni nič plačal, bom pa z veseljem sprejela 100 ščetk in jih razdelila otrokom iz socialno šibkih družin.