ponedeljek, 12. marec 2012

Ko avtor piše o zakisanosti telesa, pa nima pojma

Spodnji članek objavljam kot negativen primer pisanja o temi, ki jo avtor ne obvlada. Verjamem, da je bil že angleški original zanič, slovenski avtor ga je samo nekritično prevedel. Moji komentarji so napisani z bold pisavo, nepravilni stavki pa podčrtani z marelično.

Vir: http://magazine.athlete.si/zakisano-telo/12/2011/

Acidoza je zastrupitev s kislimi stvarmi, kadar se pojavi prekomeren porast glivic kandide v telesu. Te se običajno ne širijo, ker jim to preprečujejo bakterije, s katerimi živijo v sožitju v prebavilih in drugih delih telesa. Preveč se pričnejo razmnoževati predvsem zaradi hrane, ki tvori preveč zakisano okolje, v tem primeru se hitro množijo in širijo.

Prvi stavek je tako briljantno zanič, da si zasluži posebno obravnavo:
- Izraz acidoza je napačen, saj gre v tem primeru za zakisanost celega telesa, ne samo acidozo krvi.
- Acidoza ("zakisnaost) ni nobena zastrupitev, še posebej ne s kislimi stvarmi. 
- Do zakisanosti telesa ne pride samo takrat, ko "se pojavi prekomeren porast glivic kandide", ampak predvsem zaradi napačne hrane. Ta hrana podpira tudi razmnoževanje glivic, zato sta zakisanost telesa in glivice zelo povezana. 
- Še to: poznamo veliko različnih vrst glivic, ne samo kandido.

POSLEDICE SODOBNEGA NAČINA PREHRANJEVANJA


Mešanje nepravilno kombirane hrane zakisa kri in telo
ter pospešuje širjenje škodljivih glivic, bakterij in virusov. Stanje običajno poslabšajo kemikalije, ki jih zaužijemo s hrano, antibiotiki, energijsko nepravilno kombinirano hrano, neekološkimi živili, ki jih uvažamo iz drugih držav in so gojena na hitro v pokritih rastlinjakih. Poveča se možnost nastanka ostalih virusov, ki se zaradi oslabljenega imunskega sistema lahko pojavijo v obliki borelije, meningitisa, salmonele, virusne pljučnice, alergij, rakavih obolenj, kapi, infarktov, osteoporoze … Bolezenski znaki naj bi vplivali tudi na duševno stanje, potrtost, vitalnost …

Napačno! Telo se ne zakisa, ker hrano napačno kombiniramo (mislijo na t.i. ločevalno dieto), ampak ker jemo napačna živila v napačnih razmerjih (preveč OH in premalo zelenjave). Poleg tega se kri nič ne zakisa, celo obratno, pri zakisanosti telesa pH krvi postane bolj bazičen. To, da na zakisanost telesa vpliva hrana iz rastlinjakov, ki ima premalo mineralov, pa je res.

Vsi virusi in glivice se naselijo najprej v krvi. Čista kri je ustvarjena iz hrane in pijače, ki jo jemo in prebavljamo. Zato moramo biti zelo pozorni, da vnašamo pravilne kombinacije živil. Preobilje zahodne civilizacije pa ravno nasprotno vodi v zakisanost in posledično zastrupljenost krvi.

Zakisanost se na začetku pokaže na primer kot utrujenost, motnje koncentracije, glavoboli, depresivno razpoloženje, mrzli udi, nagnjenost k okužbam in živčna utrujenost, lahko tudi v obliki diareje, zaprtosti, težav s kožo, napihnjenosti, občutka teže v želodcu, bolečin pod rebernim lokom, hemeroidov, nastankom žil, slabe kalcinacije in posledično okvare hrbtenice ter drugih sklepov, kolitisa, sladkorne bolezni, artritisa itd.

PROČ S PREDELANO HRANO IN PIJAČO


Zelo pomembno vlogo ima hrana brez kemikalij, torej ekološko pridelana in nerafinirana hrana, in pravilne kombinacije živil. Izogibati se moramo sladkim stvarem, zlasti po obrokih, raznim sladkim in slanim prigrizkom, predvsem pa uživanju hitre hrane, hrane v restavracijah in gostilnah ter jedem, ki vsebuje veliko konzervansov, E-jev, umetnih barvil, sladil, pijačam s C02 itd. Najpomembneje je, da iz prehrane popolnoma izločimo tudi vsa živila živalskega izvora – meso, mesne izdelke, jajca, mleko in mlečne izdelke. Popolnoma moramo izločiti tudi škrobnate jedi, zlasti iz bele moke, kot so kruh, testenine, slaščice, pice …


Pretirano uživanje beljakovin živalskega izvora (iz mesa, jajc ali mleka) je eden glavnih vzrokov acidoze in posledično večine bolezni razvite družbe. Kisline nastanejo predvsem iz fosforja in žvepla, ki prideta iz beljakovin. Telo se viška beljakovin znebi tako, da ga razgradi v sečno kislino. Toda če je sečne kisline v telesu več kot dva odstotka, ogrozi nežne filtrirne kanale v ledvicah, ti pa se zaščitijo z izločanjem velike količine vode. S to vodo telo izgublja dragocene minerale, ki jih sicer zelo potrebuje za uravnavanje kislosti.
Nekatere kisline telo izloči z urinom, dihanjem, znojem, maščobnimi kislinami na koži, nekaj se jih porabi za tvorbo želodčne kisline, nekaj za mlečne kisline v črevesju, nekaj pa se jih kopiči v tkivih, kar povzroča različne sodobne bolezni.

Ali bolj zakisajo živalske beljakovine, ali sladkorji (ogljikovi hidrati), si strokovnjaki niso enotni. Večina jih pravi, da so bolj problematični sladkorji, saj jih tudi več pojemo. Poznate vegetarijance, ki namesto mesa jedo velike količine OH in sladkorjev - pice, testenine, kruh, riž in sladkarije? Jaz jih in niso zelo zdravi.

Največ kislih presnovkov (tistih kislin, ki se ne morejo takoj izločiti iz telesa) se nakopiči v tkiva, predvsem maščobna in vezivna. Tam ostanejo več let, celo desetletij in povzročajo številne civilizacijske bolezni.


Eden najpogostejših vzrokov za zakisanost je pomanjkanje kalcija in magnezija. Kalcij je najmočnejše bazično sredstvo telesa, kadar so tkiva preplavljena s kislinami, jemlje telo potreben kalcij iz kosti in zob.

Aha, članek je očitno napisal nekdo, ki prodaja kalcij in magnezij. Še en minus!

4 komentarji:

  1. Lep pozdrav,

    najprej čestitke za zelo zanimiv blog, z veseljem prebiram vaše članke. Imam vprašanje glede zakisanosti, in sicer: pogoste težave z zgago so tudi znak zakisanosti telesa?
    Hvala za odgovor.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, seveda, preveč želodčne kisline je eden izmed najočitnejših zunanjih znakov za zakisanost telesa.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. "Pretirano uživanje beljakovin živalskega izvora (iz mesa, jajc ali mleka) je eden glavnih vzrokov acidoze in posledično večine bolezni razvite družbe. Kisline nastanejo predvsem iz fosforja in žvepla, ki prideta iz beljakovin."

    "Eden najpogostejših vzrokov za zakisanost je pomanjkanje kalcija in magnezija."

    "Ja, seveda, preveč želodčne kisline je eden izmed najočitnejših zunanjih znakov za zakisanost telesa."


    Na kolikšnem in kakšnem vzorcu oseb ste to trditev preverili sami in kako? Konkretno me zanima merilni instrument, znanstvena = preverljiva metoda (kdo; kdaj; starost; stresno stanje, če osebe trdijo, da obstaja; v kakšnih okoliščinah; predhodno stanje,...., )na podlagi katere ste napisali zadnje mnenje?
    Zanimajo me vaši izsledki, ne internetne objave, teh je dovolj.
    Ne oporekam, zanima me merilni sistem kot osnova vašim trditvam.

    Hvala za odgovor.
    Lep večer vam želim

    OdgovoriIzbriši
  4. Anonimni: a veste, da se mi ne da odgovarjati na vaša vprašanja. Malo pobrskajte po internetu, najbolje po nemških straneh, pa boste našli študije in dokaze, ki jih iščete. Da vas še motiviram: narejenih in objavljenih je bilo veliko raziskav, tudi od zdravnikov in resnih znanstvenikov.

    Če pa je bilo vaše vprašanje provokativno, tudi prav. Ne razmišljajte več o tej temi.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši