ponedeljek, 5. avgust 2013

S pravo izbiro živil nam bo manj vroče

Napovedujem se nam vroč teden z visokimi temperaturami. Upam, da je vaš hladilnik poln živil, ki telo ohladijo - delujejo yin. Kratke in kompaktne informacije o yin živilih, boste našli v tem članku:


Za mojo dušico pa je ledena kava še vedno sinonim za ohladitev v vročih dneh. Ker ne prenašam kravjega mleka, si jo naredim z riževim ali sojinim sladoledom.

Moj recept je takšen:

Skuhaj Kavo Chi balance - zelo enostavno, ker je to instantna kava, pa še guarano vsebuje, zato bo učinek delovanja daljši. Ko se kava ohladi, jo nalij v višji kozarec, dodaj kepico ali dve sladoleda (v klasičnem receptu sta vanilijev in čokoladni) in okrasi s smetano (ni nujno, če mene vprašate). Sladkosnedi si bodo kavo posladkali, nekateri pa prisegajo na grenko-sladek kontrast med kavo in sladoledom.

Kava Chi balance ima rahlo karamelast okus, ki se s sladoledom še okrepi. Kot sem že omenila, lahko namesto navadnega sladoleda uporabimo riževega ali sojinega. Zelo okusno varianto dobimo, če kavo prelijemo s hladnim lešnikovim ali mandljevim mlekom. Mandljeva ali kokosova krema (poglejte na police v trgovinah z zdravo prehrano) kavo dodatno zgostita.


Hmmm, kako z užitkom bi jo sedaj popila ...

Še zadnji namig: nekateri gurmani prisegajo, da je potrebno kavo najprej zmešati s sladoledom, jo zamrzniti in šele nato pojesti. Na izletu okrog Vrbskega jezera sem poskusila takšno zamrznjeno kavo in bila je izredno okusna.

4 komentarji:

  1. Izgleda več kot privlačno!
    Ob priliki poskusim...
    In ... ponovimo izlet okrog Vrbskega s kavo v roki:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni se je izlet okrog Vrbskega jezera že dvakrat izmuznil - mogoče zato, ker se ne znam voziti s kavo v roki ...

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši
  3. V tretje gre rado...
    Sončkast pozdravček tudi vam!

    OdgovoriIzbriši
  4. V teh vročih dneh je ledena kava pravo osvežilo.

    OdgovoriIzbriši