petek, 2. julij 2010

Zdravje: Povišan holesterol - kako ga uspešno znižati

Ona: "Objavila te bom na blogu!"

On: "Ne, ne smeš!"

Ona: "Pa te bom, ker se tako grdo zafrkavaš!"

On: "Ta teden so me pacientke že spraševale, kako je bilo na poroki v Firencah, dovolj si napisala!"

Zgornji dialog je danes zjutraj potekal med mano in mojim možem, ki ga ne smem omenjati na blogu, če gre za privatne zadeve. Seveda neprostovoljno pride "v teme", ko grem na potovanje ali poroko. Vzrok za besedni dvoboj je bil kompliment, kjer je namesto besede ljubezen uporabil besedo bolezen ("Moja draga bolezen!"). Ja, se zgodi, če si poročen s tujcem, seveda pa je najmanj 7,69% možno, da se mu jezik ni pomotoma zapletel ... Zato ga tudi omenjam na blogu - v preventivne namene!

Mojega dragega moža bom v današnjem prispevku citirala še enkrat. Na forumu Zdravilstvo je namreč zelo lepo opisal, kako ukrepati pri povišanem holesterolu:

Holesterol je življenjsko pomembna snov, ki jo lahko telo samo proizvaja in, če je prisotna, tudi resorbira iz hrane. Če telo za boljše delovanje potrebuje več holesterola, ga tudi več proizvede.

Na žalost zdravniki in zdravilci še vedno priporočajo diete brez holesterola. To ni učinkovito! Vse študije kažejo, da se z dieto zmanjšajo vrednosti za največ 3 %. To je pri vrednosti holesterola na primer 6 komaj 0,18 enot. Pozabite na dieto brez holesterola, ker ni rešitev.

Poglejmo si, zakaj sploh pride do povišanih vrednosti holesterola (obstajajo tudi genetični vzroki, kjer so lahko vrednosti višje od deset). Holesterol je neke vrte lepilo, s katerim telo popravi/zamaši poškodovane stene žil. Če je holesterol visok, to pomeni, da je ožilje močno poškodovano. Tablete za zniževanje holesterola znižajo njegov nivo, stene ožilja pa ostanejo poškodovane. Še huje, ker telo nima več na razpolago dovolj "lepila", se poškodbe večajo. Tablete torej tudi niso prava rešitev (razen pri genetsko pogojenem visokem holesterolu).

Zakaj nastanejo poškodbe na stenah žil? So znak pomanjkanja mineralov, maščobnih kislin in vitaminov. Na te poškodbe lahko zelo vplivamo z zdravo prehrano (veliko kakovostnega sadja in zelenjave), ne suhega sadja in vseh vrst sladkorja, ker sladkor najbolj zakisa in jemlje vitamine in minerale. Zaradi pomanjkanja maščobnih kislin morajo pacienti uživati veliko lamenega olja (visoko kakovostnega, ki ga ne boste dobili v prvem supermarketu), izogibati pa se mora hidrogeniziranim ali delno hidrogeniziranim maščobam in oljem (na primer margarini). Tudi kakovostni prehranski dodatki lahko pomagajo.

Pri odraslih je ponavadi potrebno očistiti jetra (žolčni kamni in pesek), da se vrednosti holesterola stabilizirajo.Če boste nekaj časa izvajali predlagane ukrepe, boste opazili, da se vrednosti holesterola same od sebe nižajo, saj telo ne potrebuje več toliko "lepila" za popravilo sten ožilja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar