torek, 29. junij 2010

Potovanje: Berlin z Rajkom

Ker bo očitno ves teden zelo dinamičen, sem namesto velike reportaže iz Berlina, pripravila izbor (meni) simpatičnih fotografij. Na njih je večkrat moj sopotnik Rajko, ki se je zopet izkazal in bil vedno pravi kavalir. Ne, tudi njega si ne morete izposoditi za potovanja, ker je že oddan ...

Letela sva iz Celovca z Airberlin, seveda.

Let se je začel prav simpatično, potem pa je postajalo vedno bolj turbolentno

Z Rajkom, ki je lastnik vrtnarije, sva v petek najprej raziskala njegovo strokovno področje, v soboto pa se zasluženo odpravila v nakupovalni center.

Prav zaljubila sem se v tla v nakupovalnem centru in naredila najmanj 20 fotografij

Skoraj 4-urna vožnja z ladjo je bila čisti užitek! Peljali smo se po reki Spree in po njenem kanalu, spoznavali (bivši) zahodni in vzhodni Berlin, različne dele mesta, videli veliko znamenitosti ...

Na nekaterih mestih so bili mostovi zelo nizki, zato smo pridno pazili na svoje glave

Med krožno vožnjo po reki sva izstopila pri baročno-rokokojskem gradu Scharlottenburg. Nimam pojma, s čim sem dražila Rajka, da se je tako zabaval.

Odločila sva se samo za ogled rokokojskega dela gradu in s pomočjo slušalk izvedela veliko novega

Ena izmed najbolj bogato okrašenih dvoran - ob vstopu vanjo se zdi čisto nerealna, ampkar res so v njej plesali in se zabavali.

Hodniki in sobe so bili bogato okrašeni, kot se za to obdobje spodobi. Veliko je bilo uničenega med 2. svetovno vojno, vendar so grad skrbno in zelo avtentično restavrirali

Dokaz, da sem res bila v Berlinu ...

Ja, Rajko bi z veseljem imel takšen grad!

Ogled znamenitosti naju je izčrpal, zato sva šla v berlinsko pivnico in naročila krakovsko govejo klobasico in kračo. Navdušilo naju ju kislo zelje in seveda hišno pivo.

Šla sva na znameniti Alex (televizijski stolp) in si Berlin ogledala od zgoraj

Mogoče se motim, vendar se mi je (bivši) zahodni Berlin zdel bolj gosto naseljen in z manj zelenja

Vzhodni Berlin pa "krasijo" t.i. Plattenbau bloki (montažni način gradnje blokov, kot so pri nas v Trnovem, Fužinah, Dravljah, BS3 ...). Nekaj takšnih naselij so kar porušili, druga pa obnovili.

Fotografij je še veliko, jih bom v naslednjih dneh objavila. So pa bili trije dnevi premalo za ogled samo najpomembnejših znamenitosti. Berlin bom znova obiskala naslednje leto jeseni, ker bi si rada ogledala Potsdam in znameniti Foersterjev vrt. Karl Foerster je veliko delal s travami in prav jeseni so najlepše.

Ni komentarjev:

Objavite komentar