torek, 2. februar 2010

Feng shui: Po znanje k mojstrom

Feng shuija se ne moremo naučiti samo iz knjig. Vsem, ki bi radi postali poklicni svetovalci za FS, povem, da morajo v uk k mojstru. Drugih bližnjic ni. Seveda dobrih mojstrov ni mogoče najti v najbližji slovenski vasi, ampak v tujini.

Vsak mojster s svojim načinom dela privlači določeno skupino učencev. Pa nikar ne mislite, da smo učenci mojstra Chana neka homogena rasa. Bolj različni ne bi mogli biti! Smo iz različnih držav in zelo različno delamo. Vsem pa nam je skupno navdušenje nad ogromnim znanjem mojstra Chana, ki ga je celo pripravljen deliti z nami.

Zelo krivično bi bilo reči, da je Imperialni feng shui, ki ga mojster Chan poučuje, racionalen. Seveda gre ves čas za energije, za skladnost in neskladnost med njimi. Vendar so metode, ki jih pri tem uporabljamo, zelo racionalne, matematične, analitične. In ravno to prepletanje je tisto, kar me privlači.

Večkrat sem že povedala, da ima veliko mojih kolegov težave, ko pridemo na analitični del. Težje sledijo kombinatoriki, logiki in povezovalnemu mišljenju. Jaz pri tem neizmerno uživam.

Mojster feng shuija si je izbral svojega naslednika, ko je bil le-ta še mlad. Sledilo je 10 do 20 let učenja in raziskovanja. Ko je učenec dobil mojstrski naziv, je njegov učitelj postal veliki mojster.

Tako je bilo tudi na zadnjem seminarju v Bad Homburgu. Udeležili so se ga lahko samo diplomiranci, torej učenci z določenim predznanjem. Glavna tema so bili heksagrami (simboli, ki so sestavljeni iz šestih prekinjenih ali neprekinjenih linij - predstavljajo yin in yang) in njihova uporaba v feng shuiju.

Do sedaj je bilo naše delo podobno streljanju s topom, delo s heksagrami (metoda se imenuje Yuen Hom FS) nam omogoča ciljanje z laserjem. To pomeni, da lahko strankam predlagamo dosti manjše spremembe, ki so manj radikalne in manj stanejo.

Mojstrica Kajal, naša predavateljica, je predstavila veliko svojih projektov in kakšen rezultat so prinesli. Navdušejoče! Največja prednost Yuen Homa je, da lahko zelo učinkovito popravimo energijske nepravilnosti. Na primer, na hrbtu hiše z Lo panom (kitajskim kompasom) izmerimo nizko kua število (kaj je to, bomo drugič, si pa na hrbtu v periodi 8 želimo visok kua). S pomočjo različnih tehnik nato poiščemo sorodne heksagrame, ki nam bodo pomagali ojačati hrbet hiše.

Hrbet hiše predstavlja zdravje in družinsko življenje, zato je zelo pomebno, kakšen heksagram (kua število) se tam nahaja. Te pomočnike moramo aktivirati (z ustreznimi simboli), še prej pa določiti dober dan (zopet s tehniko Yuen Hom). Ja, dragi moji, to je feng shuijevska smetana!

2 komentarja:

  1. Prav takšni članki so mi všeč...; no ja, lahko so tudi precej daljši in podrobnejši.

    LP Iztok

    OdgovoriIzbriši
  2. Iztok: o feng shuiju bom, predvsem v spomladanskih mesecih, veliko pisala. Ali pa tudi ne, saj imam takrat največ dela s svetovanji ...

    O podrobnostih pa je takole: vsak mojster pazi, komu posreduje svoje znanje. Učenci mojstra Chana ne smemo govoriti in pisati o metodah, ki so del šolanja. Lahko govorimo na splošno o tehnikah in principih, podrobnosti pa ostanejo v "družini".

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši