sobota, 25. februar 2017

Magna in izbira lokacije skozi vidik feng shuija

Še vedno ne morem verjeti, da smo zaradi postavitve neke tovarne v občini Slivnica-Hoče izgubili 75 hektarjev najboljše kmetijske zemlje. Je to veliko, malo? Zame je to ogromno, saj menim, da je hrana najpomembnejša dobrina v življenju.

Vse skupaj je "požegnal" minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je že večkrat pokazal, da je mogoče dober za gospodarstvo, manj pa za druge.

V zadnjih 20 letih smo že izgubili:

- več kot 60.000 hektarjev zaradi zaraščanja zemlje,
- več kot 20.000 hektarjev zaradi pozidave.

A se sploh zavedamo, kako visoke številke so to? Naša samooskrba s hrano je zelo slaba, imamo najmanjšo površino njiv na prebivalca v EU. Kako lep rekord, a ne!

Evropsko povprečje v površini njiv na prebivalca je 21 arov, v Sloveniji 8 arov. Za zagotovitev potrebnih količin hrane bi potrebovali okoli 2.500 m2 obdelovalnih površin na prebivalca, imamo jih le 880. (Vir: Nedelo, 19. 2. 2017)


Se res zavedamo, kako pomembna je hrana?

Čeprav je v bližnji okolici bodoče tovarne Magna več lokacij, ki izpolnjujejo pogoje (dostopnost do AC, velikost), se je Magna odločila za "deviško", nedotaknjeno parcelo. Zakaj?

Kmetijsko zemljišče bo treba najprej komunalno opremiti, še prej pa odkupiti kmetijsko zemljo ali razlastiti kmete, ki ne bodo želeli prodati. Seveda si takšna multinacionalka lahko privošči malo dima (jeze) pri izbiri lokacije in ve, da bodo politiki na vseh ravneh zelo servilni (s popusti).

Še ena prednost je pri izbiri nezazidanega zemljišča, ki jo lahko zelo lepo razložimo s feng shuijem: ni slabih energijskih vplivov od predhodnih lastnikov. Seveda, če bi želeli na neki drugi lokaciji prenoviti ali zazidati tovarno, bi morali vložiti veliko več dela. Morali bi rušiti, čistiti, prenavljati ... Morali bi energijsko prečistiti parcelo in objekte.

Na kmetijskem zemljišču pa ni nič za čistiti, nobene jeze, žalosti, skrbi, solz, obupa. V opuščenem tovarniškem kompleksu je negativne energije veliko in začetek novega posla je težji. Kar moramo vedno upoštevati, ko se preselimo v obstoječo nepremičnino.

1 komentar:

  1. Ja, res. Že sedaj imamo čisto preveč trgovin in premalo domače hrane. Očitno nas je premalo, ki nas to skrbi.

    OdgovoriIzbriši