četrtek, 19. januar 2017

Očala in jetrna kriza srednjih let

Nič ni za moškega bolj stresno kot spoznanje, da potrebuje očala "na blizu". Moški srednjih let na vse načine poskušajo prelisičiti naravo in zanikajo vse očitne simptome, da jim telo začenja pešati. Kar dolgo se upiranju nošenju očal, dokler poleg drobnih črke na izdelkih ne postanejo neberljive tudi črke v časopisu in dokumentih. Osebno pa menim, da je največji motiv za pregled pri okulistu to, da ne vidijo črk na telefonu. Vem, zlobna sem.

Ampak, samo zato se malo norčujem, ker sama nosim očala že od srednje šole. Zame so očala del mene že več kot 25 let. Sedaj se poleg daljnovidnosti pojavlja še starostna kratkovidnost, zato ima dvoje očal: ene za vožnjo in gledanje na daljavo, druge za delo na računalniku, ki imajo rahlo minus dioptrijo.

Če še ne veste: zdravje oči je zelo odvisno od zdravja jeter.  To povezavo zelo dobro poznajo tisti, ki se postijo. Vid se jim med postom lahko poslabša, nekaj dni po postu pa vidijo bolje kot pred postenjem, saj se jetra med postom razstrupijo.

V tradicionalni kitajski medicini spadajo oči in jetra v en element - les.

Presežek lesa (ko imamo preveč te energije v telesu) povzroči:

- motnje vida: ostra, zbadljiva bolečina v očesu,
- ekstremne glavobole povezane z motnjami vida,
- konjunktivitis,
- glavkom.

Pomanjkanje lesa pa je povezano s srbečimi očmi.


Zato so navodila za ohranjanje vida zelo podobna kot za ohranjanje zdravih jeter. Seveda ni nič čudnega, da s povečevanjem EMŠO tudi slabše vidimo, saj so tudi naša jetra v vedno slabšem stanju.

Preberite si ta dva članka iz naše spletne trgovine Avita in se lotite čiščenja jeter, da vam bodo oči čim dlje dobro služile:

1. Dobra hrana za zdrava jetra

Jetra so na srečo eden od tistih organov, ki so se sposobni sami obnavljati. Pri tem jim lahko pomagamo z določenimi zelišči in živili, ki jih razbremenijo in okrepijo. Zelo pomembna je tudi s hranilnimi snovmi bogata prehrana in zdrav način življenja. Kaj vse lahko naredimo za to, da bodo naša jetra zdrava in z njimi tudi mi, preberite v tem prispevku.

2. Zamaščena jetra - najpogostejša bolezen jeter

V razvitih državah ima že tretjina ljudi zamaščena jetra, pa za to večina sploh ne ve. Zamaščena jetra postajajo najbolj pogosta bolezen jeter. Vodijo v cirozo, raka jeter in odpoved jeter. Ker jetra redko bolijo, se bolezen razvije neopazno. Razlogi za zamaščena jetra niso nič novega: alkohol, nezdrava prehrana, preveč ogljikovih hidratov (sladkorjev) in premalo vadbe.

1 komentar:

  1. Zanimivo. Vedno rada preberem.
    To, da so jetra in oči povezana, sem že vedela, nisem pa se še poglobila, zakaj se solzijo oči. Ali je to tudi v povezavi z jetri?
    Hvala.
    Prijetne dni.

    OdgovoriIzbriši