petek, 8. april 2016

Kako vemo, da nam primanjkuje vitamina B12?

O vitaminu B 12 je bilo napisano toliko člankov, da bi vsi morali vedeti, kaj je zanj značilno: telo ga ne more samo ustvariti, dobiti ga moramo s hrano. Manj znano je, da je vitamin B 12 zelo pomemben pri delitvi celic, nastajanju krvi in živčnem sistemu. Ena najpogostejših posledic pomanjkanja vitamina B 12 je zato slabokrvnost (anemija).


Kateri simptomi nakazujejo, da nam primanjkuje vitamina B12:

- pomanjkanje apetita,
- driska,
- slabokrvnost,
- bledica (na obrazu),
- slabotnost,
- utrujenost,
- depresivnost,
- slaba koncentracija,
- poškodovano črevesje,
- pekoč jezik.


Glavni vzrok za pomanjkanje vitamina B 12 je nepravilna prehrana, pa tudi alkoholizem in avtoimunske bolezni. Največ vitamina B 12 je v živilih živalskega izvora (meso -predvsem drobovina, jajca, mlečni izdelki), zato ga pogosto primanjkuje vegancem in vegetarijancem. Tudi pacientom, ki jemljejo zdravila proti zgagi, lahko primanjkuje vitamina B 12, saj preprečujejo vstop tega vitamina preko črevesne stene.


Ni še čisto znanstveno potrjeno, vendar bi lahko bil vitamin B 12 tisti odločilen dejavnik pri moteni nočni proizvodnji melatonina (zaradi preosvetljenosti spalnice, nočnega dela, pomanjkanju spanja). Zaradi pomanjkanja melatonina se naše telo slabše regenerira, zjutraj se zbudimo utrujeno, poveča se verjetnost, da zbolimo za rakom ali Alzheimerjevo boleznijo. 

P.S.

Priporočam: B-kompleks Interzell (izredno koncentrirana mešanica vseh pomembnih vitaminov B z bioaktivatorji za boljšo biorazpoložljivost).

5 komentarjev:

  1. Helena, sama sem jih preizkusila in jih lahko pohvalim. Eno vprašanje. A vit. B se lahko uživajo redno ali le, ko čutimo potrebo oz. primanjkljaj?
    Lep preostanek vikenda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najboljše je narediti kuro, recimo 2 - 3 mesece. Če pa imamo veliko stresa, ne jemo mesa in se na splošno slabo prehranjujemo, potem je treba ukrepati takoj. Na splošno so vitamini skupine B zelo pomembni tudi za psihično zdravje.

      Izbriši
  2. zanima me kaj je bolje da jemljem alge kolera ali ta interzell ki ga omenjate? ne jem mesa, mlečnih izdelkov zelo malo (sem pa tja kak sir, skutni burek, kepico sladoleda) ribe pribl 2x/teden. hvala za odgovor.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. B-kompleks Interzell je izredno visoko doziran, vsebuje tudi druge vitamine skupine B, ne samo B12. Rezultati so hitro vidni - govorim iz lastnih izkušenj. Priporočam vam kuro, jemljite ga nekaj mesecev.
      LP

      Izbriši