Vem, vsi imamo raje sladke okuse, ampak, za čiščenje telesa spomladi (ko "obdelujemo" predvsem jetra), so grenka živila najbolj primerna.
Kje jih najdemo:
- vroče delovanje (vas močno pogrejejo): ovčetina, jagnjetina, na žaru pečeno meso, kuhano vino, grenki likerji
- toplo delovanje (vas pogrejejo): ajda, ovčji sir, kozji sir, pelin, kakav, mak, origano, mleta rdeča paprika, rožmarin, timijan, brin, kava, rdeče vino, žitna kava
- nevtralno delovanje (ko smo temperaturno uravnoteženi): motovilec, brstični ohrovt
- osvežujoče delovanje (ko nam je pretoplo): rž, artičoke, belgijski radič, ledenka, endivija, glavnata solata, regrat, olive, rdeči radič, rdeča pesa, bezgove jagode, grenivke, kutine, žajbelj
- hladno delovanje (ko se želimo močno ohladiti): pivo, zeleni in pravi čaj
Grenka živila lahko uspešno "skrijemo" v sveže stisnjene sokove. Sama si najraje naredim sok iz korenja, jabolk, ingverja in radiča (ali regrata).
Sonček in takšen sok vas bosta zanesljivo spomladansko zbudila. Utrujenost? Ne poznamo ...
'Takle' sok je pa tudi zame :). In ingver mi prija ne glede na letni čas...
OdgovoriIzbrišiNa zdravje!