sreda, 8. april 2015

Jetra imajo rada grenčice

2. Po-praznični nasvet: Jejte čim več grenkih živil!

Vem, vsi imamo raje sladke okuse, ampak, za čiščenje telesa spomladi (ko "obdelujemo" predvsem jetra), so grenka živila najbolj primerna.

Kje jih najdemo:

- vroče delovanje (vas močno pogrejejo): ovčetina, jagnjetina, na žaru pečeno meso, kuhano vino, grenki likerji

- toplo delovanje (vas pogrejejo): ajda, ovčji sir, kozji sir, pelin, kakav, mak, origano, mleta rdeča paprika, rožmarin, timijan, brin, kava, rdeče vino, žitna kava

- nevtralno delovanje (ko smo temperaturno uravnoteženi): motovilec, brstični ohrovt

- osvežujoče delovanje (ko nam je pretoplo): rž, artičoke, belgijski radič, ledenka, endivija, glavnata solata, regrat, olive, rdeči radič, rdeča pesa, bezgove jagode, grenivke, kutine, žajbelj

- hladno delovanje (ko se želimo močno ohladiti): pivo, zeleni in pravi čaj

Grenka živila lahko uspešno "skrijemo" v sveže stisnjene sokove. Sama si najraje naredim sok iz korenja, jabolk, ingverja in radiča (ali regrata).



Sonček in takšen sok vas bosta zanesljivo spomladansko zbudila. Utrujenost? Ne poznamo ...

1 komentar:

  1. 'Takle' sok je pa tudi zame :). In ingver mi prija ne glede na letni čas...
    Na zdravje!

    OdgovoriIzbriši