sobota, 17. januar 2015

Sem res srečna?

Vsi smo se že znašli v situaciji, ko je prijateljica ali prijatelj razmišljal o odhodu iz partnerske zveze. Ko pride do varanja, je odločitev še težja ali pa lažja, kakor kdaj. Ampak, po vseh debatah in analiziranju, kaj narediti, pridejo vsi akterji do spoznanja, da se mora vsak določiti sam.

Na gofeminin.de sem našla članek z devetimi vprašanji, na katera bi naj odgovorili, ko v naši zvezi še ni vidnih problemov, pa tudi takrat, ko razmišljamo o odhodu. Kot že pove ime portala, je namenjen ženskam, vendar so vprašanja, vsaj po mojem mnenju, uporabna tudi za moške.

1. Je življenje z njim nekaj posebnega?

S tem ne mislimo na prve tedne sveže zaljubljenosti, ampak na drobne vsakdanje stvari, ki polepšajo dneve in pustijo sledi.

2. Vam daje občutek varnosti?

Se lahko res zaneseš na njega, tudi ko je sam preobremenjen? Ti bo ojačal hrbet, ko bo to potrebno? Ali si večino časa sama s svojimi skrbmi?

3. Te pripravi do smeha?

Se veseli, če ti lahko na obraz pričara nasmeh? Ali je tip moškega, ki je vedno jezen ali te celo spravi do joka?

4. Ti pomaga pri tvojih težavah? Ali jih poslabša?


Se še vedno smejiš njegovim šalam?

5. Se lahko pogovarjata?

Se lahko z njim odprto pogovarjaš? Ali moraš pred njim igrati? Lahko res pokažeš. kdo si, ali pričakuje, da boš zmeraj dobre volje in seksi ženska za boljši vtis?

6. Te spoštuje?

Te vidi takšno, kakršna si v resnici? Čutiš, da tvoje misli in dejanja prepozna in spoštuješ? Pozor pri stavkih: "Obleči si raje to ..." ali "Zakaj ne narediš raje tega ...?"

7. Te podpira?

Skrbi za to, da se razvijaš? Te navdušuje? Te podpira v tvojih sanjah in ciljih? Ali se moraš velikokrat umakniti in posloviti od svojih želja?

8. Želiš biti zaradi njega boljši človek?

Vsakdo ima napake in zaradi partnerja, ki nam veliko pomeni, jih želimo zmanjšati. Mu občasno poveš, da se zaradi njega želiš postati boljša? Ali se že on obnaša tako brezobzirno, da si ob njem vedno videti kot svetnica?

9. Ga spoštuješ?

Postavi si vprašanje: Je globoko v sebi pošten, odgovoren in prijazen človek? Ali pa ima karakterne lastnosti, ki jih odklanjaš in bi jih najraje spremenila?

Avtorji besedila ne povedo, na koliko vprašanj je treba odgovoriti pozitivno in pri katerem številu negativnih odgovorih je partnerstvo v velikih težavah. Kaj vi menite?

7 komentarjev:

  1. Krasno za zveze, ki so odgovorile na vseh devet pozitivno. Moški in ženski del.
    Sama z leti pristajam na zaupanje, spoštovanje in ljubezen. Ljubezen, ki ni več prva zaljubljenost. A je... čista.. V vsem se itak ne moremo strinjat. Kot moški in ženske smo različni... Pridejo dnevi, ko smo srečni in veseli in dnevi, ki jih moramo živeti :). Tako kot moramo vsak dan znova sklepati kompromise s sabo, jih moramo tudi s partnerjem. Ampak, ja... zame odločitev, kaj storiti v primeru varanja ne bi bila težka. Verjetno lahko odpustiš, a nikoli ni isto...
    Mislim, da se k vprašanjem še vrnem.... tako, po šolsko :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vem, težko je o čustvenih odnosih razmišljati racionalno. Vendar je treba, posebno ženske to potrebujemo. Razen, če želiš na vsak način ostati v zvezi, potem si takšnih vprašanj ne smeš postavljati.

      Izbriši
  2. Mene so pa vseeno zamikala... Morda tak dan :)
    Gospa Helena, hvalaaaaaaaaaa!

    OdgovoriIzbriši
  3. Vsa ta vprašanja sem si zastavila tako, kot bi gledala njega, da si jih zastavlja zame in jih poskušala odgovoriti, je življenje z mano nekaj posebnega? Ga podpiram? Mu pomagam v težavah? Življenje ni praznik, je delovni dan, pust stavek, ma resničen, ne morejo biti stalno petarde v zraku, ko sprejmeš sam odgovornost za svoje dobro počutje, potem si na zeleni veji. Vse je stvar stališča. Sva dala skozi krizo srednjih let in se obdržala in tega sem najbolj vesela, ker se spoštujeva in imava rada taka kot sva, si znava v smehu reči, jooooj si zdaj zoprn, ma rada te pa imam. Sprostiti pričakovanja... najbrž nismo dosti različni od takrat, ko smo se spoznali, pa ene kar naenkrat moti, da nič ne govori, ene, da nikamor ne gre... pa je od vedno tako... Na vprašanje, koga bi želela ob sebi v težkih trenutkih znam odgovoriti! Zame velja, da je spoštovanje drugo ime za ljubezen. Do bilo koga ali česa. Vam želim veliko modrosti pri odločitvah, sami živimo vedno, partnerji so samo z nami, nihče ni popoln, najbrž bi tudi sama s sabo kdaj težko shajala... In še stavek: Ljubezen je odločitev za ljubezen. Vso srečo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anita, odličen odgovor, vi ste se tega testa lotili z zavidanja vredno samorefleksijo.

      Izbriši
    2. Hehe, joooj koliko ur sem vse mlela v glavi, v letih, ko sem se spraševala, a je to vse? A to je vse od lajfa? (opomba: urejenega lajfa) Tam po štiridesetem. Izgubljena v svojem sosvetu. In potem se podira... Sreča moja, da sem, da sva zvozila kot sva, celo prenovljena. Sem prav srečna zdaj. Ni bilo lahko izplavati, niti hitro ne. Brala sem tiste, ki znajo razmišljati v to smer. Odpirala srce v enostavnosti. Seveda se mora vsak odločiti sam, a je lažje, če poseduješ vedenje tistih pred tabo. Da po otročje ne skočiš na glavo v plitvino. In ne podiraš, ampak gradiš. Skromnost in poštenost koristita. Oh, tega razmišljanja je za več limonad (ker kave ne pijeva:))... morda se srečamo kdaj. Srečno. Aja, pa zaupati je tudi fajn sebi, da si nekoč, takrat, prav izbral!

      Izbriši
    3. Anita, krasno! Naj živi vajina ljubezen!

      Izbriši