sreda, 14. januar 2015

Kaj se lahko naučimo od uspešnih ljudi?

V zadnjem času veliko poslušam o škodljivosti interneta, facebooka in podobnih portalov. Takšnih izjav, po pravici povedano, ne razumem. Zame je internet čudovita možnost, da se v kratkem času naučim veliko stvari od najbolj pametnih ljudi. Lahko preberem zgodbe in se iz njih nekaj naučim.

Torej ni problem v internetu, ampak v njegovi uporabi. Ni kriv "sistem", ampak človek, ki ga uporablja. Je tako težko izključiti računalnik in nehati vsakih 5 minut gledati na ekran pametnega telefona? Očitno je! Sama imam takšne težave samo občasno, potem pa se discipliniram in prisil v druge dejavnosti, ki me zopet popeljejo v "normalno" uporabo interneta.

Tako sem na internetu (huffingtonpost.de) našla dober članek o tem, kateri dve lastnosti imajo ZELO uspešni ljudje. Izjavam avtorja, Josephu Perella, lahko samo pritrdim. Jaz teh lastnosti nimam tako močno izraženih, zato ne bom nikoli zelo uspešna. Nič se ne sekiram, vem, da imam drugo poslanstvo, oziroma me zanimajo tudi teme, ki niso povezane samo s podjetništvom. Kot je pisanje knjig in poučevanje.

Na tej povezavi si lahko ogledate intervju z njim (v angleščini), o lastnostih govori od 2:46 minute naprej: Joe Perella, intervju

Slovenski povzetek pa je takšen:

1.
Uspešni ljudje delajo več kot povprečni ljudje. Na svetu je veliko pametnih ljudi, ki niso uspešni. Seveda je uspeh odvisen tudi od sreče. Resnično uspešni ljudje dajo od sebe vedno 150 odstotkov, ne 100.

2.
Uspešni ljudje so osredotočeni. Imajo jasen cilj, ki jih žene. Življenjski moto uspešnih ljudi je: Če si na prehitevalnem pasu in misliš, da je vse pod kontrolo, potem ne voziš dovolj hitro. Z voljo se priganjajo, da je vsak nov dan boljši od prejšnjega. Nikoli niso zadovoljni, vsak dan pridejo na delo in premišljujejo, kaj lahko naredijo bolje.


Uspešnosti se je Travis Bradberry (avtor knjige Emotional Intelligence 2.0) lotil drugače. Vprašal se je, kaj uspešni ljudje nikoli ne delajo.

Uspešni ljudje:
  • ne dovolijo, da bi kdo kvaril njihovo razpoloženje.
  • ne pozabijo ničesar.
  • ne vodijo bojev na življenje in smrt.
  • ne postavljajo perfekcionizma na prvo mesto.
  • ne živijo v preteklosti.
  • ne tuhtajo o problemih.
  • se ne obdajo z negativnimi ljudmi.
  • ne gojijo zamer.
  • rečejo "Da" samo takrat, ko to res mislijo.

5 komentarjev:

  1. To kar ste napisali drži kot pribito. Kak faj, da nas vsakodnevno zasipavate z vašimi objavami!
    Lep, sončen in uspešen dan!

    OdgovoriIzbriši
  2. Tole zadnje mi je pa dalo misliti.

    - rečejo "Da" samo takrat, ko to res mislijo.

    LP Jure Cegnar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jure, mislim, da imamo s tem vsi probleme. Težko je krmariti med empatijo (ko želiš vsem pomagati, zato ker z njimi sočustvuješ) in racionalnim (poslovnim) razmišljanjem. Če premalokrat rečeš DA, te okolica hitro označi za hladnega, preračunljivega, sebičnega ... Mogoče pa si potem bolj uspešen, ne vem. Ampak, ali si tudi bolj srečen? Včasih z veseljem rečem DA, samo zato, ker to lahko (si lahko privoščim, ker zmorem).

      Izbriši
  3. Na prvi pogled enostavno, a v praksi...
    Hvalaa za še eno dobro novičko!

    OdgovoriIzbriši