četrtek, 13. september 2012

Draga srajca, revne šivilje

Moj intervju v Nedeljskem dnevniku, o strupih v tekstilu, ni na naših spletnih straneh prinesel nobenega učinka. Statistika ni zabeležila nobenega skoka, vse je normalno, kot ponavadi. A ni zanimivo? Očitno so članek prebrali predvsem tisti, ki manj uporabljajo internet, ali pa jih je članek zadovoljil in niso šli raziskovat na splet.

Če bi svojemu dragemu podarili srajco znanega nemškega proizvajalca za 127 EUR, bi bila interna kalkulacija njene cene takšna:

  • Material: 18 EUR (bombaž iz Egipta ali ZDA, stkan v Italiji)
  • Tovarna, plače: 6 EUR (srajce izdelajo v Vietnamu, za minuto dela na strojih  in energijo kalkulirajo 7 centov)
  • Transport: 4 EUR (dobava blaga do azijske šivalnice stane 1 EUR na srajco, za transport zašite srajce in carino plačajo 3 EUR)
  • Uprava, dobiček: 15 EUR (od tega plačajo delo v centrali - dizajn, marketing, prodajo, logistiko; kar ostane, je dobiček)
  • Trgovina: 50 EUR (na nabavno ceno 43 EUR si v trgovini zaračunajo 50 EUR marže - od tega plačajo prodajalce, marketing, prostore ...)
  • Davki: 34 EUR (davek na plače, davek na dobiček, DDV)

Vas je sestave cene šokirala, kot mene? Saj smo nekako slutili, da so razmerja takšna. Ampak, ko imaš pred očmi številke, se ne moreš več pretvarjati, da dobijo delavci, ki srajco zašijejo, pošteno plačilo. 


Ljudje, vi ste res čudni! Zakaj sploh potrebujete veliko srajc?
Jaz si ob rojstvu izberem eno in jo nosim 80 let ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar