četrtek, 24. marec 2011

Hujšanje: Nujni ukrepi med hujšanjem

Najprej sem nameravala podrobno obravnavati zdravstvene težavice, ki se lahko pojavijo med hujšanjem in sem jih omenila v prejšnjem prispevku (vetrovi, utrujenost, razdražljivost, izpadanje las, suha koža, hiperaktivnost, bolečine v sklepih, glavoboli, slabost, vrtoglavica, močno potenje, putika, težave z ledvicami ...). Pa ne bom, saj jih zanesljivo prepoznate, ko nastopijo. Bolj nas zanimajo rešitve oziroma, kako jih preprečiti.

Ko hujšamo v mladih letih, telo marsikaj prenese. Metabolizem je še dovolj hiter, zato nam ni težko shujšati. Po 35. letu se vse upočasni, ker začnejo usihati hormoni, ki pospešujejo presnovo. Z jedilnikom, ki sem ga predstavila, poskrbimo, da je presnova hitrejša in s tem hujšanje uspešnejše. Še en trik obstaja: jesti moramo količinsko čim bolj neenakomerno. Diete, kjer vsak dan zaužijemo enako številko kalorij, so obsojene na neuspeh. Telo se privadi na "nižji pogon", kar ni v redu. Predvsem zato, ker se nam v normalni fazi (ko pojemo 2.500 kalorij) takoj poveča apetit. Telo se ja mora pripraviti na naslednjo "lačno" fazo, zato se apetit drastično poveča. In se zredimo nazaj.

Veliko bolje je jesti en dan npr. 1.200 kalorij, drugi dan 2.000, tretji 1.600 ... Kar je tudi zelo praktično, saj lahko grešimo na zabavi najboljše prijateljice in se najslednji dan "čistimo". Tudi apetit ni vsak dan enak močan, kar dobro poznamo ženske. Pred menstruacijo je apetit velik, po menstruaciji tudi do 50% manjši, če omenim samo dva ekstrema. Meni je najhujše teden po ovulaciji, ko me zelo mikajo sladkarije. Trenutno si kot poskusni zajček mažem kremo s progesteronom, ki naj bi mi pomagala prav pri takšnih skušnjavah. Mislim, da se prvi učinki že kažejo (sedaj me sladkarije mikajo med menstruacijo, ha,ha ...).

Pa gremo nazaj k spremljevalnim zdravstvenim težavam med hujšanjem. Ne moremo se jim izogniti, še posebej, če smo starejši do 30. leta. Moramo pa jih čim več preprečiti, saj so škodljive za zdravje. Kako to naredimo:

1. Piti moramo veliko čiste, negazirane vode
Ko hujšamo, se volumen telesa manjša in s tem tudi volume skladišč, kjer smo odlagali strupe. Ko boste naslednjič gledale svoja bedrca s celulitom, jih obravnavajte bolj milostno, so namreč zelo koristna. Suhicam, ki nimajo takšnih maščobnih skladiščnih možnosti, se strupi takoj naložijo v mišice, organe in živčevje (kar je še posebej kritično), zato lahko prej zbolijo. Eden od vaših najpomembnejših ciljev pri hujšanju mora torej biti: koliko celulita (in maščobe) gre vstran, toliko strupov mora iti iz telesa.

Če se bo samo volumen skladišč zmanjšal in strupi ostajali, se bo močno povečala koncentracija strupov. To se ne sme zgoditi!!! Glavobol, slabost, vrtoglavica, bolečine v sklepih in ledvicah, utrujenost - vsi ti simptomi nastanejo zaradi pomanjkanja vode oz. prevelike koncentracije strupov.

Jasno, da bom omenila tudi klistiranje, ki je učinkovit postopek za hitro razstrupljanje. Pomaga tudi savna in druge vrste potenja, npr. šport. Seveda z veliko vode, da se bodo strupi imeli kam vezati in z urinom (potom) odšli iz telesa.

2. Pomanjkanje vitalnih snovi
Mišljeni so minerali, vitamini, elementi v sledovih, encimi, sekundarne rastlinske snovi, balastne snovi, aminokisline, maščobe ... Teh snovi nam že tako primanjkuje, ko normalno (= zdravo) jemo. Zredili smo se zato, ker smo nezdravo jedli, zato smo že na začetku hujšanja "vitalno" podhranjeni. Med hujšanjem, ko jemo manj, ne dobimo dovolj vitalnih snovi. Pa še en problem nastane: telo za predelavo strupov potrebuje vitalne snovi.

Povzetek: med hujšanjem mora telo predelati strupe, ki jih že imamo v telesu (od nezdrave hrane) in strupe, ki nastanejo zaradi hujšanja. Zato je nujno, brez izjem, da med hujšanjem jemljemo prehranska dopolnila. Katera in koliko, je potrebno individualno določiti. Nujni so, po mojem mnenju, probiotiki (ker je črevesje s svojimi 350 kvadratnimi metri največji organ in ker je v črevesju največ celic imunskega sistema), ki vam bodo pomagali tudi pri vetrovih, zaprtju ali driski. Druga skupina so vitamini in minerali. Seveda navijam za naš Cellagon, lahko pa si tudi stiskate zelenjavne sokove. V skrajni sili si kupite kapsule s sitnetičnimi vitamini in minerali, samo, da boste dodatno podpirali telo.

Suha koža in izpadnje las je povezano ponavadi s pomanjkanjem vitaminov B in anemijo. Močno potenje in putika nastaneta zaradi splošnega pomanjkanja mineralov, kar imenujemo tudi zakisanost.. Zakisanost si lahko sami izmerite in seveda ukrepate z jemanjem bazičnim mineralov (tablete, prašek). O tem sem že veliko pisala na blogu (poglejte v desni stolpec spodaj, kjer so objavljeni najbolj brani članki).

3. Diete s premalo maščob
Maščobe so nujno potrebne, zato jih med hujšanjem morate uživati. Izredno veliko procesov (npr. tvorba hormonov) v telesu je odvisno od maščob. Seveda so maščobe tudi zelo kalorične, zato pazite, kakšne jeste. Tudi o tem sem že pisala v blogu.

Verjetno sem še kaj pozabila omeniti, ampak najpomembnejše napotke imate - za zdravo hujšanje!

Ni komentarjev:

Objavite komentar