ponedeljek, 21. marec 2011

Hujšanje: Kaj se dogaja med hujšanjem

Kadar izgubljamo kilograme se v telesu dogajajo zelo različne stvari. Posledice teh procesov so vidne tudi na zunaj. Eden najznačilnejših znakov, da res hujšamo, je neprijeten zadah iz ust. Temu se ne moremo izogniti, saj neprijeten zadah nastane zaradi pospešenega razstupljanja telesa. Kaj lahko naredimo? Piti moramo veliko vode in telesu pomagati pri razstrupljanju, pomaga tudi žvečilni gumi in metin čaj.

Čez nekaj tednov bo slab zadah izginil, razen, če nismo že dolgo zelo debeli in bomo potrebovali več mesecev, da se telo vsaj malo očisti. Po tej prvi fazi telo začne telo "normalno" razstrupljati in slab zadah izgine.

Druga tegoba, ki doleti vse hujšajoče, je mraz. Pri hujšanju moramo porabiti več kalorij kot pa jih pojemo, zato nas zebe. To je lahko prav neprijetno, še posebej, če smo močno zakisani. Takrat do celic pride še manj hrane in kisika, zato nas zebe. Kisli presnovki namreč ovirajo pretok krvi do celic, kri je gostejša in počasneje kroži. Zato nas zebe, predvsem v roke in noge. Rešitev je bazična kopel, tudi suho ščetkanje, seveda telovadba, za hiter učinek pa termofor in tople nogavice.

Še nekaj nas časa med hujšanjem: neprijeten telesni vonj. Tako kot slab zadah je povezan z razstrupljanjem telesa, zato: bolj smo polni strupov, bolj bomo smrdeli. Zopet pomagajo kopeli, tudi savna in seveda tuširanje. Ker na "mojem" jedilniku ni svinjskega mesa, boste zelo verjetno manj smrdeli.

Drugi neprijetni spremljevanih simptomi pri hujšanju so še lahko: vetrovi, utrujenost, razdražljivost, izpadanje las, suha koža, hiperaktivnost, bolečine v sklepih, glavoboli, slabost, vrtoglavica, močno potenje, putika, težave z ledvicami ... Vse te težavice bomo predebatirali v naslednih dneh.

5 komentarjev:

  1. Ga. Helena,

    navdušena sem nad modrostmi, ki ste jih podelili z nami. Hvala. Vzela jih bom na zalogo. Ta trenutek sem namreč šele v fazi, ko se zelo dobro zavedam, da bi bilo koristno storiti nekaj v smeri pridobivanja idealne telesne teže, vendar še ne morem zbrati moči za začetek. Zakaj? Zato, ker sem že prevečkrat poskusila in nisem prišla do cilja..... Morda pa bom z vašo pomočjo našla "zmagovito pot". Nov način življenja - vitka in zdrava vsak dan in vse dni svojega življenaj. Cilj imam, sedaj pa bo treba stopiti na zmagovito pot, korak za korakom, lepo počasi. Kilo, za kilo in tako želim oddati dobrih deset kilogramov (lahko tudi dvanajst)... Ugotovila sem, da je mlajšim osebam lažje hujšati , vendar sem prepričana, da se tudi pri sedeminštiridesetih letih da.

    Vse dobro želim vam in bralcem vašega bloga. Sonja

    OdgovoriIzbriši
  2. Mene pa zanima:
    Zakaj ne jeste svinjskega mesa?

    OdgovoriIzbriši
  3. Svinjsko meso (oz. celice) je preveč podobno človeškemu, zato ga ne jem. Ker vsi strupi, antibiotiki, rastni hormoni, cepiva ... iz svinjskega mesa dosti bolj negativno vplivajo na nas, kot pa npr. iz zajca ali ovce. Poleg tega vsebuje svinjsko meso veliko histamina, kar je problem pri alergikih. Prispevek histaminu: http://helena-golenhofen.blogspot.com/2010/05/zdravje-kaj-ne-smemo-jesti-pri-senenem.html
    Če pa kdaj dobim meso srečnega pujsa, ga z veseljem pojem, ampak to je 1 do 2 krat na leto.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala za odgovor. Kje najdete srečne pujske? morda v Prlekiji, kjer ste doma?
    Lep pozdrav, Andreja - stalna obiskovalka Prlekije ter prekmurkih ravnic in toplic.

    OdgovoriIzbriši
  5. Samo otroštvo sem preživela v Prlekiji, trenutno živim v Ljubljani. Srečni pujsi se dobijo, samo iskati jih je treba - pri kmetih.

    LP
    Helena

    OdgovoriIzbriši