četrtek, 29. september 2011

Zdravje: Debelost - pomembno je tudi trajanje

Pri oceni zdravstvenega tveganja zaradi debelosti ni pomembna le velikost prevelike teže, marveč tudi čas njenega trajanja, opozarjajo strokovnjaki v najnovejši številki revije International Journal of Epidemiology. Ker do zdaj epidemiologi trajanja debelosti v glavnem niso upoštevali, je po mnenju avtorjev članka v omenjeni reviji zdravstveno tveganje zaradi debelosti močno podcenjeno.

Najnovejše raziskave namreč kažejo, da vsako dodatno desetletje prevelike teže pri konkretnem posamezniku več kot podvoji njegovo zdravstveno tveganje.

Objava članka je v Veliki Britaniji že sprožila razpravo o skrb zbujajočem naraščanju debelosti med prebivalstvom in še zlasti pri otrocih. Po uradnih ocenah – če se bo sedanje naraščanje debelosti nadaljevalo – utegne v prihodnjih desetih do petnajstih letih kar tri četrtine britanskega prebivalstva imeti resne zdravstvene težave zaradi prevelike teže.

Po mnenju dr. Asnawija Abdullaha z Univerze Monash v Avstraliji, ki je s sodelavci opravil raziskavo na več kot 5 tisoč ljudeh, pa bodo zdravstvene težave številnih predebelih ljudi še večje, kot zdravniki menijo zdaj, ko ne upoštevajo, kako dolgo je posameznik predebel.

Po njihovih ugotovitvah se tveganje za smrt pri tistih, ki so predebeli že 15 do 25 let, več kot podvoji v primerjavi s tveganjem smrti pri ljudeh z normalno težo. Če pa debelost traja več kot 25 let, pa se tveganje za smrt celo potroji.

Vir: Delo

P.S.

Saj je logično, da je za zdravje pomembno, koliko časa traja prekomerna teža. Ampak, zdaj je to znanstveno dokazano in nekateri potrebujejo takšne izjave, predno začnejo s hujšanjem. Mislim seveda na zdravnike, ki so predebeli, na politike, ki imajo vsaj teoretično moč, da bi ukrepali, na zdravstvene zavarovalnice ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar