ponedeljek, 13. junij 2011

Delo: Na pomoč - prihaja generacija Y!

Obljuba dela dolg - napovedala sem, da bom napisala članek o generaciji Y. Ste že slišali za njih?

Na spletu boste našli ogromno informacij, tako besedila kot filmčke. Tudi, če še niste slišali o njihovem imenu, ste se z njimi oziroma z njihovim vedenjem že srečali. Moja sveža izkušnja se je zgodila v petek:

Na avtocestnem postajališču Tepanje sta na blagajni restavracije stala fant in punca (stara približno 25 let). Blagajniku sta dala že tretjo kreditno kartico, ki jo je napravica vedno zavrnila. On je poskusil še s svojo debetno kartico, potem so bile na vrsti njene ... Med čakanjem sem ju vljudno vprašala ("Nič vaju ne obtožujem, samo radovedna sem, ker pripadam drugi generaciji."), koliko stane hrana, ki sta si jo naložila in če res nimata 8,50 EUR gotovine.

Seveda, pred seminarjem o generaciji Y bi ju nadrla in se zgražala nad tako neodgovornim obnašanjem - kako lahko gre nekdo na pot čisto brez denarja. Po seminarju pa sem pametnejša: prepoznala sem ipsilona, ju ogovorila brez obtoževanja in opazovala situacijo. Ter se zabavala.

Kot pripadnica generacije X sem razmišljala takole: če bi moj tip tako nebogljeno stal na blagajni brez gotovine, bi bilo najine ljubezni hitro konec. Pravi moški ( z moje perspektive) mora imeti VEDNO v denarnici vsaj 50 EUR gotovine, v skritem žepu denarnice še 50 za rezervo.

Kot vidite, se je obisk na delavnici Vodenje generacije Y, ki jo je organizirala Akademija Panta Rei, splačal tudi zasebno. Predavateljica je bila Sara Brezigar, ki so jo o generaciji Y spraševali že v Polnočnem klubu in v oddaji Turbulenca. Nekateri podatki, ki jih navajam v članku, so iz njene skripte.

Kdo so pripadniki generacije Y?

1900 - 1945: tradicionalisti

1945 - 1964: Baby Boom generacija

1964 - 1978: Generacija X

1978 - 2000: Generacija Y

Nova generacija (rojeni po letu 2000) naj bi se imenovala Z - to ime je za njih idealno, kar bom utemeljila kasneje. Vsaka od teh generacij ima svoje značilnosti; oblikoval jih je čas, v katerem so živeli. Če vemo, da se človekova osebnost oblikuje do 10. leta starosti, potem je še kako pomemben čas, v katerem odraščamo.

tradicionalistih ni potrebno izgubljati besed: doma je imel oče zadnjo besedo, v službi šef. Baby-boomerji so se uprli svojim staršem in raziskovali svet na nove načine. V službi jim je najpomembnejša pripadnost podjetju, to je generacija, ki je firmi ostala zvesta do penzije. Generaciji X največ pomenijo sodelavci. Če je tim dober, ostanejo v podjetju, tudi, če bi drugje lahko zaslužili več. Generaciji Y ni mar za podjetje, ne za sodelavce, najpomembnejši so oni sami.

Kot si lahko predstavljate, imajo podjetja zaradi generacije Y velike težave. V firmah, kjer je delo monotono in dolgočasno (proizvodnja, norme), so ipsiloni tempirana bomba. Šefe spravijo do živčnega zloma, saj ne zaležejo nobene do sedaj delujoče metode za motivacijo, sprejemanje odgovornosti, doseganje norm in kakovosti.

Kaj se je zgodilo? Ipsilonom so že od rojstva govorili, da so edinstveni, najpomembnejši, da lahko dosežejo vse. Računalniki in podobna elektronika jim je bila položena v zibko, navajeni so na raznolikost dela, na nenehno dogajanje okrog sebe. Sposobni so se skoncentrirati 15 mint, potem pa potrebujejo odmor oziroma spremembo. Ne znajo oceniti, kakšne posledice bo imeli njihovo slabo delo - od doma so navajeni, da jim bodo starši vedno pomagali iz težav. To je njihova pravica, saj so ja edinstveni.

Na seminarju sem slišala, da so se tradicionalisti osebnostno oblikovali do 14 leta starosti, baby-boomerji do 18. leta, generacija X do 25. leta, pri Y pa preoblikovanje traja tako dolgo, dokler ne pridejo v primerno delovno okolje. Če se to zgodi že v prvi službi, je to najboljše, kar se jim lahko zgodi; če pa šele v peti, je slabo za njih in njihove delodajalce.

Vzgoja generacije Y se je iz šole prinesla na delodajalce, ki na to sploh niso pripravljeni. Moj nasvet: čim prej pojdite na seminar!!! Bom prepisala iz skripte Sare Brezigar, kaj jim moramo zagotoviti pri delu z njimi:

1. Bodite prijateljski.
2. Vgradite elemente zabave.
3. Obrnite kazni na glavo.

Me sedaj razumete? Nobeden delodajalec iz starejših generacij ni sposoben tako delovati. Zato so konflikti predprogramirani. Sara je na eno vprašanje odgovorila takole: "Ipsiloni imajo znanje, ki ni premosorazmerno njihovi starosti."

V našem podjetju imamo dva X, enega mešanca med X in Baby-boom in dva mešanca med X in Y. Kaj menite, kakšen stil vodenja naj imam?

Se nadaljuje ...

1 komentar:

  1. Najbolje je, da vodite tako kot ustreza generaciji X. Gradite na medsebojnih odnosih. Če se bodo pri delu dobro počutili, bodo tudi odlično delali.

    OdgovoriIzbriši